2007'den Bugüne 92,697 Tavsiye, 28,296 Uzman ve 20,044 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğretmenlere Pedagoji Konusunda Öneriler
MAKALE #4715 © Yazan Psk.Sonnur KÜKÜRT | Yayın Mart 2010 | 6,314 Okuyucu
ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER

Değerli birinci sınıf öğretmenleri,
birinci dönemi tamamlamış, ikinci döneme geçtiğiniz halde okuma ve yazma konusunda sıkıntıları olan öğrencilerinize dikkat edelim.
Herhangi bir görme, işitme, nörolojik, zihinsel ya da duygusal bir problemi olup olmadığından emin olalım. Ailenin sosyo- kültürel yapısını, çocuğu yetiştirmedeki tutum ve davranışlarını gözlemleyelim. Herhangi bir sağlık problemi yoksa ve akademik alanlarda hiç hak etmediğini düşündüğünüz bir performans sergiliyorsa alarma geçmenin zamanı geliyor demektir.
Öncelikle hangi elini kullandığını, sağını ve solunu karıştırıp karıştırmadığını, bazı sesleri yazarken ve okurken değiştirdiği, satır atlayıp atlamadığı, noktalı harflerde ve noktalama işaretlerine uyup uymadığına bakınız.
Eğer sol elini kullanıyorsa, yanındaki arkadaşını sağına almayı deneyiniz. Böylece kollarının çarpışmasını engellemiş olursunuz.
Arka sıralarda oturduğu haftalar genel bir gözlem yapalım bakalım derslerden kopuyor mu? Daha çok uyarmanız gerekiyor mu? Sıkça ders dışı konularda konuşup çevresindekileri rahatsız ediyor mu? Hatta hiç olmadığı kadar hareketli, kıpır kıpır mı?
Arka sıradakileri engellemeyecek bir pozisyonda, ön sırada her an gözünüzün önünde oturduğunda daha verim alacağınızı düşünüyorsanız bence bu sihirli anları kaçırmayınız.
Kalemi kavramakta zorlanıyorsa, dışına geçirilen, kalemin kalınlaşmasını sağlayan yumuşak aparatlardan takınız. Ellerinin, parmaklarının yorulduğundan şikayet ediyorsa, kalemi bıraktırın. Avuçlarını açma kapama, kollarını çevirme, aşağı sarkıtıp biraz sallama, baş parmaklarını sırasıyla diğer parmak uçlarına değdirmesi ve ellerini bilekten çevirme gibi egzersizler kaslarını dinlendirmeye yarar.
Okurken satır atlıyorsa, cetvelle satırı takip etmesi, ayrıca asetat kağıdı kullanmanızı öneriyorum.
Okumasını hızlandırmak istiyorsak göz kasları ile ilgili egzersizleri de yaptırmamız gerekiyor. Başını oynatmadan sadece gözlerini sağa sola, sonra aşağı yukarı, daha sonra gözleriyle daire çizmesini isteyebilirsiniz. Ayrıca bir satırın başındaki kelimenin önce ilk harfini, daha sonra satırın ortalarındaki bir sözcüğün ilk harfini ve son olarak da en sondaki sözcüğün son harfini söylemesini isteyin. Hızlıca bunları tekrarlaması göz tembelliğine iyi gelecektir.
Yazı yazarken, bakarak mı yoksa bakmadan sadece duyarak mı daha hızlı ve doğru yazdığını inceleyiniz. Eğer yanlışları olursa sildirip tekrar tekrar aynı yazıyı yazdırmanız, yazı yazmaktan soğumasına yol açacağı için yazının üzerinde hataları düzeltmek daha etkin bir çözüm olacaktır.
Sevgili öğretmenler tüm çabalarınız sonucunda öğrencinizde hiçbir ilerleme kaydedemezseniz, okuma hızı ve kalitesinin yükselmemesi, yazısının gittikçe bozularak okunaksız bir hal alması, matematik alanında basit işlemlerde dahi zorlanması, harfleri ya da sayıları ters algılaması gibi sorunlar altından kalkılmaz hale geldiğinde daha da önemlisi yeni bir bilgiyi öğrenmekte farkında olmadan direnç gösteriyorsa öğrenme güçlüğü konusunda tanıya varabilmemiz için lütfen bir uzmandan yardım istemesi konusunda aileyi yönlendiriniz.
Çocuğa uygulanacak psiko-pedagojik değerlendirmelerden sonra çizilecek prosedür çocuğa özel hazırlanacağı için, size de daha iyi rehberlik yapabileceğimizi düşünüyorum. Böylece en güç çocuk bile nasıl öğrenmesi gerektiğini öğrendiğinde en yüksek verimi alabileceğiniz yıldız bir öğrenciye dönüşebilir. Sizin de değerli emekleriniz boşa gitmemiş olur. İyi çalışmalar diliyorum.
Pedagog Sonnur Kükürt
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğretmenlere Pedagoji Konusunda Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sonnur KÜKÜRT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sonnur KÜKÜRT Fotoğraf
Psk.Sonnur KÜKÜRT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog - Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi91 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün Yazıları
► Pedagoji Nedir Pdg.Sedat BAŞ
► Dünden Bugüne Pedagoji Psk.Tuba GÜLER
► Öğretmenlere Öğütler Doç.Dr.Psk.Dnş.Mehmet MURAT
► Stres Konusunda Neler Biliyorsunuz ? Psk.Halil TÜRKMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,044 uzman makalesi arasında 'Öğretmenlere Pedagoji Konusunda Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Güvenli Bağlanma Ocak 2016
► Disleksi Mayıs 2015
◊ Emdr Terapi Mayıs 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:19
Top