2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Babaları Konusunda Şanssız Çocuklar
MAKALE #18548 © Yazan Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA | Yayın Haziran 2017 | 3,899 Okuyucu
“Doğarken kimse anne-babasını seçemiyor” sözünü severim. Seçebilseydi eğer; kimse babasının katil, bağımlı, tecavüzcü, istismarcı, şiddet uygulayan ya da ilgisiz olmasını istemezdi. Maalesef hayatın içinde bu tür sorunları olan birçok baba var…

Babaları konusunda şansız olan çocuklar; hayata eksik başlarlar. Bir de bunun üstüne anne ile çocuk arasında güvenli bir bağ kurulmamışsa daha da şanssızdır. Eğer anne sağlıklı ise annesi ile birlikte hayat mücadelesi daha kolay olacaktır.

İzlediğim en güzel filmlerden birisi “Hayat Güzeldir”. Baba, savaşın içinde yaşanan zorlu koşulları oğlu hissetmesin diye birçok oyun yaratır. Filmi izlerken keşke tüm babalar böyle olsa diyorsunuz. Hayatta herkes babalardan yana o kadar şanslı olmuyor. Sorunlu bir babanız varsa; filmdeki babanın rolünü anneniz alıyor. Bir babanın kendisine ve çocuğuna verdiği fiziksel ya da ruhsal zararları sarmaya çalışıyor. Annenin tek nihai hedefi vardır; “çocuğumu bu savaştan en az zararla nasıl kurtarabilirim?” Sadece vuran kıranlar değil; ilgisiz, duyarsız bir baba da evde sessiz bir savaş yaratabilir.

Bir çocuk dünyaya geldiğinde nasıl bir anne-babayla karşılaşacağını bilmiyor. Uyuşturucu bağımlısı ya da alkolik bir babanın çocuğunu düşündüğünüzde hayatı hiçte parlak olmayacaktır. Bağımlı olmasa bile çocuklarıyla bağlanamayan bir babanın çocuklarına yeterince sevgi vereceği de şüphelidir.
Yarın babalar günü, birçok çocuk babasının gününü coşkuyla kutlayacak. Hayatlarında babaları olduğu için bir kez daha şükredecekler. Ya diğerleri? Babası konusunda şanssız olanların günü nasıl geçecek? Bu çocukların, içlerinde bir acı, sızı olacak. Belki babasına gidecek elini öpecek ama zamanında yaptığı fiziksel ya da ruhsal işkenceyi unutmayacak. Bir de çocuk olan ve bunları hala yaşayanlar var.

Aynı evde yaşayan anne-babalardan bahsediyorum bu yazıda. Aslında en zorundan söz ediyorum. Belki her gün kavganın, şiddettin olduğu bir evden; bedenine her gün darbe alan, ruhu çöken çocuklar. Çocuğunun ve kendisinin travması ve yarasını dindirmeye çalışan mücadeleci anneler… Hayat, her zaman güllük gülistanlık değildir. Kapalı kapılar ardında bilmediğimiz ya da tanık olmadığımız birçok hayat var.

Babaları konusunda şanssız çocukların anneleri neler yapmalı…
 Çocuğunuza güven verin. Yanınızda olduğunuzu hissederek bağınızı güçlendirin. Bu hayatta yalnız olmadığını, güvenebileceği bir annesi olduğuna inandırın.

 Babaların da hatalar yapabileceğini anlatın. Babanın kendiyle ilgili problemi olduğunu örneğin; alkol sorunu vb. bunun onunla asla ilgisi olmadığını belirtin.

 Çocuğunuzu baba düşmanı yetiştirmeyin. Babasına kin dolu büyütmeyin.

 Babanın iyi özellikleri ya da olumlu eylemleri varsa onlara odaklanın.

 Baba evden uzaksa ve ilgilenmiyorsa; çocuğunuzun hayatında erkek figürleri olmasına önem verin. Erkek rol modeli olması için çaba sarf edin.

 Anne, baba ve çocuk arasında ilişki kurulması adına babaya tüyolar verin. Birçok baba aslında stres durumlarında nasıl hareket edeceklerini bilemiyorlar. Babanın yapabileceği etkinlikler ile çocuğun ilgi alanına giren etkinlikler arasında köprü oluşturabilirsiniz.

 Çocuklar ailede bir sorun yaşandığında yaptığı bir hatayla ilgili olduğunu düşünme eğilimindedirler. “Benim yüzümden babam böyle” gibi suçluluk duygusu hissettiğinde, bunların onunla ilgisi olmadığı hakkında konuşun.

 Çocuğunuzun çevresini genişletin. Komşularınızı ziyaret edin. Kendinden yaşça büyük erkek çocuklarla güvenli bir şekilde iletişim kurmasını sağlayın. Nine-dede ziyaretleri yapın. Dedesinden torunlarına destek olmasını isteyin.

 Evde tehlikeli bir ortam varsa çocuğunuzu güvendiğiniz bir yakınınıza emanet etmelisiniz. Sizin, çocuğunuzla ilgili en önemli göreviniz onu güvende tutmaktır.

 Çocuğunuzla bol bol dışarı çıkın, hayatın sadece dört duvardan ibaret olmadığını güzellikleri de olduğunu gösterin.

 Çocuğunuza çokça zaman ayırın ve evde oyun oynamayı ihmal etmeyin.
 Aile içi şiddet varsa yetkililerden yardım istemekten asla çekinmeyin.

 Babanın psikolojik yardım alması yönünde destek olun.

 Yarın babalar günü, Sizin ve çocuğunuz için güvenli olmayan bir evde yaşamak ne kadar doğru bunu düşünün. Şiddet mağdurları çoğu zaman bunu düşünemezler. Kaderleriymiş gibi kabullenirler. Kendiniz ve çocuklarınız için güvenli bir ortam yaratmanın yollarlını arayın. Uzmanlara başvurun, destek isteyin.

Zor baba iseniz…


 Şunu unutmayın ve fark edin: anneler çocukların hayatına ne kadar önemliyse siz de önemlisiniz. Çocuklarınız üzerinde inanılmaz olumlu veya olumsuz etkileriniz var.

 Çocuğunuz hayata güveni ve ayakta durma gücünü sizinle öğreniyor…

 Akademik becerileri siz onunla ilgilenirseniz daha da artıyor.

 Sizin evden ve çocuğunuzdan uzak durmanız çocuğunuzun iş ve meslek hayatında kendini ifade edemeyen, hedef belirlemede sorun yaşayan, depresif bireyler olmasına yol açıyor.

 Babalık, sadece para kazanmak, alışveriş merkezlerine götürmek, oyuncaklar almak, spor yapmak değildir. Baba olmak bunun ötesindedir. Çocuğuna güç ve güven verir.

 Varlığınızı evde şefkatle hissettirin. Çünkü koyduğunuz kurallar, uygulama biçimleriniz ve kriz durumunda manevralarınız çocuğunuza örnek olur. Bu becerileri yetişkin hayatında kullanacak. Şefkatiniz yoksa bunları başarmakta zorlanacak.

 Çocuğunuzla oyun oynarken bırakın o yönetsin, güçlü birini yönetme becerileri de gelişsin.

 İnsan çocuğu için her şeyi yapar her türlü fedakârlıkta bulunur. Zor bir baba iseniz gerçek bir baba olmak için uzmanlardan destek alın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Babaları Konusunda Şanssız Çocuklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZORLUTUNA Fotoğraf
Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın Yazıları
► Pazar Günü Babaları Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Stres Konusunda Neler Biliyorsunuz ? Psk.Halil TÜRKMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Babaları Konusunda Şanssız Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimlik Zamanları Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:06
Top