2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Fırçası Seçimi
MAKALE #16380 © Yazan Dt.Mesut MUTLU | Yayın Mart 2016 | 3,546 Okuyucu
Diş Fırçası Nasıl Olmalı
Diş fırçalarının plak uzaklaştırma etkileri klinik yöntemlerle devamlı olarak araştırılmaktadır. Bu çalışmaların sonuçlarına göre diş fırçaları da devamlı olarak modifiye edilmektedir. Aşağıda bu konuyla ilgili detaylı bilgilere ulaşacaksınız.
İlk dişfırçası 1600 yıllarında Çin’de ortaya çıkmış ve ilk kez 1857’de ABD’de patent almıştır. O zamandan bu yana diş fırçalarında çok büyük değişiklikler olmamıştır. Diş fırçalarındaki değişiklikler genellikle, boyutlarda, şekilde, kılların dizilişinde ve kılların sertliğinde olmaktadır.Amerikan Diş Hekimleri Birliği(ADA) kabul edilebilir diş fırçasının boyutlarını şöyle belirlemiştir.Fırça yüzeyi; 25.4-31.8 mm genişliğinde, 2-4 sıra kıl demetli ve her sırada 5-12 demet olmalıdır.Bir diş fırçası dişlerin hepsine ve her yüzeye ulaşabilir ve temizleyebilir olmalıdır. Diş fırçasını tipi; kişisel bir tercihtir. Bazı diş fırçası üreticileri; diş fırçalarında yaptıkları ufak değişikliklerle (fırça başı şekli, kılların duruş şekli vs.) kendi fırçalarının diğerlerinden daha iyi olduğunu iddia etmektedirler. Buna rağmen, belli tip bir fırçanın diğerlerine klinik olarak üstün olduğu gösterilmemiştir. Bir fırçanın hasta tarafından kolayca kullanılması ve iyi temizliyor duygusu vermesi, tercih edilmesi için en önemli faktörlerdendir
Fırçanın etkinliği veya dişetinde yaralama yapması büyük ölçüde kişi tarafından kullanımı ile ilgilidir. Diş fırçalarında iki tür kıl kullanılmaktadır. Domuz kılı ve genellikle naylondan yapılan suni kıllar. Her iki tür de plağı uzaklaştırmaktadır. Ancak; materyal homojenliği, kıl ölçülerinin aynı olması, elastikiyeti, kırılmaya dayanıklılık yönlerinden naylon kıllar açıkça daha üstündür. Doğal kıllar ortalarındaki kanal nedeniyle kontaminasyona, kırılmaya müsaittirler ve elastikiyetlerini kolay kaybederler. Günümüzde doğal kıllar fırçalar yok denecek kadar azalmıştır. Doğal kıllı fırçadan naylon kıllı fırçaya geçen kişiler, dişeti zedelenmesi yönünden uyarılmalıdır.
Çok kıl demetli diş fırçaları daha fazla kıl ihtiva ederler ve az kıl kapsayan diş fırçalarından daha etkili temizlerler. Uçları yuvarlatılmış kıllar, düz kesimli kıllara göre göre dişetinde daha az zedelenme yaparlar.
En uygun kıl sertliği” konusu daha tam cevaplanmamıştır. Kıl sertliği; kalın çapı ve uzunluğu ile orantılıdır. Diş fırçalarında genellikle kullanılan kılların çapı; yumuşak kıllar için 0.2 mm civarında, orta sertlikteki kıllar için 0.3 mm civarında ve sert kıllar için 0.4 mm civarındadır. Yumuşak kıllı diş fırçaları için Bas( 1948) tarafından yapılan tanımlama genellikle kabul görmüştür. Bas; düz saplı, 0.2 mm çaplı ve 10.3 mm uzunluğunda naylon kıllı, kıl uçları yuvarlatılmış, üç sıra kıl demetli, her sırada eşit aralıklarla dizilmiş 6 kıl demeti olan ve her demette 80-86 kıl olan bir fırça önermektedir. Çocuklar için bu fırça, daha küçük başlı, daha ince kıl çaplı (0.1 mm) ve daha kısa kıllı (8.7 mm) olmalıdır.
Sert ve yumuşak kıllı fırçaların faydaları konusundaki düşünceler farklı şartlarda yapılmış çalışmalara dayanmaktadır. Bu çalışmalar genellikle; zor sonuç çıkarılabilen ve birbirleriyle çelişen çalışmalardır. Yumuşak kıllar daha esnektir; diş-dişeti birleşimini, dişeti oluğunu daha iyi temizler ve diş arası bölgelere daha iyi girer. Sert kılların kullanımında ise daha fazla dişeti çekilmeleri ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan bu konuda; diş fırçasının kullanım şekli ve macunun aşındırıcı özelliği, kıl sertliğinden daha önemlidir. (ADA Raporu,1970) Yine aynı şekilde; kıl sertliğinin mine aşamasındaki etkisinin de ön planda olmadığı bildirilmektedir.
Çok sert diş fırçalama; dişeti çekilmesi, kolelerde kama şeklindeki defektler, dişetinde ağrılı ülserler sonucunu doğurabilir. Plak uzaklaştırma etkinliği, fırça kılları yıprandığında giderek azalır. Bu nedenlerle diş fırçasının düzenli değiştirilmesi gerekir. Genellikle 3 ayda bir fırça değiştirilmelidir. Bu süre kişiden kişiye değişebilir. Örnek olarak şu söylenebilir; eğer bütün kıllar 1 hafta sonra düzleşmişse, fırçalama çok sert ve kaba demektir. Kıllar 6 ay sonra hala düzse; ya çok baskısız fırçalanıyor ya da her gün fırçalanmıyor demektir. Kişiler genellikle fırçayı kullanabildikleri kadar uzun kullanma eğilimindedirler Bu nedenle fırçanın değiştirileceğini zamanı gösteren bir gösterge (Örn: Zamanla rengi kaybolan mavi kıl demeti gibi) faydalıdır.Fırça sapının özellikleri kişisel bir konudur. Fırça sapı ele oturmalıdır, düz veya açılı olabilir. Düz saplar daha yaygındır. Fırça sapı ile başı arasında belli bir açı olan fırçaların azı dişlerinin dil tarafındaki yüzlerine daha kolaylaştıkları üreticiler tarafından bildirilmektedir. Bu konunun geçerliliği klinik olarak saptanmamıştır. Birçok hasta için; kısa aşlı, düz dizimli, yuvarlatılmış kıllı, yumuşak ve orta serlikte kıllı, üç veya dört sıralı demetli fırçalar tavsiye edilmektedir.Eğer bir hasta belli bir fırçanın şeklinin faydalı olduğunu düşünüyorsa ve zevkle kullanıyorsa, o fırçanın kullanımı desteklenmelidir. Burada; böyle bir fırçanın bahsedilen genel prensiplere uygun olmasına ve plaklar boyandığında hasta tarafından uzaklaştırılabildiğine dikkat edilmelidir. Diş fırçalarının plak uzaklaştırma etkileri klinik yöntemlerle devamlı olarak modifiye edilmektedirler. Piyasa payı yüksek bir ürün olan diş fırçaları üzerindeki çalışmaların sonuçlarını takip etmek, doğru değerlendirmek ve hastanın eğilimleri ile birleştirerek diş fırçası önermek hekimin görevidir.
Elektirikli diş fırçası ilk kez 1939 yılında ortaya çıkmıştır. Fırça başlarının hareketleri çok çeşitlidir. İleri-geri , dairesel, eliptik gibi . Burada önemli olan hastanın fırçayı diş-dişeti üzerine doğru koyması ve kullanmasıdır. Bu nedenle normal bir diş fırçasını doğru kullanan hasta, elektirikli diş fırçasını da doğru kullanacaktır. Bazı kişilere elektirikli diş fırçası önerilebilir. Bu kapsamda; el becerisi zayıf olanlar, küçük çocuklar, özürlü kişiler, ortodontik aparey taşıyanlar ve elektirikli diş fırçasını kullanmayı tercih edenler bulunmaktadır. Elektirikli Diş fırçaları, normal diş fırçalarından daha etkili değildir. Bu konuda her iki tipin üstünlükleri konusunda birçok çalışma vardır. Genel olarak şunu söyleyebiliriz: Eğer hekim elektirikli diş fırçasının bir hastasına daha yararlı olduğunu gözlemişse onu önerebilir.
Bakteri plakları ancak diş fırçasıyla temizlenebilir. Ama dişler arası bölgelerdeki bakteri plaklarının tamamen temizlenmesi en iyi fırçalama yöntemiyle bile mümkün olmamaktadır. Bu nedenle dişler arası bölgeler için diş fırçasının en iyi yardımcı diş ipi ve diş arası fırçasıdır.
Sonuç olarak; tartışmasız öne çıkmış ve diğerlerine oranla plak uzaklaştırma etkinliğinin belirgin olarak fazla olduğu kabul edilmiş olan bir diş fırçası yoktur. Kişilerin diş fırçaları ile ilgili istekleri çok farklıdır. Her hekim diş fırçası tavsiyesini; hastanın ağız yapısını, dişeti durumunu ve el becerisini de değerlendirdikten sonra yapılmalıdır. Genel olarak tavsiye edilebilecek fırçanın özellikleri şöyle olabilir: Dört sıra kıl demetli, çok ve yumuşak naylon kıllı ve normal, elektirikli olmayan bir diş fırçası. Böyle bir fırça birçok hastaya uygundur, ama farklı ihtiyacı olan hastalar da unutulmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Fırçası Seçimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Mesut MUTLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Mesut MUTLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mesut MUTLU Fotoğraf
Dt.Mesut MUTLU
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Mesut MUTLU'nun Makaleleri
► Çocuklar İçin Diş Fırçası Seçimi Dr.Dt. Nalan KOLCUOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Diş Fırçası Seçimi' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Beyazlatma Mart 2016
► Lazer Uygulamaları Mart 2016
► Aft Yaraları Temmuz 2015
► Süt Dişlerinde Çürük Temmuz 2015
► İmplantoloji Temmuz 2015
► Çene Eklemi Hastalıkları Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:56
Top