2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Beyazlatma
MAKALE #16379 © Yazan Dt.Mesut MUTLU | Yayın Mart 2016 | 3,066 Okuyucu
Diş Beyazlatma
Beyazlatma dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir. Dişlerinin renginden memnun olmayan kişilere önerilen kozmetik bir çözümdür.
Yapılan araştırmalar insanların %7'sinin sadece dişleri gözükmesin diye gülmekten kaçındığını ortaya koymuştur. Bundan kurtulmak adına karbonatla başlayan macera -maalesef çoğu zaman gerekmese de- diş minesine zarar veren ve kesim gerektiren porselenle kaplamaya kadar uzanmıştır. Kalıcı olacak, hem dişe hem de yumuşak dokulara zarar vermeyen bir beyazlatma yöntemi arayışı sürüp gitmektedir.
Bleaching olarak ta rastlayabileceğiniz beyazlatma, çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişleri beyazlatmak veya kişiye özel diş rengini birkaç ton açmak için kullanılan bir ağartma yöntemidir. Yaygın olarak, klinikte hekim tarafından yapılan, dişlerin yüzeylerine yapışan bakteri plakları ve diş taşlarının temizliği ile karıştırılmaktadır. Aslında diş taşı temizliği ile dişler mevcut kişisel renklerine kavuşurlar. Dis rengi de aynı göz ya da ten rengi gibi kişiden kişiye farklılık gösterir.
Dişlerin doğal renkleri bazen yıllar geçtikçe, bazen dış etkenlerle, bazen de kalıtsal olarak koyu renklidir. Diş rengini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar :Kalıtımsal etkenler, dış etkenlerin ( çay, kahve, sigara gibi ) boyaması, gelişim çağında alınan antibiyotik ya da florür, yaş ilerledikçe, beslenme tarzı ile, dişe gelen bir darbe ile olabilirler.
Muayenehanede veya evde yapılabilen diş beyazlatma işlemi ile dişler 2-10 ton açılarak tatmin edici bir beyazlama ve güzel bir gülüş elde edilir. Ancak unutulmamalıdır ki Bleaching işlemi mutlaka profesyonel hekim kontrolü altında uygulanmalıdır.
Bildirilmiş hiçbir vaka olmamasına rağmen hamilelikte ilaç kullanımından kaçınma genel prensibi altında uygulamanın hamilelik sonrasına bırakılması doğru olur. Ayrıca ağızda çürük ya da oynamış dolgular var ise bunların tedavi öncesi düzeltilmesi gerekir. Beyazlatıcı ajanlar sadece diş minesine etkili olduğundan, ağızdaki dolgu ve kaplamaların beyazlanması söz konusu değildir. Bu sebeple öncelikle beyazlatma yapılması daha uygun olur.
Dişlerde renkleşmelere yol açabilen gıdalar (sigara, çay-kahve, kolalı içecekler vb... gibi ) alınmamalıdır.Tedavi sırasında en sık görülebilen problem olan hassasiyet ise gelişen ilaçlar sayesinde oldukça azalmıştır. Hastaların %5 – 15'inde görülebilen hassasiyet en çok soğukta kamaşmalar olarak tarif edilmektedir, ayrıca dil ve dudakta kabarmalar da görülebilir. Fakat, bir kaç gün içinde ortadan kalkar.
Dişlerin doğal renkleri bazen yıllar geçtikçe, bazen dış etkenlerle, bazen de kalıtsal olarak koyu renklidir. Diş rengini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar : Kalıtımsal etkenler, dış etkenlerin ( çay, kahve, sigara gibi ) boyaması, gelişim çağında alınan antibiyotik ya da florür, yaş ilerledikçe, beslenme tarzı ile, dişe gelen bir darbe ile olabilirler.
Muayenehanede veya evde yapılabilen diş beyazlatma işlemi ile dişler 2-10 ton açılarak tatmin edici bir beyazlama ve güzel bir gülüş elde edilir. Ancak unutulmamalıdır ki Bleaching işlemi mutlaka profesyonel hekim kontrolü altında uygulanmalıdır.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Dişetlerini korumak:
Beyazlatma jelleri dişetlerini tahriş edebilir.Bu nedenle dişetlerine taşırılmaması gerekir. Ev tipi uygulamalarda kalıbı ağza yerleştirdikten sonra jel dişetine taşıyorsa ıslak bir pamuk ile taşan jel alınmalıdır. Klinik tipi uygulamalarda ise hekiminiz dişetini izole etmek için özel bir köpük kullanacaktır.
Kullanım Süresinin doğru ayarlanması:
Ev tipi beyazlatmada hekimin tavsiye ettiği sürede ve düzenli uygulama yapılması gerekir. Aksi halde istenilen sonuç alınmayabilir.
Sıcak-Soğuk Hassasiyeti:
Beyazlatma sonrasında nadiren " sıcak-soğuk hassasiyeti " görülmüştür.Ancak bu durum 1-3 gün içerisinde tamamen kaybolur. Beyazlatma işlemi diş minesi üzerinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz.
Devamlılık:
Beyazlatma kalıcı bir işlemdir. Ancak aşırı sigara kahve ve çay tüketenlerde zamanla renk %10-20 geriye dönebilir. Genellikle beyazlatma yaptıran hasta 6 aylık periyotlarla kontrol edilir. Diş temizliği konusunda yönlendirilir. Genellikle tek seferlik bir işlem ile beyazlatma pekiştirilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Beyazlatma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Mesut MUTLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Mesut MUTLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mesut MUTLU Fotoğraf
Dt.Mesut MUTLU
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Mesut MUTLU'nun Makaleleri
► Diş Beyazlatma Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Tek Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Murat KANLI
► Diş Beyazlatma Dt.Osman NURSAL
► Dişleri Beyazlatma Dt.Aykut TAŞKIN
► Lazerle Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Beyazlatma (Bleaching) Dr.Dt. Selim AYDIN
► Bleaching (Diş Beyazlatma) Dt.Yeşim TÜNAL GÜZEY
► Diş Beyazlatma (Bleaching) Dt.Ayşe GÜR
► Pratik Diş Beyazlatma Önerileri Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Diş Beyazlatma' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Uygulamaları Mart 2016
► Aft Yaraları Temmuz 2015
► Süt Dişlerinde Çürük Temmuz 2015
► İmplantoloji Temmuz 2015
► Çene Eklemi Hastalıkları Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:05
Top