2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Beyazlatma
MAKALE #6403 © Yazan Dt.Murat KANLI | Yayın Şubat 2011 | 29,252 Okuyucu
Diş Beyazlatma

Şu bir gerçek ki;herkes daha hoş,daha genç ve daha iyi görünmek istemektedir. Dişhekimliğindeki bu gelişmeler beraberinde insanlarında dişhekimlerinden beklentilerini değiştirmeye başlamıştır.Eskiden dişhekimine dişi ağrıdığı için mecburiyetten giden insanlar,bugün kendileri estetik uygulamaları yaptırmak için dişhekimine isteyerek gitmeye başlamışlardır.

Estetik diş hekimliğindeki gelişmelerle bugün hertürlü diş sorunu giderilebilmektedir. Böylece daha hoş ve daha genç gülüşler elde edilebilmektedir.Dişlerin beyazlatılması işlemi de estetik dişhekimliği uygulamalarından biridir.


Beyazlatma işlemi nedir?

Beyazlatma, dişlerin yapısında bulunan veya dış etkenlerle dişin iç yapısına katılan renklenmeleri ortadan kaldırıp dişlerin kalıcı olarak daha beyaz hale getirilmesi işlemidir.

Dişlerimiz neden sarı renkte?

Her insanın kendine özgü bir diş rengi vardır. Tıpkı her insanın kendine özgü ten renginin olması gibi,diş rengi de her bireyden bireye değişir.Ayrıca yaşla birlikte dişlerin renklerinde bir miktar koyulaşma da olmaktadır.

Dişlerimiz ilerleyen yaşımızla birlikte sadece aşınmaz, daha koyu bir renk de alırlar. Dişhekimliğindeki en önemli buluşlardan biri de bu koyu renkteki dişlere başka hiçbir işlem yapmadan renklerini beyazlatabilen jellerin keşfidir.Bu özel jelleri yine beyazlatma için üretilmiş özel ışık kaynağı ve özellikle laserle birlikte kullanarak biz dişhekimleri dişlerinizin renklerini yarımşar saatlik tek seans veya çok koyu renkli dişlede vakanın durumuna göre 2-3 seansta ofiste açabilmekteyiz..

Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Yapılır? Özünde iki çeşit beyazlatma uygulaması yapılmaktadır

1- Ev Tipi Beyazlatma Yöntemi

Bu yöntemde diş hekiminiz sizden ölçü alınıp dişlerinize uygun şeffaf plaklar hazırlatır..Hazırlanan bu plaklar ve beyazlatmada kullanacağınız bleaching ajanları size verilir.Sizde plak içerisine beyazlatma ajanı uygulayarak özellikle gece yatmadan önce
dişlerinize takarak beyazlatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tedavinin süresi diş hekiminizin dişlerinizde yaptığı muayene sonucunda ve dişlerinizin beyazlatma ajanına verdiği tepkiye bağlı olarak birkaç hafta sürebilir. Bu sistemde plaklar çok uzun süre günde5-6 saat kadar bir hafta uygulama gerektirdiği ve de hastaların çoğu beyazlatma jelini yuttuğu için bu sistemin kullanılışı çok pratik değil hasta açısından.Bugün ofis tipi beyazlatma ajanları bu sistemi geri plana itmiştir.Biz daha çok bu sitemi inatçı vakalarda ofis tipi beyazlatmadan sonra pekiştirme amaçlı kullanmakatayız.


2-Ofis Tipi Beyazlatma Yöntemi



Diş hekiminin klinik ortamında yaptığı beyazlatma işlemidir. Dişler üzerine uygulanan beyazlatma ajanları özel ışık kaynağı ve özellikle laser ile belli süre aktive edilmesiyle yapılan beyazlatma işlemidir.

Eczane Ürünleri Diş Beyazlatır mı?

Diş beyazlatma dişhekimi kontrolünde yapılması gereken profesyonel ve riskleri olan bir tedavidir. Oldukça sık karşılaştığımız sorulardan biri de eczaneden alınan ürünlerle dişlerin beyazlayıp beyazlamayacağıdır. Dişleri beyazlatabilmek için iki yol vardır. Evde kullanılan jeller ve hekim muayenehanesinde uygulanan jeller. Her iki yöntemde de hekiminizin kontrolü ve denetimi altında olmalıdır. Dişlerin beyazlayabilmesi için gerekli işlem , belirli konsantrasyondaki beyazlatıcı jellerin belirli sürelerle dişe temas etmesini sağlamaktır. Ancak bu jellerin dişetine temas etmesi dişetlerinde yanıklara veya tahrişlere yol açabileceği için evde yapılacak uygulamalarda hekim tarafından kişiye özel kalıplar hazırlanmalı,jeller ancak bu kalıplar yardımıyla uygulanmalıdır.

Eczanede satılan beyazlatıcı! Ürünlerde kalıplar herkesin ağzına uyabilecek şekilde geniş hazırlandıpğı için dişetini koruyucu özellik taşımazlar. Bu nedenle eczane jellerinin konsantrasyonları oldukça düşük tutulur. Yani içlerinde beyazlatıcı özellik yok denecek kadar azdır. Ancak kullandığınız gün hafif bir parlaklık oluşur ve daha sonra dişleriniz hemen eski rengine geri döner.. Bu nedenle diş beyazlatmaya karar vermeden önce mutlaka güvenilir ve bu konuda tecrübeli bir hekimden yardım almalısınız. Dünya üzerinde kabul görmüş, FDA onaylı bilimselliği kanıtlanmış ve klinik takibi yapılarak piyasaya sürülmüş ürünler kullanan merkezlerden yardım istemelisiniz.

Diş Macunları Dişi Beyazlatır mı?

Dişhekimlerinin en sık karşılaştığı sorulardan biri de hangi diş macununun en iyi olduğu ve en çok beyazlığı hangi diş macununun verdiğidir. Özellikle sigara kullanan kişilere yönelik diş macunlarınının varlığı sanki sigaranın dişlere verdiği zararın önlendiği gibi anlaşılmaktadır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki hiçbir diş macunu beyazlatmaz. Macun kullarak dişlerin beyazlayabileceği, kocaman ticari bir yalandan başka birşey değidir. Ayrıca antitartar veya sigara içenlere yönelik üretilen diş macunlarında da yoğun miktarda aşındırıcı maddeler olduğu için uzun süreli kullanımda diş minesine kalıcı zararlar vermektedirler. En doğru diş macunu tamamen klasik ve herhangi bir özellik barındırmayan ve mümkünse içinde sodyum loril sülfat (dişmacununa köpürsün diye konur ama ağız kuruluğuna yol açar) bulunmayan diş macunudur.

Beyazlatma Sonrası Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Artık gülüşünüz çok daha beyaz.
Bu beyaz görüntüyü koruyabilmemiz için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
Hepimizin dişinde dişleri koruyup örten protein pellicule denilen bir tabaka vardır. Bu tabaka artıklar içerir ve beyazlatma işleminde ortadan kaldırılmaktadır. Protein bariyerinin tekrar oluşması genellikle 24 saat sürer. Bu süreç içerisinde bazı renklenme yapan ürünlerden uzak durmanızı istiyoruz.
Aşağıda yasak ve serbest olan yiyecek içecek listesini göreceksiniz. Genel prensip ilk 24 saat beyaz kumaş üzerine leke bırakabilecek tüm yiyecek içeceklerden uzak durmanızdır.

Serbest Olanlar
İçecekler: süt, su, sade soda
Meyveler: muz, kabuksuz elma
Beyaz ekmek yada yufka
Sade yoğurt, beyaz peynir, haşlanmış patates
Pirinç, sade makarna
Kremalı pasta
Tavuk yada hindi göğüs (derisiz)

Yasak Olanlar
Kırmızı şarap, kola, çay, kahve
Renkli tüm meyveler
Ketçap ve hardal
Kırmızı sosların tümü
Soya sosu et sosları
Sigara, puro tütünün tüm türevleri
Ruj sürmek

İlk 24 saat diş ve dişetlerinizde ağrı ve hassasiyet olması çok doğaldır. Bunu önlemek için kuvvetli bir ağrı kesici kullanmanızı tavsiye ederiz.


Beyazlatma sonrası dişleriniz eski rengine geri dönmeyecektir. Ancak zamanla bir miktar sararma olması doğaldır.

Beyazlatma sonrası 6 aylık periodik kontrolleriniz çok önemlidir. Renklenmede geri dönüşüm varsa evde uygulayacağınız pekiştirme tedavileri önerilecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Beyazlatma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Murat KANLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Murat KANLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat KANLI Fotoğraf
Dt.Murat KANLI
Trabzon
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Murat KANLI'nın Makaleleri
► Diş Beyazlatma Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Mesut MUTLU
► Tek Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Osman NURSAL
► Dişleri Beyazlatma Dt.Aykut TAŞKIN
► Lazerle Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Beyazlatma (Bleaching) Dr.Dt. Selim AYDIN
► Bleaching (Diş Beyazlatma) Dt.Yeşim TÜNAL GÜZEY
► Diş Beyazlatma (Bleaching) Dt.Ayşe GÜR
► Pratik Diş Beyazlatma Önerileri Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş Beyazlatma' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dişhekimliğinde Laser Şubat 2011
► Dental İmplant Nedir? Şubat 2011
► İmmediate Yerleştirme Eylül 2007
► Osseointegrasyon Eylül 2007
► İmplantın Tarihçesi Eylül 2007
► Estetik Diş Yeni Trend Eylül 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:35
Top