2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Beyazlatma
MAKALE #17029 © Yazan Dt.Songül MİRZAOĞLU | Yayın Ağustos 2016 | 3,007 Okuyucu
DİŞ BEYAZLATMA

Dişler birçok rengin tipik karışımı şeklindedir. Dişlerin diş etine yakın kısımları daha koyu renge sahiptir. Çünkü ince mine tabakası altındaki koyu renkli dentin dış yüzeye yansır. Pek çok hastada kanin (köpek dişleri), ön iki dişlerden ( santral ve lateral) daha koyudur. Gençlerde dişlerin renkleri daha açık ve parlaktır. Yaşlanma ile birlikte özellikle dişlerde aşınmanın neden olduğu renk değişiklikleri meydana gelir. Dişlerin ön yüzlerinde mine aşındığından, alttaki dentin açığa çıkar ve diş daha koyu renkli gözükür. Kesici kenarlarda ise minenin incelmesi veya fizyolojik aşınma ile dentinin açığa çıkması koyu renge neden olur. Dişlerdeki renklenmeler iç ve dış kaynaklı olmak üzere ikiye ayrılır. Dış renklenmeler;kötü ağız hijyeni,eski dolgular diş eti kanaması sebebiyle,diş taşı birikimine bağlı, yemek alışkanlığına bağlı ve ilaç kullanımlarına bağlı olarak meydan gelir. Lekelenmeler daha çok diş etine yakın bölgelerde olur. Sarı,gri ve siyah renklerde olmaktadır. Bu lekelenmeler mikro veya makro aşındırma yöntemleri ile yok edilebilmektedir. Restorasyonun taşkın bölgelerinin alınması, plağın uzaklaştırılması, yumuşak lastik ile diş yüzeyinin temizlenmesi gibi yöntemler yeterli olacaktır. İç renklenmeler ise mine ve dentinde oluşan renklenmelerdir. İç renklenmelerde ise canlı ve cansız dişlerde farklı nedenlerden bahsedilebilir. Canlı dişlerde genetik hastalıklar, ilaç kullanımı, çocuklukta geçirilmiş bazı hastalıklar, cansız dişlerde ise kanal tedavisinde kullanılan materyaller, başarısız kanal tedavileri renklenme sebebi olarak gösterilebilir.
Renklenmiş dişlerin tedavilerinin başarılı olması için iyi bir renk skalası ve renk bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılacak olan tedavinin ne kadar başarılı olabileceği ve sonucun tahmin edilebileceği bir tedavinin hasta ile paylaşılması gerekmektedir.
Canlı dişlerde beyazlatma tedavisine en iyi cevabı sarı veya turuncu iç kaynaklı renklenmeye sahip dişler verirken, mavimsi gri tonuna sahip dişler daha zor tedavi edilir. Kahverengi floroz renkleşmeleri bu tedaviye iyi cevap verirken opakfloroz lekeleri her ne kadar renkleşme olmayan diş sert dokularının renginin açılmasıyla daha az görünür hale gelseler de tamamen tedavi edilemez.
Diş renginin ölçülmesinde subjektif ve objektif ölçümler kullanılmaktadır. Subjektif ölçüm yöntemleri arasında kağıt, renklendirilmiş porselen veya akrilik rehberler ( skalalar) kullanılmaktadır. Diş renginin saptanmasında dişin orta üçlüsünden alınan renk önemlidir. Işık mümkün olduğunca gün ışığında ya da tedavi boyunca standart ışık ile alınmalıdır. Çünkü dişin optik özelliğine bağlı renk değişiklikleri görülebilmektedir.

Ofiste Beyazlatma Yöntemi

Etkili bir profesyonel beyazlatma yöntemidir. Beyazlatma jelini aktive eden bir ışık kaynağı vardır. 1 saat gibi kısa bir süre içerisinde 6-8 ton renk açılabilir. Kısa sürede yapılabilmesi ve doktor tarafından direkt uygulanmasıyla, çevre dokuların ve elde edilen rengin korunması avantajlarıdır.
Diş beyazlatmada hastanın komşu dokularının özellikler yumuşak dokularının beyazlatma ajanının etkisinden korunması sağlanmalıdır. Diş beyazlatma uygulandıktan sonra dişlerin üzerindeki beyazlatma ajanı dişlerden uzaklaştırılarak dişler yıkanır.

Evde Beyazlatma Yöntemi

Hastadan ölçü alınarak şeffaf bir plak hazırlanır. İçine karbamid peroksit konularak bu ağızlık günde 4-8 saat takılarak kullanılır. Ortalama 5 günde beyazlatma sağlanır.

Kaynak:DUSDATA Restoratif Diş Tedavisi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Beyazlatma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Songül MİRZAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun Yazıları
► Diş Beyazlatma Dt.Mesut MUTLU
► Tek Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Murat KANLI
► Diş Beyazlatma Dt.Osman NURSAL
► Dişleri Beyazlatma Dt.Aykut TAŞKIN
► Lazerle Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Beyazlatma (Bleaching) Dr.Dt. Selim AYDIN
► Bleaching (Diş Beyazlatma) Dt.Yeşim TÜNAL GÜZEY
► Diş Beyazlatma (Bleaching) Dt.Ayşe GÜR
► Pratik Diş Beyazlatma Önerileri Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Diş Beyazlatma' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dental İmplant Ağustos 2016
► Diş Tedavisi Eylül 2014
► İmplant Eylül 2014
► Oral Hijyen Motivasyonu Eylül 2014
◊ Oral Diagnoz ve Radyoloji Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:42
Top