2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Beyazlatma (Bleaching)
MAKALE #6392 © Yazan Dr.Dt. Selim AYDIN | Yayın Ocak 2011 | 5,490 Okuyucu
Diş Beyazlatma

Beyazlatma işlemi nedir?

Beyazlatma, dişlerin yapısında bulunan veya dış etkenlerle dişin iç yapısına katılan renklenmeleri ortadan kaldırıp dişlerin kalıcı olarak daha beyaz hale getirilmesi işlemidir.

Dişlerimiz neden sarı renkte?

Her insanın kendine özgü bir diş rengi vardır. Tıpkı her insanın kendine özgü ten renginin olması gibi,diş rengi de her bireyden bireye değişir.

Dişlerimiz ilerleyen yaşımızla birlikte sadece aşınmaz, daha koyu bir renk de alırlar. Dişhekiminizin ofisinde ya da yine dişhekiminizin gözetiminde, evde uygulayacağınız özel jeller ile diş rengini açmanız çoğu zaman mümkündür.

Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Yapılır?


1- Ev Tipi Beyazlatma Yöntemi

Bu yöntemde diş hekiminiz sizden ölçü alınıp dişlerinize uygun şeffaf plaklar hazırlanır.Hazırlanan bu plaklar ve beyazlatmada kullanacağınız bleaching ajanları size verilir.Sizde plak içerisine beyazlatma ajanı uygulayarak özellikle gece yatmadan önce
dişlerinize takarak beyazlatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tedavinin süresi diş hekiminizin dişlerinizde yaptığı muayene sonucunda ve dişlerinizin beyazlatma ajanına verdiği tepkiye bağlı olarak birkaç hafta sürebilir.

2-Ofis Tipi Beyazlatma Yöntemi

Diş hekiminin klinik ortamında yaptığı beyazlatma işlemidir. Dişler üzerine uygulanan beyazlatma ajanları özel ışık kaynağı ile belli süre aktive edilmesiyle yapılan beyazlatma işlemidir.Ev tipi beyazlatmaya göre çok daha çabuk sonuç alınan ve hasta için daha zahmetsiz bir işlem olması nedeniyle daha çok tercih edilir.

Eczane Ürünleri Diş Beyazlatır Mı?

Diş beyazlatma dişhekimi kontrolünde yapılması gereken profesyonel ve riskleri olan bir tedavidir. Oldukça sık karşılaştığımız sorulardan biri de eczaneden alınan ürünlerle dişlerin beyazlayıp beyazlamayacağıdır. Dişleri beyazlatabilmek için iki yol vardır. Evde kullanılan jeller ve hekim muayenehanesinde uygulanan jeller. Her iki yöntemde de hekiminizin kontrolü ve denetimi altında olmalıdır. Dişlerin beyazlayabilmesi için gerekli işlem , belirli konsantrasyondaki beyazlatıcı jellerin belirli sürelerle dişe temas etmesini sağlamaktır. Ancak bu jellerin dişetine temas etmesi dişetlerinde yanıklara veya tahrişlere yol açabileceği için evde yapılacak uygulamalarda hekim tarafından kişiye özel kalıplar hazırlanmalı,jeller ancak bu kalıplar yardımıyla uygulanmalıdır.

Eczanede satılan beyazlatıcı! Ürünlerde kalıplar herkesin ağzına uyabilecek şekilde geniş hazırlandıpğı için dişetini koruyucu özellik taşımazlar. Bu nedenle eczane jellerinin konsantrasyonları oldukça düşük tutulur. Yani içlerinde beyazlatıcı özellik yok denecek kadar azdır. Ancak kullandığınız gün hafif bir parlaklık oluşur ve daha sonra dişleriniz hemen eski rengine geri döner.. Bu nedenle diş beyazlatmaya karar vermeden önce mutlaka güvenilir ve bu konuda tecrübeli bir hekimden yardım almalısınız. Dünya üzerinde kabul görmüş, FDA onaylı bilimselliği kanıtlanmış ve klinik takibi yapılarak piyasaya sürülmüş ürünler kullanan mekezlerden yardım istemelisiniz.

Diş Macunları Dişi Beyazlatır Mı?

Dişhekimlerinin en sık karşılaştığı sorulardan biri de hangi diş macununun en iyi olduğu ve en çok beyazlığı hangi dişmacununun verdiğidir. Özellikle sigara kullanan kişilere yönelik diş macunlarınının varlığı sanki sigaranın dişlere verdiği zararın önlendiği gibi anlaşılmaktadır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki hiçbir diş macunu beyazlatmaz. Macun kullarak dişlerin beyazlayabileceği, kocaman ticari bir yalandan başka birşey değidir. Ayrıca antitartar veya sigara içenlere yönelik üretilen dişmacunlarında da yoğun miktarda aşındırıcı maddeler olduğu için uzun süreli kullanımda dişminesine kalıcı zararlar vermektedirler. En doğru dişmacunu tamamen klasik ve herhangi bir özellik barındırmayan ve mümkünse içinde sodyum loril sülfat (dişmacununa köpürsün diye konur ama ağız kuruluğuna yol açar) bulunmayan diş macunudur.

Beyazlatma Sonrası Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Artık gülüşünüz çok daha beyaz.
Bu beyaz görüntüyü koruyabilmemiz için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
Hepimizin dişinde dişleri koruyup örten protein pellicule denilen bir tabaka vardır. Bu tabaka artıklar içerir ve beyazlatma işleminde ortadan kaldırılmaktadır. Protein bariyerinin tekrar oluşması genellikle 24 saat sürer. Bu süreç içerisinde bazı renklenme yapan ürünlerden uzak durmanızı istiyoruz.
Aşağıda yasak ve serbest olan yiyecek içecek listesini göreceksiniz. Genel prensip ilk 24 saat beyaz kumaş üzerine leke bırakabilecek tüm yiyecek içeceklerden uzak durmanızdır.

Serbest Olanlar

İçecekler: süt, su, sade soda
Meyveler: muz, kabuksuz elma
Beyaz ekmek yada yufka
Sade yoğurt, beyaz peynir, haşlanmış patates
Pirinç, sade makarna
Kremalı pasta
Tavuk yada hindi göğüs (derisiz)

Yasak Olanlar

Kırmızı şarap, kola, çay, kahve
Renkli tüm meyveler
Ketçap ve hardal
Kırmızı sosların tümü
Soya sosu et sosları
Sigara, puro tütünün tüm türevleri
Ruj sürmek
İlk 24 saat diş ve dişetlerinizde ağrı ve hassasiyet olması çok doğaldır. Bunu önlemek için kuvvetli bir ağrı kesici kullanmanızı tavsiye ederiz.

Beyazlatma sonrası dişleriniz eski rengine geri dönmeyecektir. Ancak zamanla bir miktar sararma olması doğaldır. Bunu engellemek için beyazlatıcı özellikli diş macunları kullanmanızı ve periodik kontrollerinizi aksatmamanızı tavsiye ediyoruz.

Beyazlatma sonrası 6 aylık periodik kontrolleriniz çok önemlidir. Renklenmede geri dönüşüm varsa evde uygulayacağınız pekiştirme tedavileri önerilecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Beyazlatma (Bleaching)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Selim AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Selim AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selim AYDIN Fotoğraf
Dr.Dt. Selim AYDIN
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Selim AYDIN'ın Makaleleri
► Bleaching (Diş Beyazlatma) Dt.Yeşim TÜNAL GÜZEY
► Diş Beyazlatma (Bleaching) Dt.Ayşe GÜR
► Diş Beyazlatma (Diş Ağartma - Bleaching) Dt.Halil İbrahim SAHİ
► Diş Beyazlatma Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Mesut MUTLU
► Tek Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Murat KANLI
► Diş Beyazlatma Dt.Osman NURSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Diş Beyazlatma (Bleaching)' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:54
Top