2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişhekimliğinde Laser
MAKALE #6409 © Yazan Dt.Murat KANLI | Yayın Şubat 2011 | 8,238 Okuyucu
Lazer ve Diş Hekimliği



Laser ilk olarak 1960 yılında tanımlanmış olup tıpta bulduğu geniş kullanım alanlarından sonra 1994 yılından itibaren diş hekimliğinde de bir çok dalda verimli olarak kullanılmaya başlanmıştır. Diş hekimliğinde ilk olarak yumuşak doku cerrahisinde kullanımı yaygınlaşsa da avantajlarının üstünlüğü ortaya çıktıkça son yıllarda sert doku kullanım alanları da gelişmiştir. Laser genel olarak bilinenin aksine X ışınlarının sebep olduğu radyasyondan tamamen farklı bir ışık enerjisidir. Doğru endikasyonlarda ve uygun parametreler ile kullanıldığında bu yoğunlaştırılarak odaklanmış ışık enerjisi hiç zararsız bir şekilde istenilen etkiyi oluşturur

Diş hekimliğinde laser uygulamaları çoğunlukla geleneksel tedavi yöntemlerini destekleyici olarak kullanılır.

Bazı vakalarda ise tamamen bu tedavilerin yerine uygulanabilmektedir. En önemli avantajı hastaya sağladığı konfordur.

Sessiz çalışma imkanı tanıması, işlem yapılan bölgede yüksek sterilizasyon ve dezenfeksiyon sağlaması ve iyileşme süresini kısaltması nedeniyle hem hekimler hem hastalar tarafından tercih edilmektedir.
Titreşim yapmaması, küçük müdahalelerde anesteziye gerek duyulmaması sebebiyle laser uygulamaları, diş hekimi korkusu olan her yaş grubu hasta için tercih edilebilir.

Diş hekimliğinde kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

Lazerle Çürük Temizlenmesi

Lazer enerjisi ile dişe ait tüm dokularda (mine, dentin, sement) bulunan diş çürükleri temizlenebilir. Ayrıca lazer enerjisinin özelliğinden dolayı steril bir ortam yaratılır ve daha sonra oluşabilecek çürükler engellenmiş olur.


Lazerle Kanal Tedavisi
Lazer ile kanallarda sterilizasyon sağlanmaktadır. Kanal tedavisi yapılırken özellikle enfeksiyonlu kanallarda iyi bir sterilizasyon sağlandığı için iyileşme hızlı olur.

Lazerle Dişeti Tedavileri

Gingivektomi-Gingivoplasti:

Özellikle estetik protez çalışmalarında, ortodonti sonrası diş eti estetiğinin sağlanmasında lazer ile yapılan diş eti boyu ayarlamalarının çok daha güzel sonuçlar verdiği gerçektir. Lazer ile anestezisiz olarak diş etinin kesilmesinin-şekillendirilmesinin ardından kanamanın durması ve doku iyileşmesini beklemeye gerek kalmadan diğer işlemlere geçilebilir.



Küretaj: Lazer ile yapılan derin diş eti temizliğinin ardından diş eti cepleri çok daha hızlı iyileşmektedir.

Depigmentasyon:

Diş etlerinde pigment artmasına bağlı olarak oluşan hiperpigmentasyonlar klasik yöntemlerde anestezi altında bistüri ile peeling yapılarak tedavi edilir. Lazer ile yapılan pigmentasyon tedavilerinde anesteziye gerek kalmaz ve hasta işlem sonrası hiçbir rahatsızlık duymadan yaşantısına devam edebilir.

Çocuklarda
Sürme güçlüğü çeken dişlerin veya 20 yaş dişlerinin üzerindeki dişetinin laserle bistüriye gerek kalmadan alınması sonucu sürme güçlüğü çeken dişin sürmesini sağlamak. 20 yaş dişlerinin etrafında oluşan perikoronitisi önlemek.

Yumuşak Doku Lezyonlarının Çıkarılması:
Ağız içinde normalin dışında oluşan tüm lezyonlar laserle ve dikiş atmaya gerek kalmadan çıkarılmaktadır.






Frenektomi:
Dil, yanak ve dudak bağlarının konuşmayı engelleyecek şekilde fazla bağlı olduğu durumda kanamasız, ve dikişsiz bir biçimde bağların normal durumunu alması kesilerek sağlanır.Üst çene bağları bazen üst keser dişlerin ayrılmasına neden olur.



Lazerle Aft-Uçuk Tedavileri:
Aft ve uçukların merhem sürüp hassasiyetini azaltmaktan başka herhangi bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Oysaki lazer ile aft ve uçukların üstüne ışın verilmesinin ardından normal süreçte 7 gün süren iyileşme süresinin hızlandığı ve aynı bölgede tekrar aft ve uçuk çıkmadığı gözlemlenmiştir.


Lazerle Hassasiyet Tedavisi

Diş eti çekilmelerine bağlı olarak meydana gelen diş hassasiyetleri bugüne kadar sadece flor sürülmesi ve özel diş macunları ile tedavi edilebilirken lazer ışını ile hassasiyete sebep olan dentin kanalları kapatılır ve hassasiyet giderilir.

Diş çekim sonrasında

Çekim sonrası çekim boşluğunun laserle steril edilmesi, iyileşmeyi hızlandırır ve diş çekimi sonrası oluşabilecek ağrıları da ortadan kaldırır.

Lazerle Beyazlatma

Klinik ortamında lazer ile yapılan beyazlatmalarda daha etkin sonuç alınmaktadır.

İmplantolojide

İmplant tedavisi uygulamalarında lazer teknolojisi ile cerrahi işlem aşamaları basitleşmekte ve tedavi genelinde zaman kazanılmaktadır.,özellikle dis cekimini takiben hemen yapılan implantlarda cekim yerine uygulanarak bakterilerin yok edilmesini sağlar.Laserle 2. Cerrahiye gerek kalmadan daha önce yerleştrilen implantların üzereleri açılıp ,implant üzerine diş yapım aşamalarını kısaltabiliriz.


Periimplantitis
İmplant etrafında oluşan enfeksiyonun giderilmesinde kullanılır. Ameliyattan sonra protez aşamasına geçmeden oluşan enfeksiyondur.Laser terapiden sonra yeterli iyileşme elde edilir ve protez yapımına geçilir.

Lazerle Cerrahi Tedaviler

Laser kullanımı ağız içi cerrahi işlemlerde kanama,ağrı,şişlik gibi komplikasyonları ve operasyon sonrası enfeksiyon riskini azalttığı için avantaj saglar.

Lazer ışını kanamayı azaltması ve dokuya az hasar vermesi dolayısıyla cerrahi operasyonların çeşitli aşamalarında kullanılır. Lazer desteği alınan cerrahi işlemler sonrası operasyon sonrası şişlik, morarma, ağrı gibi komplikasyonlar beklenenden daha az görülür. Apikal rezeksiyon kök uçunda oluşan lezyon hiçbir döner alete gerek kalmadan kesilir. Kemik operasyonları, 20 yaş çekimi için gereken kemik kaldırma işlemleri ve çeşitli kemik şekillendirmeleri çevre dokulara hasar vermeden yapılabilir.

Lazer ile Biostimülasyon

Düşük dozlarda verilen lazer enerjisi ortodontik tedavi başlangıcında veya cerrahi operasyonlar sonrasında duyulabilecek ağrıların oluşumunu önler ve yara iyileşmesini hızlandırır.

Lazerin Sağladığı Avantajlar

Gelişen teknolojilere rağmen hala bir çok insan diş hekimine korkarak ve zorunda kalarak gitmektedir. Hastalar genelde döner aletlerin çıkardıkları seslerden ve tedavi için yapılan anestezilerden çekinmektedirler. Yeni geliştirilen laser sistemlerinin de en önemli avantajları bu noktalarda ortaya çıkar.

- Laserler bazı durumlarda geleneksel yöntemlere göre çok daha az acıya sebep olurlar. Bu yüzden çoğu zaman anestezi ihtiyacını minimalize ederken bazen tamamen ortadan kaldırmaktadırlar.

-Hastalarda endişeye sebep olan geleneksel döner aletlerin rahatsız edici sesleri ortadan kalkar.

-Özellikle çürük temizleme ve kavite preparasyonu işlemlerinde sağlam diş dokusunu tamamen korur, gereksiz doku uzaklaştırılmasını engeller.

-Bunların yanında kanamayı minimuma indirir böylece hem hasta konforu artar hem de hekim daha geniş ve temiz bir görüş açısıyla daha rahat ve verimli çalışır.

-Cerrahi girişimler sonrasında şişlikler ve ağrı konvansiyonel yöntemlere göre çok daha az olur. Post-operatif rahatsızlık çok azalır. Operasyon sonrası iyileşme süresi kısalır. Günümüz laserleri hastalara daha kabul edilebilir, temiz ve hızlı tedavi olma şansını verirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişhekimliğinde Laser" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Murat KANLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Murat KANLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat KANLI Fotoğraf
Dt.Murat KANLI
Trabzon
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Murat KANLI'nın Makaleleri
► Dişhekimliğinde Laser Uygulamaları Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN
► Korkan Çocuklarda Laser ile Diş Dolgusu Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN
► Dişhekimliğinde Osteoporoz Dr.Dt. Rana ORAL
► Estetik Dişhekimliğinde Fotoğraf Analizi Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Estetik Dişhekimliğinde Hasta Beklentileri Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dişhekimliğinde Laser' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dental İmplant Nedir? Şubat 2011
► Diş Beyazlatma Şubat 2011
► İmmediate Yerleştirme Eylül 2007
► Osseointegrasyon Eylül 2007
► İmplantın Tarihçesi Eylül 2007
► Estetik Diş Yeni Trend Eylül 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:24
Top