2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ön Diş Estetiği
MAKALE #16897 © Yazan Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA | Yayın Temmuz 2016 | 3,385 Okuyucu
Ön dişlerde kaplama yapılması gerektiğinde estetik özellikleri ile zirkonyum diş kaplamalar ön plana çıkar.
Kırık çürük veya renk değişikliği nedeni ile kaplama gerektiren dişlerin yapılan işlem sonrasında doğal ve estetik görünmei istenir. Bu amaçla en çok kullanılan malzeme zirkonyum altyapılı porselen diş kaplamasıdır.
Zrikonyum kaplama hakkında bilinmesi gerenleri anlatalım.
Zirkonyum bir tür metaldir. Uzay sanayinden, askeriyeye kadar bir çok alanda kullanılır. En büyük özelliği korozyona uğramadığı için bir çok alanda tercih edilen bir metal türüdür. Renginin beyaz olması ve ışığı geçirgen olması nedeni ile diş hekimliğinde, seramik kuronların altında altyapı malzemesi olarak kullanılır.
Zirkon seramik kuronlar herkese uygulanabilir. Zirkon’un herhangi bir alerji özelliği bulunmadığı için kullanım alanı geniştir. Herhangi bir yaş aralığı yoktur. Zirkonların vücuda herhangi bir zararı yoktur. Doku dostu malzemelerdir. Zirkon seramik tedavisi 5 günde tamamlanabilir. İmplantların üzerine zirkon seramik kuronlar uygulanabilir. İmplantın maddesi olan titanyum ile herhangi bir etkileşim göstermezler.
Zirkon kuronların diğer metal destekli kuronlara göre üstünlüğü fazladır. Zirkonlar beyaz renkli ve yarı şeffaf oldukları için ışığı geçirirler. Işık geçirgenliği doğal dişe en yakın olduğundan doğal dişin estetiğine ulaşırlar. Metal destekli kuronlarda bu durum söz konusu değildir. Zirkonlar korozyona uğramazlar böylece ağızda renk değişikliği veya metalik tat bırakmazlar. Metal destekli kuronlar ağızda korozyona uğrarlar. Zirkon kuronların korozyona uğramadıkları için diş etinde herhangi bir enfeksiyona sebep olmazlar. Eğer hasta ağzı hijyenine dikkat ediyorsa diş etinde sıkıntı yaratmazlar. Bazen kanal tedavisi olmuş dişler ağızda renk değiştirirler. Zirkon doğallığını kaybetmeden bu renkleşmeyi gizler. Bu durumlarda renk değişikliği ince diş eti altında görülür. Bu durumda zirkon kuronlardan değil dişin kendi renk değişikliğinden kaynaklanır.
-Zirkonyum ile yapılan diş kaplamalarında bugüne kadar her hangi bir alerjiye rastlanmamıştır. Bu özellikleri ile zirkonyum alt yapılı estetik diş kaplamalar özellikle allerji sorunu yaşayan hastalar için ideal bir diş kaplama malzemesidir.
-Ayrıca bu malzemenin rengi beyazdır, bu yüzden geleneksel metal alaşım altyapılı porselen dişlerde olan siyah metalin yansıması olmaz.
Zirkonyum diş kaplama içinde metal yoktur.
Porselen diş kaplama için
Zirkonyum kalpalama içi
Zirkonyum kalpalama içi
-Işık geçirgenliği vardır, özellikle ön dişlerde gülümseme sırasında en ideal
estetiği yakalamak için zirkonyumun bu özelliğinden faydalanılır. Estetik diş
kaplaması için en önemli kriterlerden birisi budur.
– Bazı insanların metale karşı alerjisi vardır. Bu kişiler diş kaplaması yaptırmak istediği zaman zirkonyum kaplama yaptırması gereklidir. Aksi halde diş etlerinde iltihap, diş eti çekilmesi, diş etlerinde kanama, diş eti şişliği, kızarıklık vb gibi birçok diş ve diş eti rahatsızlığı ile karşı karşıya kalabilir.
– Diğer kaplamalara göre zirkonyum kaplama, ısı iletkenlik özelliği düşük olduğu için, ısıyı daha iletir. Böylece ağız içinde sıcak ve soğuktan etkilenmezler, dişte hassasiyete neden olmazlar.
-Her renkte dişe uygulanabilir. Rengi çok koyu olan bir diş, zirkonyum kaplama ile istenilen renkte kaplanabilir. Dişin asıl rengi zirkonyum kaplama rengini etkilemez. Uzun yıllar sonra bile zirkonyum diş kaplamasının rengi değişmez.
-Zirkonyum dişlerin ekstra bir bakımı yoktur. Düzenli diş fırçalama ve iyi bir ağız hijyeni yeterlidir.

Porselen metal destekli kaplamalar çürümüş hasar görmüş dişlerde yeniden diş formu kazandırmak için kullanılan sabit protezlerdir. Metal destekli porselenlerde ısırma kuvvetini karşılayabilmek için metal destekli krom yada nikel ya da altından yapılan metaller kullanılmaktadır.

Arka bölgedeki dişlerde meydana gelen çürüklerde ve kırılmalarda ya da diş çekimlerinde genellikle kaplama implant üzerine de metal destekli porselen kaplamalar uygulanmaktadır. Arka bölgede metal destekli kaplamaların uygulanmasının en büyük nedenlerinden birisi kuvveti çok iyi karşılaması ve oldukça dirençli olmasıdır. Kuvveti çok iyi karşıladıklarından dolayı genellikle kanal tedavisi sonrası kırılmış olan dişlere ya da büyük dolgular sonrasında hasar görmüş ve sonuç olarak kırılmış olan dişlere parçaları bir arada tutabilmek amaçlı olarak gerekli olan düzenlemeler yapıldıktan sonra metal destekli kaplamaların yapılması genellikle uygun görülmektedir.

Dişin her yönü küçültülür.Küçültülen dişin üzerine metal ince bir şapka hazırlanır. Bu şapka porselenle örtülür. Metal alt yapı tamamen beyaz diş renginde porselenle kaplandığından ağzınızı açtığınızda ya da gülümsediğinizde metal görünmez. Son dönemlerde özellikle ön dişlerde tercih edilmemelerinin nedeni alttaki metalin porselende mat bir yansıma oluştu
CEREC ile diş yapımı da estetik kaplama yöntemlerinden birisidir.
Bir randevuda tamamen seramik restorasyonlara yönelik bir CAD/CAM (Bilgisayar destekli tasarım/Bilgisayar destekli üretim) sistemidir. Çürümüş dişlerde inley-onlay porselen dolgular, daha fazla miktarda diş dokusu kaybedilmiş dişlerde porselen kaplamalar-köprü protezleri, renklenme ya da şekil bozukluğu olan ön dişlerde lamina (porselen yaprakları) gibi estetik sabit restorasyonlar CEREC sistemiyle çok kısa sürede üretilebilir. Hasta ağzında hekim tarafından gerekli diş hazırlıkları yapıldıktan sonra ağız içine uygun bir kamera sistemiyle görüntü kaydı alınır. Böylece geleneksel ölçü alma yöntemlerinde karşılaşılan öğürme refleksi ya da ölçünün düzgün çıkmaması gibi sorunlar ortadan kalkar. Hasta ağzından kamera sistemiyle elde edilen dijital veriler bilgisayara aktarılarak restorasyon tasarlanır. Bilgisayar sistemine bağlı olan freze makinasıyla zirkonyum, cam seramik ya da Empress sisteminin en yenisi olan e.max CAD bloklardan restorasyon üretilir. Cila işlemleri de yapıldıktan sonra aynı gün içinde hastaya uygulanır.
CEREC İN UYGULAMA ALANLARI:
Çürük yada kırılma gibi sebeplerle madde kaybı olan dişlerde Renklenme olan dişlerde Diş formu bozulmuş estetik kaygı oluşturan dişlerde. İmplant üstü kaplamalarda. Herhangi bir sebeple çekilmiş dişlerde köprü protezi yapmak amacıyla Çapraşık dişleri düzeltmek amacıyla kullanılabilmektedir.
İnley, onlay, lamina gibi küçük restorasyonlar ağız içinde yapılan hazırlıklarla birlikte saatler içinde hastaya teslim edilebilir. Daha komplike köprü restorasyonları da aynı gün içinde üretilebilir. Estetik ön bölge restorasyonlarında cila ve makyaj uygulamaları amacıyla seans sayısı artabilir.

DİŞ TELİ - ORTODONTİ TEDAVİSİ DE ÖN DİŞ ESTETİĞİ İÇİN KULLANILAN BİR YÖNTEMDİR.
Diş telleri, çeşitli sebeplerle meydana gelen dişlerin dizilim bozukluğunu ortadan kaldırmak için dişlerin üzerine yapıştırılan braketler ve bunların içinden geçen tel ile dişlere kuvvet verilerek hareket etmesi sağlanan aparatlara denir.
Kimlere Takılır?
Dişler arasındaki boşluklar (aralık) Birbirini iten dişler (çarpıklık) Kırık dişler Isırma bozuklukları (sıkı kapanış, çapraz kapanış) Birbiri üzerinde olan dişler
Diş Teli Tedavisi süresi hastanın ortodonti problemine göre farklılık gösterip 8 ay ile 30 ay arasındaki periyotlarda değişebilir. Normalde 18-24 ay gibi bir süre zarfında tedavi tamamlanır. Ciddi çene rahatsızlıklarında tedaviler 3 yılı bulurken, sıradan diş çarpıklığı tedavilerindeki süreç 1 yılı geçmemektedir. Ortodontist ve hasta işbirliği ne kadar ileri olursa tedavi başarısının yüzdesi de o kadar yükselir.
Diş teli kullanan kişiler, bunun temizliğine gereken önemi göstermelidir. Beslenme sırasında diledikleri her şeyi yeme içme özgürlüğü olan hastalar, sadece yapışkan özelliği olan gıdalar yenmemelidir. Ayrıca gazlı içecek tüketimi de tavsiye edilmeyen gıda türlerindendir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ön Diş Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın Yazıları
► Diş Estetiği Dr.Dt. Nihat TANFER
► Diş Estetiği Ücretleri Dt.Betül YURTERİ
► Ön Diş Estetiği ve Zirkonyum Porselenler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Diş Estetiği ve Güzel Gülümseme Dt.Betül YURTERİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Ön Diş Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 99 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yirmilik Diş Çekimi Haziran 2016
► Zirkonyum Diş Temmuz 2015
► Diş Çekimi Sonrası Şubat 2015
► Empress Diş Mart 2014
► Diş Eti Tedavisi Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:04
Top