2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Gülüş İçin Zirkonyum veya Laminate Veneer Lamina Diş
MAKALE #8047 © Yazan Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA | Yayın Ocak 2012 | 21,280 Okuyucu
Estetik Diş için zirkonyum ve lamina diş.

Kaplama yapmak dişi koruma amaçlı başlamış ve moda haline gelerek yaygınlaşmaya başlamıştır.Bir zamanlar bu iş için altın kıymetli bir metaldi ve uzun bir süre hem koay işlenebildiği için hemde ağız içerisinde sorun çıkarmadığı için kullanıldı.

Ama altının yerini sarı metaller almaya başlayınca artık yeni birşeylere yönlenmek gerekiyordu ve biodent veneer kuronlar ortaya çıktı.

Plastik esaslı bu kapamalar diş rengindeydi ve altın ve metal dişler yerini biodent plastik veneer kuronlara bıraktı.

İlk takıldıklarında estetik olarak tartışmasız bir üstünlükleri olmasına rağmen zaman içerisinde aşınma ve renk değişiklileri oluyordu. Aşınan dişler çene ekleminde problemler yaratıyordu. Plastiğin altındaki retansiyon incileri dile takılyordu. Izosit ve S likitli akrilik dşler kısa bir süre alternatif olduslarsa da porselen malzemesi diş hekmliğinde yerini almaya başlamıştı.

Çalışma zorluğu, kırılgan olması ve metal ile bağlantısındaki problemler nedeni ile soru işareleri vardı.Hem hekimlerin hem hastaların kafaları çok karışıktı.Porselen üzerine yaılan makyaj ile doğal dişleri taklit etmede de çok başarılıydı ve zamanla hakettiği yeri aldı.

Uzun süre hem aşınmalara karşı dayanıklı olması hemde estetik ve biyolojik üstünlükleri nedeni le tahtını koruyan metal seramikler altlarındaki metalin ışığı geçirememesi nedeni ile dezavantaj oluşturuyorlardı.

Işık geçirgenliğini sağlamak için metalsiz porselenler Empress ve diğer metalsiz porslenler ile ön bölgedeki renk sorunlarını yokederken dayanıklılık ve maliyet olarak hastalar için yüksek maliyet getirdi.

Ve bu uzun maratonun ardından zirkonyum porselen kuronlar sahneye çıktı.Cad cam sistemler ile birlikte zirkonyum blokların kazınması ile elde edilen zirkonyum kaplama dişler artık serinin lideri.

Hastalar için olduğu kadar dişhekimlerinide mutlu eden zirkonyum dişler maliyetlerinin yüksek olması dışında bir dezavantaj oluşturmadılar.Laboratuvarlar zirkonyum diş yapmak için hatırı sayılır bir altyapı malieti yükünün altına girmişlerdi çünkü.Bu yatırım aslında fazlası ile geri döndü diş teknisyenlerine.Diş teknisyenleri yüksek fiyatlarla başladıkları bu malzemeyi artık daha uygyn fiyatlar ile yapablmekteler.

Diş eti ile dişin birleştiği kenardaki karartı metalin koyu renginin dişeti içerisinde koyu mor bir renge sebep olur. Zirkonyumun açık rengi ile bu sorun ortadan kalkar.
Hassas ölçü sistemleri ile diş eti üzetine gelen baskı tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Kaplama kenarlarının dişeti ile uyumununn iyi olmaması sorunu çoğu zaman dişetinde dolaşımın bozulmasına ve dişeti iltahabı ile dişeti kanamasına neden olmaktadır. Zirkonyum dişler ile bütün bu sorunlar ortadan kaldırılabilir.

Ağıza yapılan kaplamaların şekilleri mutlaka yüz şekli ile uyumlu olmalıdır.Oval, kare, dikdörtgen yüz şekilleri dikkate alınarak konturlar ayarlanmalıdır.Bir aşka önemi konu da yüzün bombesidir. Dışarı doğru konveks bir yapıdaki yüze hazırlanacak kaplamalarda bu konveks liğe uyumlu olamlıdır..Hastanın yaşı dişler üzerindeki makyaj çizgileri ile ve dişlerinn uç kısımlarının şekli ile yakından ilgilidir.

Bir diğer önemli konu hastanın cinsiyetidir.Bayanlarda daha yumuşak ve yuvarlak hatlar kullanılırken erkekler için köşeli keskin kenarlı dişler daha uygun olmaktadır.
Ten rengi ve göz rengide dikkat edilmesi gereken konulardandır.Yapılan dişlerin hastaya ait görüntüsü verebilmesi için dikkatli bir şekilde bütün unsurlar dengelenerek diş hazırlanmalıdır.Hastanın da görüşleri dikkate alınarak provada son düzenlemeler yapılır.
Son provada hastaya dişlerin şekli rengi ve büyüklükleri ile ilgili bir sorunu olup olmadığı mutlaka sorulmalıdır.Gerekirse yaynındaki bir yakınının da fikri alınır ve son düzenlemeler yapılarak dişlerin birbirleri ile kapanışları kontrol edilir. Herşey yolunda ise bitim için laboratuvara gönderilir.

Laboratuvardan son şeklini almış olarak gelen dişler hekim tarafından dikkatlice incelenir.Kole ksımlarındaki kalınlık, arayüzlerin ve diş eti papil bölgelerinin iyice açıldığından emin olundukatan sonra ağza takılır.

Simantasyon denilen bu aşamada çok önemlidir.Zirkonyum veya porselen dişleri yapıştırırkrn kullanılan ilaçlar dişeti altına kaçar ve donan ilaçlardır bunlar.Dişeti altındaki ilaç mutlaka tam olarak temizlenmeldir. Aksi takdrde dişeti iltahabına neden olacal ve bütün emeklerin boşa gitmesi noktasına kadar ilerleebilecek sorunları başlatacaktır.
Simantasyoon esnasında diğer bir önemli konu da dişlerin tam oturmasıdır.
Genellikle simanın sertleştiği zamanda kaplama yerine tam oturtulamamakta ve bir miktar yuksekte kalabiilmektedir.Böylr bir durumda gerekirse yapıştırma simanı tam sertleşmeden yerinden çıkarılıp yenden yapıştırılmalıdır.
Lamine laminate veneer veya lamina olarak adlandırılan dişler ise estetik amaçlı olarak sadece dişin dudak tarafından kesilerek ince yaprak şeklinde takma tırnağa da benzeyen seramiklerin yapılması ve dişin üzerine yapıştırılması il elde edilir.
Sert cisimleri ısırma veya diş gıcırdatma alışkanlığı olan kişiler için uygun değildirler.
Kapanışı uygun olan kişiler için kısa zamanda çok güzel sonuçlar alınması mümkündür.
Dişlerdeki hafif çapraşıklıklar da bu yöntem sayesinde düzeltilebilmektedir.
Zirkonyum diş kaplamasından farkı dişin daha az kesilmesidir.
Diş kesiminde soğuk sıcak hassasiyeti önemli bir sorundur ve çoğu zaman kendiliğinden geçer.

Çok rahatsız eden ağrı söz konusu olduğunda dişin kanal tedavisi ile sinirleri alınabilir.Bu son çaredir ve yaygın olarak kaplama yapılan dişin sinirinin alınacağı bilinmesine rağmen bu yanlıştır.Çoğu zaman dişin canlı kalması terci edlir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Gülüş İçin Zirkonyum veya Laminate Veneer Lamina Diş" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın Yazıları
► Porselen Laminate Veneerler Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN
► Porselen Laminate Uygulamaları Dr.Dt. Nilgün ARI
► Porselen Lamina Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Estetik Gülüş İçin Zirkonyum veya Laminate Veneer Lamina Diş' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ön Diş Estetiği Temmuz 2016
► Yirmilik Diş Çekimi Haziran 2016
► Zirkonyum Diş Temmuz 2015
► Diş Çekimi Sonrası Şubat 2015
► Empress Diş Mart 2014
► Diş Eti Tedavisi Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:31
Top