2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ön Diş Estetiği ve Zirkonyum Porselenler
MAKALE #16758 © Yazan Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA | Yayın Haziran 2016 | 3,471 Okuyucu
Sadece hastanın estetik beklentileri olarak değil, yapısal, fonksiyonel ve biyolojik olarak uzun dönemde başarılı olmak hem diş hekiminiz hem de diş teknisyeniniz için çok önemlidir. Doğal görünümde diş yapmak sadece renkle ilgili değildir. Rengin tonu, doygunluğu, parlaklığı ve şeffaflığı gibi boyutlar düşünülerek yapılır.Diş Estetiğinde doğallık, yaptığımız dişlerin cansız, opak görünümü şeffaflığı dediğimiz özelliğin yetersiz olduğunu düşündürür. Hastadan renk seçerken diş hekimi birçok parametreye dikkat eder. Kesici kenar efektleri ve yapısı da çok önemli bir konudur.
KAPLAMA DİŞLERİN RENGİ
Full Porselen diş olsun ya da sadece dişlerin ön yüzeyine yaptığımız lamine dişlerde olsun renk analizi çok önemlidir. Öncelikle ana renk seçilir. Rengin yoğunluğu, parlaklığı , şeffaflığı devamında değerlendirilir. Eğer rengin değeri diğer doğal dişlerle uyuşmuyorsa dişin yapay olduğu hissedilir. Diğer özelliklerdeki uyuşmazlıklar ancak bir diş hekimi tarafından ayırt edilir. Lamine porselenlerde bazı farklılıklar vardır. Dikkat edilen en önemli nokta dişteki aşındırmanın asla fazla yapılmaması ve altta biraz da olsa mine dokusunun bırakılmasıdır. Bu da alttaki dişin yansıması sonucu daha doğal bir görünüm elde etmek için önemlidir. Günümüzde gerek kullanılan materyaller, gerek yeni tekniklerle doğal diş dokusuna uygun dişler yapmak mümkündür. Estetik diş yapılarının yapılmasında diş hekimi ve yardımcılarının, dental teknisyen, dental malzeme distribütörleri, teknolojik cihazların firmaları gibi birçok kişi ya da kuruluşlar çalışmaktadır.

Diş estetiği ücretlendirilirken şu unsurlar dikkate alınır;
– Öncelikle detaylı bir muayene; Diş hekiminin bilgi ve Tecrübesinin yanı sıra, ağız içi görüntülerinin kaydedildiği kamera sistemleri ile muayene, tedavi planının çıkarılıp hastaya verilmesidir.
– Tedavi planının kabul edilmesi ile birlikte fotoğraf kayıtları, bazı özel programlarla diş estetiği analizi ve analiz yöntemleri sonucu elde edilen 3 boyutlu modeller.
– Diş estetiği sağlıklı diş ve dişeti ile başlar. Bu yüzden ağız içinde yapılması gereken tüm dolgular, kanal tedavileri, çekimler ve implant tedavileri ilave edilir.
– Diş etleri operasyonları örneğin; gummy smile dediğimiz fazla görünen diş etlerinin alınması, dişeti simetriğinin sağlanması, yani diş etlerinin de estetik olması için yapılacak işlemlerin ücretleri de ilave edilir.
– Sağlıklı bir ağız yapısı elde edildikten sonra diş estetiği kısmı başlar.
3 boyutlu modellerin bazı özel plaklarla ağız içine uygulanışı ve hekim ve
hasta tarafından geçici dişlerin onaylanması.
– Elde edilen geçiciler üzerinden diş aşındırma yapılması
- Ölçü aşaması ve laboratuvara transferler
- Laboratuvarda hem teknisyenin el yeteneği hem de teknolojisini kullanarak seramiklerin yapılması.
- Provalar
- Yapıştırma aşaması ve final Tüm bu aşamaların arasında daha birçok detay ve titiz çalışmayı gerektiren işlemler de bulunmaktadır.
Kliniğimizden randevu alabilirsiniz.
Neden zirkonyum porselenler tercih edilmelidir?

Zirkonyum esaslı porselenlerin ışık geçirgenlik özellikleri sayesinde doğal dişlerle tam bir uyum sağlanabilmektedir. Bu sayede mükemmel bir estetik sonuç elde edilebilmektedir.

Altında metal yansıması olmadığından metal alt yapılı porselenlerde görülen yapay görüntü kesinlikle oluşmaz.

Dişeti uyumu klasik metal alt yapılı porselenlere göre çok daha iyidir. Metal alt yapılı porselenlerde sıkça görülen dişeti renklenmeleri zirkonyumda kesinlikle görünmez.

%99 doku dostu bir materyal olduğu için alerjik değildir. Metal destekli protezlere göre genel vücut sağlığı açısından daha avantajlıdır.

Isı yalıtma özelliği çok iyi olduğu için dişe, metal alt yapılı porselenlerden daha az ısı iletirler. Bu sayede zirkonyum esaslı porselen uygulanan dişlerde sıcak/soğuk hassasiyeti oluşmaz.

900-1200 megapaskallık yüksek dirençleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de güvenle kullanılabilirler. Bu kadar güçlü olmasıyla birlikte ışığı geçirecek kadar da zarif ve estetiktirler.

Alttan gelen diş rengini maskeleyebilme özelliğine sahip olduğu için çok koyu renkli dişlerde bile mükemmel estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.
Oldukça hassas bir çalışma ile üretildiklerinden kesilmiş diş yüzeyine birebir uyum gösterirler. Bu sayede zirkonyum porselen ile diş arasında bakterilerin sızabileceği bir aralık kalmadığı için aradan çürük oluşumuna izin vermez.
Ağızda tat alma duyusunda bozukluğa, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna neden olmayan sağlıklı materyallerdir.
Hem ön hem de arka dişlerde güvenle kullanılabilirler.
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ön Diş Estetiği ve Zirkonyum Porselenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın Yazıları
► Zirkonyum Diş Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Zirkonyum Diş Kaplama Nedir? Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Zirkonyum Oksit Kronların Özellikleri Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ön Diş Estetiği ve Zirkonyum Porselenler' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ön Diş Estetiği Temmuz 2016
► Yirmilik Diş Çekimi Haziran 2016
► Zirkonyum Diş Temmuz 2015
► Diş Çekimi Sonrası Şubat 2015
► Empress Diş Mart 2014
► Diş Eti Tedavisi Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:51
Top