2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Görünmeyen Kaloriler
MAKALE #17848 © Yazan Dyt.Esra GENÇAY | Yayın Ocak 2017 | 2,007 Okuyucu
“Beslenmeme dikkat ediyorum, kaçamak yapmıyorum ama neden hala gitmiyor bu kilolar?” diye yakınıyorsanız dikkat! Görünmeyen kaloriler bel çevrenize yerleşmiş olabilirler..

Fast food türü gıdaların , yağ ve şeker oranlarının yüksek olduğu, sık tüketiminin obezite ve diyabet riskini arttırdığı artık biliniyor. Sağlına dikkat etmek isteyenler bu tür gıdaları tüketmekten kaçınıyor. Fakat bazı besinler ve beslenme hataları varki farkında olmadan ihtiyacımızın üzerinde enerji almamıza sebep oluyorlar..

Kahveler..

Antioksidan içeriği yüksek, metabolizmayı hızlandıran bir içecek olan kahveye diyet programlarında sıklıkla yer veririz. Fakat bazı kahveler var kii hiç farketmen 400-500 kcal almanıza sebep oluyor. Bu da yaklaşık olarak bir ana öğün kalorisine denk geliyor. Bu nedenle kahve seçimlerinize dikkat etmeniz önemli.. Kremalı, aromalı, şuruplu kahveler yerine türk kahvesi, filtre kahve, expresso gibi kahveleri tercih edin.

Ara öğün olarak tüketecekseniz az yağlı sütle hazırlanmış bir fincan kahve ve 6-7 adet badem tercih edebilirsiniz.

Meyve Suları..

Meyveler vitamin, mineral içeriği en zengin besinlerden. Lif ve antioksidan içerikleri yüksek olduğundan,bağışıklık istemimizi desteklediğinden, ayrıca da tatlı yerine tüketerek daha az enerjiyle şeker ihtiyacımızı karşıladıklarından diyet listelerinde mutlaka meyvelere yer veriyoruz. Fakat sağlıklı olmaları, şeker içerdikleri ve belli bir kalorileri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. O nedenle tüketilen meyve miktarı kontrollü olmalı. Eğer meyvenin kendisi yerine meyve suyunu tercih ederseniz bu kontrolü keybeder, üstelik kan şekerinizin hızla yükselmesini sağlayarak kısa süre içerinde tekrar şeker isteği duymanıza neden olabilirsiniz. Çünkü 1 bardak meyve suyu için 2-3 porsiyon meyve gerekir. Üstelik lif oranı azalır,vitamin mineral kayıpları oluşur ve çok daha kısa sürede tüketildiğinden gerekli doyum hissine ulaşamazsınız.
Bu nedenle ne kadar sağlıklı olsalarda da meyvelerinde (evet mandalinanın bile) kalorileri olduğunu unutmadan, meyvenin kendisini bir defa da 1-2 porsiyonu (100-200g kadar) aşmadan tüketebilirsiniz. İlla sıvı halde tüketmek isterseniz, 1 porsiyon meyve+ 1 porsiyon sebze suyunu birlikte tüketebilirsiniz.

Salatalar..

“Salata da mı?” dediğinizi duyar gibiyim. Vitamin- mineral ve lif içeriği, yüksek hacim, düşük enerjisi nedeniyle uzun süre tokluk için mutlaka öneriyorum salataları.. Fakat bazı salatalar varki sağlıklı diye özellikle tercih edelim derken cok daha fazla kalori almış oluyoruz. Bunun sorumlusu da tabiki salatalara sonradan ilave edilen soslar.. Bir de salataları çeşitlendirmek adına eklediğimiz malzemeler var. Şehriye, deniz ürünleri, mısır, peynir, zeytin gibi ilaveler bir araya gelince salatanızın kalorisi düşündüğünüzün çok üzerine çıkabiliyor.

Sostan da ne olurmuş deyip geçmeyin!

2 yemek kaşığı balzemik sos 90 kcal, 2 yemek kaşığı zeytinyağı 180 kcal, 2 yemek kaşığı nar ekşisi 52 kcal, 2 yemek kaşığı dijon sirke 60 kcal, 2 yemek kaşığı hardal 18 kcal, 2 yemek kaşığı soya sosu 20 kcal, 1 yemek kaşığı mayonez 94 kcal

Kuru Yemişler..

Kuru yemişler doymamış yağlar, protein, diyet lifi, vitamin, mineral içerikleriyle çok değerli bir besin grubudur. Pratik tüketilebildikleri için çok tercih edilen bu atıştırmalıklar, büyüme gelişmeyi destekler , bağışıklık sistemini güçlendirir , kontrollü tüketildiklerinde yağ yakımına destek olurlar. Fakaat, azıcık kötü bir özellikleri var, o da kalorileri.. 100g karışık kuru yemiş tam 500kcal enerji içeriyor. Yani gece tv karşısında,miktarı biraz kaçırırsanız yağ yakmak bir yana, bel ve kalça çevrenize yerleşiveriyorlar. Az ama düzenli tüketmek en doğrusu!

Günlük tüketim miktarı kişiden kişiye değişebilir ama ortalama; 2-3 ceviz-,7 adet badem-fındık , 1 çay bardağı kadar leblebi tüketebilebilir. Kavrulmuş kuru yemişlerde besin ögesi kayıpları oluştuğundan, kavrulmamış olanları tercih edin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Görünmeyen Kaloriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra GENÇAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra GENÇAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra GENÇAY'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Görünmeyen Kaloriler' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Kahvaltısız Olmaz! Ocak 2017
► Kış Çorbaları Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:24
Top