2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Çorbaları
MAKALE #17851 © Yazan Dyt.Esra GENÇAY | Yayın Ocak 2017 | 1,999 Okuyucu
Şu soğuk günlerde sağlıklı bir tercihle kış çorbalarımızı hayat tempomuza sokmaya ne dersiniz?

Dışarısı soğudukça sıcak ortamlara, sıcak yiyeceklere yönelimimiz artıyor. Öğle, akşam hatta kahvaltıda bile tercih edebileceğimiz çorbalarla ısıtabiliriz içimizi..

Türkiye çorba içme alışkanlığıyla Dünya genelinde ilk sıralarda. Kurubaklagiller, sebzeler, tahıllar, hayvansal ürünlerden yapılan çorbalar sağlığımıza sağlık katıyor.

Kan şekerini ve iştahı düzenleyicidir: Yapılan çalışmalar çorbaların diğer sıvılara oranla daha doyurucu olduğunu kanıtlamıştır. İçerikleri bakımından incelediğimizde de kan şekerini düzenleyici etkilere sahip besin ögelerini almamıza yardımcıdır.

Az kalorili ve zayıflatıcıdır: Öğünlere bir kase çorba ile başlamak mideyi kavrayarak öğün içinde daha az kalori almayı sağlıyor. Çorba bulunmayan öğünde tercih edilecek olan aynı hacimdeki besinin çorbadan daha kalorili olabileceğini düşünürsek çorbanın formda tutmaya yardımcı olduğunu da anlamış oluruz!

Besleyicidir: Geleneksel Türk mutfağında büyük bir öneme sahip olan çorbanın binbir çeşidini saymak mümkün! Bu binbir çeşit çorbanın da elbette binbir besleyici özelliği var! Kurubaklagil, sebze, tahıl, hayvansal ürünlerden yapılan çorbalar vitamin, mineral, protein ve sağlıklı karbohidrat açısından oldukça zengin. Sizin ve çocuğunuzun sağlığı için öğünlerinizde mutlaka çorba bulundurun.

Metabolizmayı hızlandırır: Çorbalar içeriklerindeki lif, protein, vitamin-mineraller metabolizmamızın ihtiyaçlarını karşılar ve hızlandırır. İçeriklerinde kullandığımız baharatlar, sebzeler hem sağlıklı hem de formda olmaya yardımcıdır!

Peki kış aylarında sağlığımızı korumak için çorbalarımız nasıl olmalı?

*Kış aylarında çorbalarımızı kuru baklagillerden, mevsim sebzelerinden, tahıllardan, tavuk veya etten ya da bunları sularından yararlanarak hazırlayabiliriz.

*Çorbamıza hem tadını keyiflendirecek hem de metabolizmamızı hastalıklardan koruyan antioksidanlardan zengin olan soğan, sarımsak ve baharatları mutlaka ekleyelim.

*Kış sebzeleri bağışıklığımızı güçlendirecek vitamin minerallerden oldukça zengin. Mevsim sebzelerini tercih ederek çorbamızın donanımını arttırabiliriz.
*Yoğurt ve süt ekleyerek çorbalarımızın lezzetini, protein miktarını hem de hastalıklara karşı koruyucu olan kalsiyumun alımını arttırabiliriz.

*Karabiber, pul biber, kimyon, zencefil gibi baharat ilaveleriyle lezzetlerini arttırırken, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ayrıca yağ yakımına da destek olabilirsiniz.

*Soframızın baş tacı tarhana! Birçok besin maddesini içerdiği için kış aylarında tüketilmesi gereken harika bir çorba.

*Sebze çorbaları! İçeriğini istediğiniz şekilde değiştirebileceğiniz kışın brokoli yazın domatesle yapacağınız süt ve yoğurtla tadını ve yararını zenginleştireceğiniz sebze çorbalarını sofranızdan eksik etmeyin.

*Tavuklu şehriye çorbası! Pişirdikten sonra bol limon ve karabiber ile tüketebileceğiniz hem tahıl grubunu hem protein kaynaklarını içeren soğuk kış akşamlarının kurtarıcı çorbası.

*Kurukbaklagillerden mercimek! İster erişte ekleyip yeşil mercimekle yapın ister kırmızı mercimekle hepsi birbirinden sağlıklı kurubaklagillerle yapılan çorbaları sofranızdan eksik etmeyin.

Sağlık ve mutluluk dolu günler dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kış Çorbaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra GENÇAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra GENÇAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra GENÇAY'ın Makaleleri
► Kış Çorbaları PDF Dyt.Beste ALİMERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kış Çorbaları' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kahvaltısız Olmaz! Ocak 2017
► Görünmeyen Kaloriler Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:57
Top