2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Cerrahinin Yaşı Var mı?
MAKALE #18759 © Yazan Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ | Yayın Eylül 2017 | 2,438 Okuyucu
Hayat şartları tüm dünyada olağanüstü bir hızla değişmekte. Fakir toplumlar bile eskiye göre daha iyi beslenebilmekte, temiz içme suyu bulabilme olanakları artmakta ve sağlık kuruluşlarına daha kolay ulaşabilmekte.

Bütün bu değişiklikler insan ömrünü belirgin derecede uzatmaktadır. Bunun yanında insanların sosyal yaşamlarında da olumlu gelişmeler olmakta ileri yaşlarda bile özel günlere, davetlere ve arkadaş toplantılarına ilgi artmaktadır. Doğal olarak uzun ömür yanında bir takım kronik (uzun süreli) hastalıkları da getirmektedir. Buna karşılık tıp ve teknolojideki ilerlemeler yüksek tansiyon, diyabet, romatizma, eklem hastalıkları ve kalp hastalıkları gibi tam tedavi edilemeyen hastalıklarda bile daha rahat ve kaliteli bir yaşam sürülmesine olanak sağlamaktadır.

Yaşımız ne olursa olsun sağlığımız aktif bir sosyal yaşam sürmemize izin veriyor ise toplum içinde dinamik ve alımlı görünmek isteriz. Günümüzde 80 ve ileri yaştakiler 40 yıl öncesinin 60 ve üstündeki yaşlardaki insanlar ile ayni yaşlılık grubunda kabul edilmektedirler. Daha net bir şekilde söyleyecek olursak günümüzün 60 yaşındakileri orta yaş grubuna 80 yaşındakileri ise ileri yaş grubuna girmektedir. Orta yaş grubundakilerin estetik ameliyatlar ile daha dinç ve çekiçi görüntü kazanmak istemesi çok doğaldır. Ancak ileri yaş grubundakiler (80 ve üzeri) de estetik ameliyatlar istemektedirler. Bu yaşlarda estetik ameliyatların yapılması doğal ve güvenli midir?

Diğer ameliyatlarda olduğu gibi estetik ameliyatların da her yaşta yapılması son derece doğaldır. Ancak bütün ameliyatlarda olduğu gibi estetik ameliyatlarda da bazı sağlık kriterlerinin sağlanmış olması gerekir. Ciddi rahatsızlığı olmayan bir kişiye her ameliyat yapılabilir. Buna karşılık kontrol edilemeyen yüksek tansiyonu, kontrol altında olmayan diyabeti, kontrol altında olmayan kalp ve böbrek hastalığı olanlarda her ameliyat ile birlikte estetik ameliyatların da riski artmaktadır. Hayati önemi olan ameliyatlar yapılmak zorundadırlar. Ama estetik ameliyatlar isteğe bağlıdır ve yapılmadıklarında yaşam süresine olumsuz etkileri olmaz. Bu nedenle 80 yaşındaki bir kişiye estetik ameliyat yaparken mevcut sağlık durumunu dikkatle incelemek zorundayız. Böyle ileri yaştaki kişilere sağlıklı bile olsalar 7-8 saat sürebilecek uzun ameliyatlar yerine en fazla bir iki saatte bitecek ameliyatları tercih etmeliyiz. Ayni şekilde tedavileri bir seansta yapmak yerine parçalara ayırarak belli aralıklarla kısa senaslar halinde yapmak daha avantajlıdır. Günümüzde anestezi ve ameliyat teknikleri o kadar ilerlemiştir ki artık kullanılan ilaçların zararlı etkileri yok denecek kadar azalmıştır ve tekrarlayan anestezilerin biriken bir zararlı etkisinden bahsedilemez olmuştur. Tabii bütün bu konuşulanlar tüm gerekli olanakları sağlamış olan tam teşekküllü hastaneler için geçerlidir.

Gerekli donanımı sağlamadan ve yetkili makamlardan izin alınmadan açılan sağlık merkezlerinde gerçekleştirilen ameliyatlar yalnız ileri yaştakiler için değil genç ve orta yaştaki hastalar için de güvenli sayılmazlar.

İleri yaş gruplarında en fazla arzulanan estetik ameliyatlar göz çevresi ameliyatlarıdır. Zaman içinde alın derisi gevşer ve kaşlar ile birlikte aşağı doğru sarkar. Bu durum üst gözkapaklarında bir yığılmaya neden olur ve göz kapakları rahat açılamaz. Bu durumdakiler farkında olmadan daha rahat görebilmek için kaşlarını kaldırarak üst gözkapaklarını rahatlatmaya çalışırlar. Bu durum alında derin çizgilerin oluşmasına yol açar. Çünkü kaşların kalkması için alındaki adalelerin çalışması ve kaşları yukarı çekmesi gereklidir.

Yaş ilerledikçe yüz derisi de gevşer ve sarkar. Ayrıca yüze dolgunluğunu veren yumuşak dokular da azalır. Yanaklarda ve çene altlarında deri sarkmaları, özellikle dudak çevresinde ve yanaklarda kırışıklıklar ortaya çıkar. Bunları düzeltmek için yüz ameliyatları gereklidir.

Boyun bölgesi de ileri yaşlarda ilk etkilenen bölgelerdendir. Platisma adı verilen boyun kası gevşeyerek boyun ön tarafında belirgin iki kordonun ortaya çıkmasına yol açar. Ayrıca çene altı derisi de sarkarak hindi gıdısına benzeyen bir görüntü ortaya çıkartır. Bu durumun düzeltilmesi için de boyun germe işlemi gereklidir.

60-70 yaş arasındaki sağlıklı kişilerde yüz, boyun ve gözkapağı ameliyatları güvenli olarak yapılabilir. Ancak 80 yaş ve üzerindekilerde yüz ameliyatları daha çabuk bitecek şekilde küçük parçalar halinde yapılırsa daha güvenli olur. Bazı durumlarda da kesilerek yapılan germe ameliyatları yerine iplik askıları ile yapılan işlemler kabul edilebilir bir düzelme sağlayabilir. Gene kişinin kendi dokuları kullanılarak yapılan dolgu işlemleri de büyük yarar sağlar.

Özetleyecek olursak estetiğin ve güzelleşmenin yaşı yoktur. Konuyu bir anım ile kapatmak isterim. Bir gün odama orta yaşlı bir çift geldi ve annelerinin burun ameliyatı yaptırmak istediğini söylediler. Annelerinin bunamış olabileceğini kendisini vazgeçiremediklerini ve mecburen bana getirdiklerini herhalde benim bunun olamayacağı konusunda annelerini ikna edecegimi beklediklerini belirttiler. Onları odadan çıkartarak anneyi aldım. 87 yaşında son derece aklı başında bir hanımefendi idi. Bana söyle söyledi: “Doktor bey birikmiş biraz param var. Hayatım boyunca burnumun çirkinliğinden rahatsız oldum. Ölmeden önce bu huzursuzluktan kurtulmak istiyorum. Biliyorum size benim bunadığımu söylediler. Ama bunu paramı harcamayıp onlara bırakmam için yapıyorlar. Benim hayatım onların umurunda bile değil. Ben bu ameliyatı olabilir miyim?” Yaptığım muayenede gerçekten gençliğinde geçirdiği bir kazaya bağlı “semer burun” dediğimiz aşırı çökük bir burnu vardı. Yaptığımız tahlillerde ameliyat olmasına engel bir durumu yoktu. Kendisine kalçadan kemik alarak burun üstüne yerleştirdik ve çöküklüğü başarılı bir şekilde düzelttik. Hem kendisi hem de bizler çok mutlu olarak taburcu ettik. Kendisinin bana ettiği hayır duaları hala burnumun direği sızlayarak hatırlarım. İnsanların her yaşta mutlu olmaya hakları vardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Cerrahinin Yaşı Var mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ege ÖZGENTAŞ Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'ın Yazıları
► Estetik Cerrahinin Zorlukları Op.Dr.Zübeyir ÖRTER
► Cerrahinin Tarihçesi Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL
► Estetik Cerrahide Yeni Trendler ve Yaz Öncesi Estetik Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Estetik, Sanat ve Estetik Cerrahi Op.Dr.Esra ÇELİK
► Genital Estetik Op.Dr.Şenay AYCAN
► Estetik Uygulamalar Op.Dr.Eser AYDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Estetik Cerrahinin Yaşı Var mı?' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kol Germe Ameliyatı PDF Ocak 2022
◊ Meme Dikleştirme Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:41
Top