2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar Neden Kardeşlerini Kıskanır?
MAKALE #20284 © Yazan Psk.Feden CANDEĞER PALA | Yayın Ocak 2019 | 1,598 Okuyucu
Çocuklar neden kardeşlerini kıskanır?

Kardeşinin emziğini emmek istiyor, kardeşinin kıyafetlerini giymek istiyor, kardeşine iki arada bir derede sıkıyor ve ne yapıyorsun diye sorulduğunda seviyorum anne… gibi cümleler en az iki çocuklu her evde duyulan cümlelerdir diye düşünüyorum.
Siz ikinci çocuğun heyecanını yaşarken büyük çocuğunuz ne gerek vardı bu çocuk nereden çıktı düşüncesinde olabilir. Dünyanın her yerinde eğer bir evde birden fazla çocuk varsa kardeşler arası çatışma ve rekabet kaçınılmaz bir gerçektir. O yüzden çocukların kardeşiyle arasındaki çatışmayı yok ederek değil, çocukların aile üyelerinde yara almadan ruhunda derin izler bırakmadan yapılmalıdır.

Çocuğunuza Kardeşi Olacağını Nasıl Anlatmalıyız?

Ebeveynler kendilerini hazır hissettikleri zaman ve uygun koşullar sağlandığında, bu sürecin oluşması daha sağlıklı olacaktır. Annenin hamile olduğu haberini ilk 3 ay süreç geçtikten sonra hatta bebeğin cinsiyeti belli olduktan sonra söylenmelidir. Beklenmedik bir süreç yaşanması durumunda çocuğun bu durumu algılaması ve ruhsal olarak kaldırabilmesi zor olacaktır. Çocuklara haberin erken verilmesi özellikle okul öncesi çocuklarda zaman algısı tam oturmadığı için kardeşinin ne zaman geleceği gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Bu süreçte çocuğun sorduğu sorulara cevap vermek önemlidir. Eğer soru ile bilginiz yoksa’’ Ben bunu araştırıp en kısa zamanda sana cevabını seninle paylaşacağım.’’ cevabı verilebilir.
Kardeş Kıskançlığında Aileye Öneriler

X SAKIN SÖYLEMEYİN
Büyük kardeşe bebeği sevmesi gerektiğini söylemeyin! Sevmeyebilir, bu çok normal, eğer kızgınlığını kelimelerle ifade etmesi engellenirse, başka şekillerde gösterecektir. Yemeklerini fırlatabilir, geceleri daha sık uyanır.

X SAKIN SÖYLEMEYİN
Bebeğin eşyaları ile oynamak, onları kullanmak isterse :
‘ O bebek için, sen artık koca çocuk oldun’ DEMEYİN

X SAKIN SÖYLEMEYİN
- Kardeşine dikkat etmelisin
- Bebeğe karşı güzel davran
- Kardeşini korumalısın
- Kardeşini sevmelisin
- Kardeşinle oyna
- Kardeşine göz kulak ol
- Kardeşinle paylaş
- Sen artık büyüdün
- Yaşına göre davran
- Başkalarıyla konuşurken: ‘ kardeşini kıskanıyor’

DEMEYİN!!


X ÖVÜN
İyi davranışlarını yakalamaya çalışın ve övün :
‘Sen ne kadar iyi bir abisin’
‘Kardeşinin elini tutman güzel’
X Bebeği kucağınızda gördüğünde bağırıp çağırıyorsa
‘ Bu şekilde bağırırken seninle konuşamam. Lütfen güzel ses tonu kullan’ deyip
Üzgün olduğunu görüyorum ama bebeği tutmam lazım, şu anda ilgiye ihtiyacı var. Biz bir aileyiz, hepimiz birbirimizle ilgileniriz’ deyin.

X Bebek hakkında olumsuz konuşmayın! Bebek, sizin aile yaşamınızı zenginleştirmek için geldi izole edilmek ya da abi tarafından yönetilmek için değil.
X Kardeşine kötü davrandığında mutlaka söyleyin.

Görmezden gelmek ya da haklı çıkarmak onun kötü davranışını değiştirmeyecektir.’ Kardeşine vuramazsın, bu canını acıtır’ deyin.
‘Görüyorum ki kızgınsın/üzgünsün. Ama benim kardeşine bakmam lazım.
Tıpkı sen bebekken yaptığım gibi’
X Aşırı tepki göstermeyin!

Yaptıkları sinirinizi bozabilir. Ama siz de bağırırsanız, sizden yanlızca bağırmayı öğrenir. İlgi çekmek için yaptıklarını sakin karşılarsanız bir süre sonra yapmayacaktır. Kavga esnasında çocuklar hiçbir şey öğrenemezler!
X Geleceğe bakın….

Yorulduğunuz zaman onların sonsuza kadar çocuk olmayacaklarını hatırlayın. O sizin için bir armağan. Onunla birlikte geçirdiğiniz her an bir mucize. Bu zamanların tadını çıkarmaya bakın:)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar Neden Kardeşlerini Kıskanır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Feden CANDEĞER PALA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Feden CANDEĞER PALA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Feden CANDEĞER PALA Fotoğraf
Psk.Feden CANDEĞER PALA
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Feden CANDEĞER PALA'nın Makaleleri
► Çocuklar Neden Ağlar? Psk.Feden CANDEĞER PALA
► Çocuklar Neden Sıkılıyor? Psk.Engin OLGUN
► Çocuklar Neden Tırnak Yer? Psk.Dnş.Gökçe SABANCI
► Çocuklar Neden Yalan Söyler? Psk.Erol AKDAĞ
► Çocuklar Neden Yalan Söyler? Psk.Burcu ÇAPA
► Çocuklar Neden Yalana Başvurur? Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN
► Çocuklar Neden Depresif Olurlar? Psk.Sinem MALKOÇ
► Çocuklar Okuldan Neden Korkuyor Psk.Dnş.Gökçe SABANCI
► Çocuklar Neden Yalan Söyler? Psk.Barış ÜLKÜMEN
► Çocuklar Neden Yalan Söyler? Psk.Cenya KATALAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklar Neden Kardeşlerini Kıskanır?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklar Neden Ağlar? Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:47
Top