2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile ve Evlilik Terapisi Nedir
MAKALE #23140 © Yazan Uzm.Psk.Osman İLHAN | Yayın Mart 2024 | 213 Okuyucu
AİLE VE EVLİLİK TERAPİSİ NEDİR?

Evlilik terapisini genel olarak tanımlamak gerekirse,
Evlilik problemleri için etkili tedavi yöntemleri vardır. İlişkileri üzerinde çalışmaya karar verip yeterli çaba gösterildiği takdirde çiftler evliliklerini yeniden tatminkar hale getirebilir.
Kimse evliliğe mükemmel bir eş olarak başlamaz. Evlilik; kendini anlamak, eşini anlamak, tartışmayı bilmek (iyi kavga etmek), problem çözmek ve farklılıkları kabul edebilmek gibi bazı beceriler gerektirir. Bazen yetiştiğimiz ailedeki etkili olmayan, olumsuz davranış kalıpları ilişkiye taşınabilir, kimi zaman da yaşamın normal güçlükleri mutlu bir evlilik sürdürmeyi zorlaştırabilir.
Evlilik terapisinde yapılan bir anlamda iletişim kurmayı öğrenmektir. Problem çözme ve çok fazla incitmeden nasıl kavga edilebileceğini öğrenme gibi becerileri oluşturmaya, ilişkiyi yeniden kurmaya yardım eder.
Evlilik terapisi ile; eşlerin birbirini insan olarak görmeyi öğrenmeleri hedeflenir. Karşısındakinin kişilik özelliklerini anlama ve uzlaştırılabilecek farklılıkları uzlaştırabilmeyi, uzlaştırılamayacak yanlarını ise kabul edebilmeyi öğrenmeleri sağlanmaya çalışılır.
Eşler arasında süregelen sorun alanları, tartışmaların yoğunlaştığı belli başlı konular olabilir. Evlilik terapisinde amaç; eşlerin bu konuları konuşabilir hale gelmesi ve çözüm bulmalarına yardımcı olmaktır. Terapi süreci zor sorunlarla mücadele ederken bile eşlerin ilerleme rotası içinde olmalarını sağlar ve ilişkinin çıkmaza girmesini engeller.

Her birlikteliğin sorunları farklıdır. Hemen hemen her çift, ilişkilerinin başından itibaren bazı fikir ayrılıkları yaşar. Sağlıklı bir ilişkide bu sorunlar fazla uzamadan, şiddete dönüşmeden son bulur. Eğer sorunlar sağlıklı bir şekilde çözülemezse, eşler arasında kopukluk olabilir. Cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir ve eşler zamanla aynı ev içerisinde yaşayan yabancılara dönüşebilir.
Ayrıca eşlerden birinin ya da her ikisinin davranış bozukluklarına sahip olması bu tartışmaların sayısını, duygusal yoğunluğunu ve şiddetini artırabilir. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, obsesif davranışlar ve anksiyete gibi psikolojik temelli sorunlar da çatışmalara neden olabilir. Özellikle aynı evde yaşamaya başladıktan sonra, başlarda hafife alınan bu sorunların yarattığı yıkıcı etki daha da büyük hissedilir. Bu gibi durumlarda, çocuklar da olumsuz etkilenir. Bu noktada bütün aileyi ele almak daha yararlı olabilir. Aile terapisi hakkında daha detaylı bilgiyi “Aile Terapisi” yazımızda bulabilirsiniz.
İlgisizlik, sık sık tartışmak, şiddete başvurmak, cinsel yaşamın sonlanması ve eşlerin birlikte zaman geçirmek istememesi en sık karşılaşılan birliktelik sorunlarıdır. Bu sorunlar hem kişilerin kendi fırtınalı iç dünyasından hem de dış etkenlerden kaynaklanabilir. Bu durumda, çift terapisi, çiftlerin yaşanan duruma dair bir farkındalık oluşturmasına yardımcı olabilir.


Çift aile terapilerinde genellikle aşağıdaki konular ele alınmaktadır:
• Aldatma
• Çatışma ve tartışmalar
• Cinsellik/cinsellik ile ilişkili sorunlar
• Çiftlerin kök aileleri ile ilişkili sorunlar
• Çocuk yetiştirme/çocuk yetiştirme ile ilişkili çatışmalar
• İletişim sorunları
• Evlilik öncesinde yaşanan sorunlar
• Uyum ve doyum sorunları
• Kıskançlık
• Ayrılık/boşanma
• İlişkide güven sorunları
• Ev içi problemler/anlaşmazlıklar (görev sorumluluk konularında yaşanan anlaşmazlıklar)
• Ekonomik problemler, vb.

Bu terapi, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlamalarına, duygusal yakınlık kurmalarına ve daha sağlıklı bir ilişki geliştirmelerine yardımcı olur. Bireylerin birbirleri ile kurdukları yakın ilişkiler desteklenmektedir. Sadece o an yaşana sorunlara odaklanmadan ziyade, sonradan gelişebilecek sorunların çözülmesi de sağlanmaktadır. Aile ve çiftlerle olan terapilerin uzun vadeli etkisi söz konusudur.

Her çift ilişki içinde bazı zorluklarla karşılaşabilir. Karşılaşılan bu zorlukların çözümlenmesinde terapinin birçok yararından bahsedebiliriz.
• Yaşanılan sorunun çözümlenmesinde çiftler daha farkında olmakta, sağlıklı başa çıkma yolları adına adımlar atmakta, terapi sayesinde ilişki açısından gözden kaçan noktaları ele alabilmektedirler.
• Çiftler arasındaki bu sorunlar dengenin de bozulmasına neden olabilir. Alınan terapi bu dengenin tekrar sağlanmasına yardımcı olur.
• İlişki içinde çocuk var ise, yaşanılan bu problemden çocuk etkilenebilir. Çift terapisi sayesinde ebeveynlik fonksiyonlarının daha sağlıklı devam etmesi sağlanır.
• Karşıdaki partnerin duygu durumunun anlaşılması sağlandığından; ilişki daha sağlam temellerle ele alınmaktadır.
• Ayrılma veya boşanma süreci var ise; karşılıklı anlaşmanın nasıl sağlanabileceği, bu sürecin nasıl daha sağlıklı sonlanabileceği hakkında bilgi sahibi olunur.
Evlilik ve çift terapisi ile ilgili unutulmaması gereken; bu sürecin oldukça normal bir süreç olduğudur. Terapiste danışmak, hiçbir zaman, hiçbir koşulda bir yetersizlik ya da acizlik belirtisi değildir. Birçok çift, bu düşünceye kapılarak, kurtarılabilecek evliliklerinden vazgeçmekte hatta sonra bu durumdan pişmanlık duymaktadır. Eşlerin ikisinin de evlilik ve çift terapisine sıcak bakması elbette ki alınan sonuçları olumlu etkiler. Ancak birçok kişi eşinin evlilik terapisine gelmek istememesinden yakınmaktadır. Bu noktada, eşinize bu süreçle ilgili daha detaylı bilgi vererek onu da terapi sürecine dahil etmeye çalışabilirsiniz. Eğer hiçbir şey işe yaramıyorsa; ilişkinizle ilgili yaşadığınız sorunları paylaşmak için kendiniz bir terapiste başvurabilirsiniz.

Saygı ve Sevgilerimizle.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile ve Evlilik Terapisi Nedir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Osman İLHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Osman İLHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Osman İLHAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Osman İLHAN
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi77 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Osman İLHAN'ın Yazıları
► Aile-Evlilik Terapisi Nedir? Psk.Ebru ÖZKARDAŞ
► Aile ve Evlilik Terapisi Psk.Cüneyt KAYA
► Aile ve Evlilik Terapisi Dr.Mehmet TEKNECİ
► Aile ve Evlilik Terapisi Üzerine Psk.Akın ÖZGÜN
► Evlilik-Çift ve Aile Terapisi Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aile ve Evlilik Terapisi Nedir' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi Nedir? Mart 2024
◊ Umut Koydum Adını Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:05
Top