2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İdrar Tutamama (İdrar Kaçırma)
MAKALE #2776 © Yazan Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU | Yayın Nisan 2009 | 18,680 Okuyucu
İdrar Tutamama – İdrar Kaçırma ve Ağrılı Cinsel İlişki.

İdrar tutamama, incontinence:

İdrar tutamama, şayet kişi istemediği halde idrarını kaçırırsa buna idrar tutamama denir. Kişi yaşlandıkca idrar kaçırma zafiyetide o oranda büyür. Yaşlı kadınlarda idrar tutamama yaşlı erkeklere göre daha çok görülür, çünkü kadınlarda idrar yolları erkeklere göre oldukca kısadır.

A- Kadınlarda görülen idrar tutamamanın sebepleri:

1-) Mesane zafiyeti ,idrar torbasının kaslarındaki zayıflık nedeniyle idrar kaçırma
2-) Menopoz devresinde görülen hormon anomalikleri nedeniyle mesane ve çevresinde kas ve dokularda gevşeme olur ve idrar kaçırır.
3-) Sürekli stresli bayanlarda sinirsel zafiyet nedeniyle ara dokularda zafiyet görülür ve bu idrar kaçırmaya sebep olur.
4-) Ayrıca şişmanlık ve kabızlık nedeniyle mesane kasları sürekli baskı altında kalır ve buda mesane kaslarını gevşetir ve buda idrar kaçırmaya neden olur.
5-) İdrar yolları enfeksiyonu mesane zafiyetine sebep olur.
6-) Mesaneye yakın yörede yapılan amaliyatlar mesane zafiyetine sebep olur ve buda idrar kaçırmaya sebep olur.Özellikle normal doğum yapmış bayanlarda bu oldukça sıktır.

İdrar Tutamama Durumlarında Ne napılabilir?

1-) Karın altındaki kasları güclendirmek için jimnastik yapılır.
2-) Menopoz nedeniyle ortaya çıkan idrar kaçırması tedavi edilmelidir.
3-) Mesane kaslarındaki zafiyeti önlemek için doğal ilaçlar kulanılır.
4-) Kadınların uygun pet kulanmaları gerekir.
5-) Kas zafiyetini güçlendirmek için uygun yerlere iğne ile kolajen yapılır.
6-) Amaliyat gerekli ise uygun yerlerde ufak amaliyatlar yapılır.
7-) Kadınlarda mesane zafiyeti genelikle enfeksiyon nedeniyle olur, çünkü idrar yollarının çok kısa olması nedeniyle defi-hacetin (dışkı ) sadece tuvalet kağıdı ile silinmesi yetmez aynı zamanda suyla iyice yıkamak, yani taharetlenmek gerekir. Aksi halde bakteriler bu kısa yoldan bütün idrar yollarının iltihaplanmasına sebep olur.

B- Mesane hassaslaşması nedeniyle idrar tutamama:

Bir çok faktör mesane kaslarının aşırı duyarlı olamsına neden olabilir. Bunların başında sık sık tuvalette gitme (polakiuri), geçeleri sık sık idrar yapmak için kalkmak zorunda olma (niktüri), aşırı idrar yapmak zorlanma gibi sebepler mesayiyi tahrişeder ve aşırı duyarlı yapar. Bunların hariçinde idrar yolları iltihaplanması, kronik idrar yolları iltihaplanması, mesane taş, kum ve urlarıda mesaniyi zayıflatır.

C- Erkeklerde görülen idrar kaçırma:

Burada ana sebep genelikle prostat büyümesi nedeniyle ortaya çıkar. Prostat büyürse prostat içinden geçen geçen idrar kordonu sıkışır ve idrar dışarı atılamaz. Bu aşırı miktardaki idrar sürekli mesane kaslarını zorlaması nedeniyle mesane zafiyeti ortaya çıkar. Bu nedenle özelikle prostat büyümesinin tedavi edilmesi gerekir.

D- Refleks nedeniyle idrar tutamama:

Burada rahatsızlığa kaza sonucu beyin ve omuriliğin zedelenmesi nedeniyle mesane kasının konturol edilememesi nedeniyle idrar tutamama görülür, çünkü mesane kaslarını konturoleden sinirler devre dışı kalır.

E- İdrar Kaçırmada Tedavi:

Üroloji ve kadın doğum uzmanının idrar tutmamanın sebeplerinin teşhisinden sonra uygun tedaviler uygulanır. Mesane kaslarının zafiyeti nedeniyle ortaya çıkan idrar kaçırmaya en basit ve en etkili yöntem mesane kaslarının güçlendirilmesi ve mesane boyun açısının düzeltilmesi için kullanmanızı tavsiye ettiğiniz özel mesane kası geliştirici süper alet sayesinde ameliyatla başarılı olamadığımız hastalarda bile yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İdrar Tutamama (İdrar Kaçırma)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa N. ALİHANOĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi147 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU'nun Makaleleri
► İdrar Kaçırma Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Kadınlarda İdrar Kaçırma Dr.Sezgin SÖNMEZ
► İdrar Kaçırma ve Sistit Op.Dr.Mehmet SARIER
► İdrar Kaçırma Nedenleri ve Tedavisi Prof.Dr.M.Murat NAKİ
► Kadınlarda İdrar Kaçırma Problemi Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Susama, Çok Su İçme, Çok İdrar Yapma ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'İdrar Tutamama (İdrar Kaçırma)' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kimyasal Gebelik ve Kürtaj Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:27
Top