2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
MAKALE #3351 © Yazan Dr.Mutluhan İZMİR | Yayın Temmuz 2009 | 10,237 Okuyucu
VAJİNİSMUS NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Vajinanın içine girilmesine karşı vajinanın girişindeki kasların istemsiz biçimde, girişi engelleyecek derecede güçlü bir şekilde kasılmasına vajinismus denilir. Kasılma bilinçsizce, kendililiğinden gerçekleşir ve ilaç ile uyuşturulma durumunda geçse de uyuşma durumu geçince tekrar başlayan kasılmalar girişi yeniden olanaksız hale getirir.

Sorunun kaynağında 4 ile 8 yaşları arasında doğrudan ya da dolaylı olarak kız çocuğunun maruz kaldığı cinsellikle ilgili bilgilendirmelerin niteliğinin, çocukta utanç, cezalandırılma endişesi gibi olumsuz duygulanımlara yolaçması nedeniyle, çocuğun cinsel organını inkar edercesine yok varsayması yatar. Cinsel organ çocuk için unutulup sanki bir daha hatırlanmamacasına bir kenara atılır. Bu hastaların ergenlik ve erişkinlik döneminde hiç mastürbasyon yapmamaları ve cinsel organlarına dokunmama durumları çok yaygındır. Bu inkar durumu, erişkin yaşamında ilk cinsel eylem girişimine dek sürer, o güne dek cinsel organ kadınlar tarafından sanki yok varsayılır. Ancak unutulmuş ve yok varsayılmış vajina, kişinin belleğinde ya da bilinç dışında hep küçük bir kızın ufak cinsel organının boyutlarında kalarak, vücudun gelişimine uyum göstermemiş ufacık kalmış bir organ boyutlarında yereder. Kişi bilinç dışındaki bu imaj nedeni ile erişkinlik yaşamında cinsel eyleme kalkıştığı anda, ufak kalmış, büyümemiş, 5-6 yaşlarındaki bir kız çocuğunun cinsel organının boyutlarında bir cinsel organa sahip olduğunu sandığından cinsel eylem sırasında vajinasının parçalanacağı korkusunu bilinçsizce yaşamaya başlar ve bilinç dışı korku nedeniyle istemsiz kasılmalar ortaya çıkarak vajinanın girişinin kapanmasına neden olur.

Sorunun tedavisi aslında çok basittir. Hastaya bazı egzersizler öğretilerek vajinasının gerçek boyutlarını bilinçli bir biçimde hastanın zihninde oluşturması sağlanır. Vajinasının küçük bir kızınkinin boyutlarına göre çok daha büyümüş olduğunu tedavi sonunda zihnine yerleştiren hastalar, cinsel eylemin vajinalarını parçalayacağı biçimindeki bilinçdışı korkudan kurtularak cinsel ilişkiye girememe sorununu aşarlar.

Sıkça sorulan sorular:

1. Vajinismusta ilaçla tedavi mümkün müdür?

Yukarıda belirtildiği gibi hastalar ilaçla uyutularak ilişkiye sokulsa bile uyandıklarında herşey eski haline dönmekte ve ilişki yeniden imkansız hale gelmektedir. Bu nedenle ilaçla kalıcı bir tedavi mümkün değildir.

2. Vajinismusta hipnozla tedavi mümkün müdür?

Hipnoz bir tedavi yöntemi değil, tanı yöntemidir. Hipnoz altında uyutulan hastalardan bilinçli olarak hatırlayamadıkları mataryel toplanır. Toplanan bu mataryelin uyanık durumda hastanın tedavisinde kullanılması mümkündür. Eğer bilinçli haldeyken böyle bir işlem yapılmazsa elde edilmiş olan bilinçdışı mataryelin hastanın iyileşmesi açısından hiçbir katkısı olmaz. Vajinismus tedavisinde davranışçı tekniklerle çok kısa zamanda olumlu sonuç alınabildiği için hastanın hipnoz altında uyutularak bilinçdışı mataryelinin elde edilmesi gereksiz bir işlemdir.

3. Vajinismusta Kalıcı tedavi mümkün müdür?

davranışçı tedavi teknikleri kullanılarak hastanın biliçli biçimde korkularını aşması sağlanarak 2-3 ay gibi çok kısa bir zaman dilimi içinde kalıcı tedaviye ulaşmak mümkündür.

4. Vajinismus normal ilişki yaşamış kadınlarda sonradan ortaya çıkabilir mi?

Vajinismusun gelişimi çocukluk dönemindeki çok özel şartlara bağlı olduğu için sonradan ortaya çıkması mümkün değildir. Tecavüz veya travmatik olaylar sırasında erişkinlerde gelişen cinsel sorunlar travma sonrası stres bozukluğu sınırları içinde değerlendirilir.

5. Vajinismus cinsel soğukluk sebebiyle mi ortaya çıkar?

Kesinlikle bununla ilgisi yoktur. Tam tersine vajinismuslu kadınlar vajinal ilişki dışında ön sevişmeden çok keyif alırlar ve çoğu klitoris uyarısıyla orgazm olabilmektedir. Vajinismuslu kadınların hepsi bu istemsiz refleks dışında bütünüyle normal kadınlardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mutluhan İZMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mutluhan İZMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mutluhan İZMİR Fotoğraf
Dr.Mutluhan İZMİR
Ankara
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mutluhan İZMİR'in Yazıları
► Hemoroid Nedir?Nasıl Tedavi Edilir Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Vajinusmus Nedir Nasıl Tedavi Edilir Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Dış Gebelik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Op.Dr.Bülent ATASEVER
► Guatr Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlik ve Tüketim Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:07
Top