2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lenfödem Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
MAKALE #5414 © Yazan Fzt.Seda GÜLER | Yayın Eylül 2010 | 10,383 Okuyucu
Lenfatik sistemin bozulması durumunda dokudan yeterli ölçüde lenf sıvısı emilmesi olanaksız hale gelir.Sıvı dokuda birikerek gözle görülür ve elle hissedilir bir şişkinlik oluşturur.Bu olgu hekimler tarafından "lenfödem"olarak adlandırılır.

-Lenfatik sistemin bozulması doğuştan yani gelişimsel nedenlerle oluşanlara primer lenfödem,ameliyat,radyoterapi,enfeksiyon veya yaralanma gibi faktörlerden kaynaklananlara sekonder lenfödem denir.
Lenfödem teşhisi ancak bir uzman hekim tarafından konulabilir.Uzman genellikle hastalık öykünüzü dinlledikten ve etraflı bir muayene yaptıktan sonra,hangi tür ödemin sözkonusu olduğunu belirler.Eğer teşhisiniz kesinlik kazanmamış ise,kötü huylu rahatsızlıkları da gündem dışı bırakmak amacıyla bazı hallerde ultrason muayenesi,endirekt lenfografi ve lenfosintigrafi gibi modern görüntüleme yöntemlerine başvurabilir
Şunu kesinlikle unutmayalım hastalığınızın ilerlememesi için tedaviye harfi harfine uymanız gerekmektedir.Kompleks fiziksel terapi adı verilen yöntem son derece başarılı sonuçlar vermiş ve lenfödem tedavisinde kullanılan belli başlı yöntemler arasında yerini almıştır.bu yöntem çerçevesinde yapılan uygulamalar ;
-lenfatik şişliğin drene edilmesi
-değişikliğe uğramış ve sertleşmiş bağ dokusunun yeniden yapılandırılması
-kas pompalarının etkinliğinin artırılması
Manuel lenf drenajı,
Özel bir dekompresif lenf masajı,günde bir veya iki kez verilir. bu teknik,lenfatik yollar üzerinde boşaltım ve tekrar kompresyon yapan özel manuel hareketleri içerir.bu terapi,venöz dolaşımda lenf sıvısının,olması gerektiği gibi,engelsizce akışını destekler,kol ve bacakların normal veya normale yakın bir hale gelmesini sağlar.Bunu,lenfatik ağda bulunan ve vücudun çeşitli yerlerini dolaşarak ilerleyen deri altındaki lenf damarlarını kullanışlı hale getirerek yapar.
Kompresyon bandajlarının uygulanması
Etki altında olan kol ve bacaklara bandajlama yapılmadan önce manue lenf drenajı safhaları uygulanır.Bu amaçla kullanılan bandajlar,minimum düzeyde esnektir ve lenfödem nedeniyle azalan doku basıncını telafi eder.Bu tedavinin önemli bir parçasıdır,çünkü azalan doku basıncı artırılır ve etki altında olan veya bacağın tekrar lenf sıvısı ile dolması engellenir.Bandajlar gece boyubir dahaki MLD seansına kadar sarılı olarak kalır.tedavi süresinin sonunda kol veya bacak normal veya yakın bir duruma geldiğinde,hastaya kompresyon çorabı verilir.Sonrasında hastaya verilecek egzersizler de büyük önem taşımaktadır.

Lenfödem tedavisi ülkemizde bu işin eğitimini almış fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır.Çok güzel sonuçlar elde edilmesine rağmen bu tedavi birçok hekim ve hasta tarafından bilinmemektedir.Oysaki en başında tedaviye başlanması hasta için çok önemlidir.Önlem alınmadığı takdirde çok farklı probler ortaya çıkmaktadır .halk arasında fil hastalığı olarak bilimektedir.hastalar tedaviden sonrada çok iyi eğitilmelidir...merkezimizde şu ana kadar aldığım bütün hastalarda gözle görülür bir şekilde iyileşme elde ettim..
cildinizi korumak için bazı noktalara dikkat edebilirsiniz.
Bulaşık - çamaşır yıkama veya bahçe ile uğraşırken mutlaka eldiven kullanın.
En ufak sıyrık veya kesikte hemen yarayı iyi temizleyin ve mikrop kırıcı ile cildinizi koruyun. Kızarma ve şişmede hemen doktorunuza başvurun.
Şişmiş kol veya bacağınızı güneş ve güneş yanığından koruyun.
Kol veya bacaklarınızı iyi kurulayın özellikle parmak aralarını nemli bırakmayın. Mantardan kendizi koruyun.
Tırnaklarınızı keserken tırnak makası kullanın. Kendinize ait bir makasınız olsun.
Dikiş dikerken yüksük kullanın.
Şiş olan kolunuzdan tansiyon ölçtürmeyin ve kan aldırmayın (iğne yaptırmayın.
Tedavi sorası iyilik halini devam ettirmek için mutlaka lenfödem çorabı giyinin.

Manşet ve çoraplar, lenf sıvısının birikiminden oluşan şişliği engeller ve kaslara destek olur.
Etkin bir kullanım için manşet veya çorabın:
Basıncı güçlü olmalı.
Kolların veya bacakların el ve ayak kısımlarında basınç daha fazla yukarı doğru daha hafif olmalıdır, böylece lens sıvısı yukarı doğru akmaya teşvik edilir.
Sıkı ancak rahat olmalıdır.
Uygun bandajın seçimi bir uzman tarafından ölçü alınarak tespit edilmelidir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lenfödem Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Seda GÜLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Seda GÜLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seda GÜLER Fotoğraf
Fzt.Seda GÜLER
Ankara
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi45 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Seda GÜLER'in Makaleleri
► Hemoroid Nedir?Nasıl Tedavi Edilir Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Vajinusmus Nedir Nasıl Tedavi Edilir Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Dış Gebelik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Op.Dr.Bülent ATASEVER
► Guatr Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Lenfödem Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lenfödemde Egzersiz Ekim 2010
► Kinesiotaping Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:40
Top