2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Kasık Fıtığı (İnguinal Herni) ve Hidrosel
MAKALE #4529 © Yazan Op.Dr.Muzaffer ZORLU | Yayın Şubat 2010 | 16,972 Okuyucu
Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Vakaların yaklaşık yarısı ilk bir yılda ortaya çıkar. Erkek çocuklarda 6 ile 10 kat daha fazla görülür. Bir kasığında fıtık olan çocuğun bir süre sonra karşı kasığında da fıtık çıkma ihtimali % 25 ile 40 oranındadır. Karın içi basıncı artıran hallerde karın içindeki organlar kolaylıkla skrotuma inerler. Koşma, yüksekten atlama gibi zorlayıcı aktiviteler, öksürme, ıkınma ve ateşli hastalıklar karın içi basınçı artıran durumlardan bazılarıdır.

Kasık fıtığı nasıl oluşur?

Karın zarının kasık kanalından geçerek skrotuma kadar inmesi sonucu karın içi, kasık kanalı ve skrotumun birbiriyle ilişkili olması ile oluşur. İntrauterin (bebeğin anne karnında bulunması) döneminde oluşur. Karın içindeki organlar (örneğin bağırsaklar) kasık kanalından geçerek skrotuma inerler.

Kasık fıtığında tedavi nedir?

Tüm dünyada kabul edilen görüş şartların uygun olduğu en kısa zamanda ameliyat etmektir. Günübirlik bir ameliyattır. Hasta ameliyat olduğu gün taburcu edilir. Deneyimli ellerde yapılırsa komplikasyon oranı çok düşüktür. Asıl düşünülecek olan ameliyatla ilgili komplikasyonlar değil ameliyat edilmezse oluşacak komplikasyonlardır.

Ameliyat yapılmazsa oluşacak komplikasyonlar nelerdir?

1. Fıtık boğulması: kasık kanalından geçerek skrotuma inen karın içi organların daha dar bir bölge olan kasık kanalında sıkışmasıdır.
2. Kısırlık: Fıtık boğulması sonucu testis veya over sıkışarak zarar görürüler.
3. Ölüm: Fıtık boğulması sonucu karın içi organlarda kangren gelişir ve tedavi edilmez ise ölüm meydana gelebilir.
Önemli Not: Kasık kanalındaki şişliklere su boşaltma maksadı ile veya herhangi bir nedenle kesinlikle iğne sokulmamalıdır.
Aileler tarafından bu konuda sıkça sorulan sorular:

1-Kasık fıtığı olan çocuğumu ameliyat ettirmezsem ne olur?

Kasık fıtığı olupta ameliyat edilmeyen çocuklarda aşağıda sayacağım çok ciddi komplikasyonlar olabilir.Bunlar sırası ile:
a-Fıtık boğulması
Burada açık olan fıtık kanalından geçen karın içi organlarının kan akımları damarlarının sıkışmasından dolayı azalarak bu organlarda gangren gelişebilir.
b-Kısırlık
Kasık kanalında bulunan testise ait damar,sinir,sperm kanalının kasıktan çıkan organlar tarafından sıkışması sonucu testisin zarar görmesine bağlı meydana gelir.

2-Kasık fıtığı olan çocuğumu kaç yaşında ameliyat ettireyim?

Kasık fığı yarı acil bir durumdur şartların uygun olduğu en kısa zamanda ameliyat edilmelidir.Fakat boğulmuş fıtıklar şartlara bakılmaksızın en kısa zamanda ameliyat edilmelidir.

3-Boğulmuş fıtık ne demektir?

Boğulmuş fıtık yada tıbbi adı ile İnkansere İnguinal Herni kasık kanalından dişarı çıkmış karın içi organların karın içine tekrar girememesi ve kan dolaşımının bozulmasına yol açan bir durumdur.

4-Karın içindeki organlar kasık kanalından dışarı çıkıpta tekrar karın içine girmez ise ne olur?

Bu organların dolaşımı bozulur ve gangren olabilirler.Overlerin ve testislerin dolaşımı bozularak kısırlığa sebep olabilir. Bağırsalarda tıkanıklık olabilir.

5-Kasık fıtığı kendiliğnden geçer mi?


Kasık fıtığı kendiliğinden geçmez.Mutlaka ameliyat olmalıdır.

6-Diğer fıtıklar kendiliğinden geçer mi?

Göbek fıtığı %95 oranında 4 yaşına kadar kendiliğinden geçer.Fakat kasık fıtığı kendiliğinden geçmez.

7-Fitik ameliyatı zor mudur, kaç gün hastanede yatarız?

Çocuk kasık fıtığı ameliyatları uzman ellerde yapılırsa kolay ve yüz güldürücü bir ameliyattır.Günübirlik bir ameliyattır.Ameliyat olduğu gün taburcu edilir.

8-Ameliyattan sonra çok iz kalır mı?

Ameliyat insizyonu kasık çizgilerinin hemen üzerinden yapılırsa ve estetik dikiş (subkutan dikiş)konursa ameliyat izi önemsenmeyecek kadar az olur.

9-Kasık fıtığı ailesel mıdır?

Ailesellik taşıyabilir.Kasık fıtığı görülenlerın çocuklarında fıtık görülme oranı daha yüksektir.

10-Çocuklarda kasık fıtığı ameliyatında yama (greft) konur mu?

Çocuk fıtıklarında çoğunlukla greft (yama) gerekmez.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Kasık Fıtığı (İnguinal Herni) ve Hidrosel" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Muzaffer ZORLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Muzaffer ZORLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Muzaffer ZORLU Fotoğraf
Op.Dr.Muzaffer ZORLU
Antalya
Doktor "Çocuk Cerrahisi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Muzaffer ZORLU'nun Makaleleri
► İnguinal Herni (Kasık Fıtığı) Op.Dr.Emel OĞUZ (AVCUOĞULLARI)
► Çocuklarda Kasık Fıtığı Prof.Dr.İrfan Serdar ARDA
► Çocuklarda Bel Fıtığı Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Kasık Fıtığı (İnguinal Herni) ve Hidrosel' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:24
Top