2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kronik Tiroidit: Hasimoto Hastalığı
MAKALE #4912 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Mayıs 2010 | 81,458 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
KRONİK TİROİDİT: HASHİMATO HASTALIĞI

Kronik tiroidit tiroid bezindeki iltihabi halin uzun süreli olmasıdır. Bu tiroidit tiroid bezinde abse olması anlamına gelmez. Tiroid bezine lenfosit hücrelerinbin dolması ve zaman içinde tiroid hücrelerinin harap olmasıdır.
Kronik tiroiditler içinde en önemlisi Hashimoto tiroiditidir. Prof Hashimoto tarafından 1910 lu yıllarda keşfedildiği için bu isim verilmiştir.

Hashimoto hastalığında kanda anti-TPO ve anti-tiroglobulin antikorları yuksektir. Bu antikorlar tiroid bezine yapışarak bezin harap olmasını sağlar. Zaman içinde tiroid yetmezliği yani hipotiroidi gelişir.
Kanda TSH yükselmeye başlar.

Hashimoto hastalığı toplumda çok yaygındır. Özellkle kadınlarda sıktır.
Ailesel özellik gösterir.
Sizde Hashimoto varsa çocuklarınıza kardeşlerinize ve anne ve babanızada tiroid hormon tetkikleri yaptırın

Beslenmede yapılacak şey iyotsuz tuz yemektir. Soya tüketmeyin. Diğer gıdalar alabilirsiniz.
Hashimoto tedavisini Endokrin Uzmanları yapar. İlaçla tedavi yapılır. İlaç tedavisi ömür boyu sürer.
Yılda bir tiroid ultrasonu gerekebilir. Nodul varsa daha sık ultrason yapılır.
kanda selenyum ölçülür. Düşükse selenyum verilir.

KİLO VEREMEYENLERDE
Tiroid ve diğer hormon bozuklukları olabilir. Bunların araştırılması için Endokrin Uzmanına başvurun

DİYET
Hashimoto hastalarında kilo varsa Metabolizma diyeti yapılır. Prof Dr Metin Özata nın hazırladığı Metabolizma Diyeti kitabını okuyabilirsiniz.

TSH HORMONU
Tiroid bezinin çalışması beynimizde bulunan hipofiz bezi tarafından kontrol edilir. Hipofiz bezi, TSH adı verilen bir hormon salgılar ve bu hormon kan yoluyla tiroid bezine gelerek tiroid hormonu yapılmasını sağlar. TSH hormonu tiroid bezinin iyod tutmasını sağladığı gibi tiroid hormonlarının yapılmasını da sağlar.
Tiroid bezi az hormon salgıladığında hipofiz bezi TSH salgısını artırarak tiroid bezinin daha çok hormon üretmesini sağlar. Bu nedenle tiroid bezinin az hormon salgıladığı tiroid yetmezliğinde (hipotiroidi) kanımızda TSH hormonu yüksek, fakat T3 ve T4 hormonları düşük olarak bulunur.
Tiroid bezi çok hormon salgılarsa, yani kanımızda T3 ve T4 hormonları çok artarsa bu defa hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu azalır. Kanımızda T3 ve T4 hormonları ne kadar yükselirse TSH hormonu da o kadar azalır. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması durumunda kanımızda T3 ve T4 hormonları yüksek iken TSH hormonu normalin altına iner ve düşüktür.
Görüldüğü gibi hipofiz bezi kandaki T3 ve T4 hormon düzeyine göre TSH hormon salgısını azaltıp artırmaktadır.
Hipofiz bezi ise, beynimizde, hipofiz bezinin üzerinde bulunan hipotalamus organı tarafından kontrol edilir. Hipotalamus organı salgıladığı TRH isimli hormon ile hipofiz bezinden TSH salınışını sağlar.
Bu nedenle hipotalamus, hipofiz ve tiroid bezi birbirine bağımlı olarak çalışan ve birbirlerini kontrol eden 3 bezdir. Tiroid bezini hipofiz bezi kontrol ederken, hipofiz bezini de hipotalamus kontrol etmektedir. Hipotalamusdan salgılanan TRH hormonu hipofiz bezini etkileyerek buradan TSH hormonu salgılatır. Hipofizden salgılanan TSH hormonu ise tiroid bezinden tiroid hormonlarının yapılmasını ve kana salgılanmasını sağlar.






KAYNAKLAR
1. Prof Dr Metin Özata, Naturel Zayiflama-Metabolizma Diyeti, hayy Kitap, 2010 Mayıs
2. http://www.tiroit.org
3. http://www.tiroidcenter.com
4. http://www.tiroid.cc
5. http://www.guatr.ws
6. http://www.diyets.com
7. http://www.guatr.cc
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kronik Tiroidit: Hasimoto Hastalığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Hasimato (Hasimoto) Hastalığı Nedir? Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Kadınlarda Kronik Kasık Ağrısı (Kronik Pelvik Ağrı) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Tiroidit-Tiroit Bezi İltihabı ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kronik Tiroidit: Hasimoto Hastalığı' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:41
Top