2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tekrarlayan Gebelik Kayıpları (Tekrarlayan Düşükler)
MAKALE #5871 © Yazan Dr.Ümmü ÖZKAYA | Yayın Kasım 2010 | 7,523 Okuyucu
TEKRARLAYAN GEBELİK KAYBI

Mükerrer düşük veya Habitual abortus tabirleriyle de anılan tekrarlayan gebelik kayıpları gebe kalmak isteyen çiftlerin %1 inde görülmektedir.Gebeliğin ilk üç ayında ard arda en az üç kez ortaya çıkan ve kendiliğinden olan düşüklere verilen addır. %40-50 kadarında altta yatan fizyopatolojik neden bulunmaması sebebiyle hem hekim hem hasta açısından sıkıntılı bir durumdur. Bu nedenle birçok hekim bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamış tedavi yöntemlerine başvurabilmektedir. Şunu bilmek gerekir ki ; üç gebelik kaybı sonrasında hiçbir tedavi uygulanmadan hastaların %70 inde normal gebelik elde edilebilmektedir.

Düşük (abortus),gebeliğin en sık rastlanan komplikasyonudur. Aslında gebeliklerin %50si beklenen adet tarihinden önce veya beklenen adet tarihinde düşükle (sessiz düşük) sonuçlanmaktadır. Yani her döllenme sağlıklı gebelikle sonlanmaz ve bnu hasta fark edemez. Adet gecikmesinden sonra oluşan düşükler ise gebeliklerin %13-15 inde gözlenmektedir. Düşüklerin %90ı 12-14 haftadan önce gerçekleşmektedir.

NEDENLERİ
1) GENETİK VE MOLEKÜLER BOZUKLUKLAR: %2-4 ünde anne ve babadan gelen dengeli kromozom bozuklukları görülür. En sık rastlanan anormallik otozomal trizomilerdir. Bu kromozom bozukluğunun anneden gelme olasılığı 2 kat daha yüksektir. Anne ve babanın taşıyıcı olduğu ve hastalık oluşturmayan genetik problemleri, gebelikte aşikar hale geçerek yaşamla bağdaşmayan düşüklerle sonuçlanabilmektedir. Çiftlere genetik inceleme yapılması yardımcı olabilmektedir. Ancak bu hastalara tüp bebek uygulanması ve elde edilen embriyolara preimplantasyon genetik tanı(PGD) uygulaması ile anormal gebelikler önlenebilir.
2) ANATOMİK NEDENLER:Gebelik kaybı riskini arttıran anatomik nedenler; kongenital uterin malformasyonlar, uterin leiomyomlar ve intrauterin adezyonlardır. Uterusun incelenmesinde temel yöntemler; histerosalpingografi(HSG), Transvaginal ultrasonografi ve sonohisterografidir. Endoskopi ( histeroskopi ve laparaskopi) basit yöntemlerle belirlenen anomalilerin daha iyi tanımlanması için kullanılmaktadır. Rahimin doğuştan şekil bozuklukları düşük veya erken doğum olasılığını artırmaktadır. Bunlar arasında en önemlisi rahimde perde(septum) bulunmasıdır.
3) ENDOKRİNOLOJİK NEDENLER:Gebelik kayıp riskini arttıran endokrinolojik nedenler; tiroid hastalıkları, diabet, polikistik over sendromu ve luteal faz yetmezliğidir.Luteal faz yetmezliğinin tekrarlayan düşüklere neden olma olasılığı son derece düşüktür, en önemli endokrinolojik neden polikistik over sendromudur. Bu hastalık seyrek adet görme veya hiç görememe, tüylenme, sivilcelenme,bazı hastalarda aşırı kilo alımı ve çocuk sahibi olmada sorunla karakterizedir. Bu hastalarda düşük olasılığındaki artışın insülin direncine veya LH değerindeki artışa bağlı olduğu düşünülmektedir.
4) OTOİMMÜN HASTALIKLAR(BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HASTALIKLARI):1980 li yıllarda araştırmacılar anti-fosfolipid antikoru denen, vücutta normalden sapma sonucunda oluşan,savunma sisteminin düzenlenmesinde etkili olan bu faktörün tekrarlayan düşük nedeni olabileceğini öne sürmüşlerdir. Bu maddelerin etki mekanizması; plasentanın yetersiz kanlanmasına yol açan damar bozuklukları oluşturmasıdır.
5) ENFEKSİYONLAR:Klamidya,Ureoplasma ve Mycoplazma hominis gibi enfeksiyonların gebelik kaybına yol açabileceği düşünülmektedir. Ancak bunların tek bir kez düşüğe neden olduğu bilindiği halde tekrarlayan düşük şebebi oldukları kanıtlanamamıştır.
6) ÇEVRESEL VE DİĞER FAKTÖRLER:Gebelik kaybı anne yaşı ile artmaktadır.40 yaşın üstündeki gebe kadınlarda düşük riski % 50 ye yaklaşır. Bunun nedeni over rezervinin azalmasıdır. Kadınlar bu riskler konusunda eğitilmelidir. Sigara, alkol ve stres tekrarlayan düşük nedenleri arasında sayılan diğer önemli faktörlerdir.
7) KALITSAL TROMBOFİLİLER: Basit olarak patalojik tromboz, pıhtlaşma faktörleri,antikoagülan proteinler( protein C,protein S, antitrombin III) ve fibrinolitik mekanizmalar arasındaki uyumsuzluk sonucu oluşmaktadır.

HASTALARIN ARAŞTIRILMASI

· Anne , baba ve mümkünse düşük materyalinde kromozom yapısına bakılmalıdır.
· Anatomik nedenlerin araştırılması için rahim filmi(HSG), sonohisterografi veya histeroskopi gibi yöntemlere başvurulabilir.
· Bağışıklık sistemine ait bozukluklar için antifosfolipid antikorlar ve lupus antikoagülana bakılmalıdır.
· TSH, polikistik over sendromu olan hastalarda insülin/glukoz oranı, adetin 21. günü progesteron gibi hormonal tetkikler yapılmalıdır.
· Enfeksiyon riski için rahim ağzından kültürler alınmalıdır.
· Trombofilik faktörlere bakılmalıdır.(protein C, protein S, antirombin III)
· Over rezervi için transvaginal USG ile yumurtalıklara bakılabilir veya FSH, İnhibin gibi hormonlar istenebilir.

TEDAVİ
Hastalara sağlıklı bir gebeliğin zarar görmesinin zor olduğu ve normalde rahim kramplarının artmasına neden olan cinsel ilişki ve egzersiz gibi aktivitelerin sağlıklı bir gebeliği bozmayacağını söylemek yararlıdır.
Genetik nedenlerde tedavide en iyi yol preimplantasyon genetik tanıdır. Ancak hasta tüp bebek yöntemine başvurmak istemiyor ise gebelik sırasında amniosentez gibi tanısal yöntemlere başvurulmalıdır.
Rahimde septum görülürse histeroskopi ile kesilmelidir. Rahim ağzında yetmezlik varsa gebeliğin 14. Haftasından sonra dikiş konulmalıdır.
Hormonal nedenlerde nedene yönelik tedavi yapılmalıdır. Polikisitk over sendromu olan hastalarda radikal bir çözüm bulunmamaktadır.
Antifosfolipid antikorlar veya lupus antikoagülan pozitif ise düşük molekül ağırlıklı heparin ve aspirin kullanılmalıdır. Trombofilik bozukluklarda da heparin tedavisi kullanılır.
Rahim ağzında enfeksiyon saptanması halinde uygun antibiyotik kullanılmalıdır.

Tekrarlayan gebelik kayıpları ile karşılaşan aileler, bunun bir kader olmadığına inanmalıdır. Bu inanç ve sabırla doktoru ile işbirliği halinde gerekli önlemler alınmalıdır. Nedeni bulunamayan hastalarda iki yol izlenebilir. Birinci yol üç gebelik kaybından sonra %70 oranında doğuma kadar giden gebelik oluşabileceği hastaya anlatılmalıdır. İkinci yol ise tüp bebek uygulaması ile embriyoların genetiğine bakılarak sadece normal embriyoların rahim içerisine transfer edilmesidir. Ancak burada tartışılması gereken konu normal şartlarda gebe kalabilen hastanın tüp bebek gibi zorlu ve stresli bir işleme tabi tutulması, hastanın gebe kalmasının garanti olmaması, gebe kalsa bile tekrar düşükle sonuçlanabilmesi ve işlemin ekonomik maliyetidir. Hastanın tedavi yöntemine karar verirken unutulmaması gereken en önemli faktörler hastanın yaşı, düşük sayısı ve daha önce doğuma kadar giden gebeliğinin olmamasıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tekrarlayan Gebelik Kayıpları (Tekrarlayan Düşükler)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ümmü ÖZKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ümmü ÖZKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ümmü ÖZKAYA Fotoğraf
Dr.Ümmü ÖZKAYA
Antalya
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ümmü ÖZKAYA'nın Makaleleri
► Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Op.Dr.Yeşim GÜREL
► Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
► Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Gebelik Kayıpları (Düşükler) Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN
► Tekrarlayan Vajinal Mantar Enfeksiyonu ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Tekrarlayan Düşük ve Tiroid (Guatr) Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Tekrarlayan Gebelik Kayıpları (Tekrarlayan Düşükler)' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:35
Top