2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tekrarlayan Ağızdaki Yaralar,uçuklar, (Oral Aftlar) Ne Yapmalı?, Sıkça Çıkan Mantar Enfeksiyonları Kilo Aldırır mı?
MAKALE #9728 © Yazan Dr.Ülkü GÖRMEZ | Yayın Ekim 2012 | 20,941 Okuyucu
TEKRARLAYAN AĞIZDAKİ YARALAR (oral aftlar), UÇUKLAR,

HELİKOBAKTERPYLORİ VE VİTAMİNLER


Bu konuda yapılan araştırmalar ve tedaviler hastaları sıkılıkla başarısız kılmakta ve yıllar yılı sorunların hep süregeldiğini, hiç çözümlenmediğini görmekteyiz.



Oysaki çözüm çok basittir. Kişiye özel mini bir araştırma yaptığımızda neden sıkça ağız yarası çıkardığını veya uçukladığını veya sıkça mantar enfeksiyonuna yakalandığını hemen buluruz…

Genelde biz hekimleri bu konuda sürükleyen net algoritmalar , yani çok net araştırma basamakları maalesef bulunmamaktadır… Tekrarlayan oral ülserler deyince akla hep Behçet Hastalığını illaki araştırmak zorunluluğu gelir ki bu da hastalarımızı uzun bunaltıcı bir seri test silsilesine sokmak demektir.



Oysaki günümüzde Canım Türkiye’mde Behçet hastalığından çok daha sıklıkla görülen ve oral aft uçuk yapan ve taranması gereken başka durumlar da vardır.
Bizi özellikle hekimlerimizi ve tabii ki popülasyonun genelini de bu konuda bilinçlendirmek gereklidir.
Örneğin B vitamin eksiklikleri ve bunun olası nedenleri.
Mide hastalığı yani;Helikobakter pylori mikrobunun varlığı ve/ veya paraziter enfeksiyonlar(özellikle B 12 vitamin kaybı yapanlar) ; B vitamin eksikliğine yol açan Tiroit hastalıkları (HASHİMOTO Tiroidit ve otoimmun tiroiditler) ve bir takım diğerotoimmün hastalıklar.



Listemizde öncelikli taranması gerekenler bunlardır, ama nedense hep bir Behçet aranır.
Hâlbuki bunların saptanması, tanı konması çok daha kolay ve tedavileri basittir. Hasta ömür boyu aft ve uçuktan kurtulur aynı benim kurtulduğum gibi.

HELİKOBAKTERPYLORİ VE VİTAMİNLER


Gastrit ve ülser yapan tüm mide ve on iki parmak barsağını tutabilen
Helikobakter pylorimikrobunun üzerinde biraz durmak gerekir.



Bu mikrop sadece bu bölgeyi etkilemez, tüm sindirim kanalını etkiler ve aşırı gaz ve dışkılama değişikliklerine de yol açar. Vitamin emilim bölgelerini de etkilediği için unutkanlık, halsizlik, yorgunluk ve sinirliliğe; hatta depresyona da yol açabilir. Hatta kişi bazen hiç mide ağrısı çekmez sadece gaz yakınması veya ishal veya kabızlık ve gaz yakınması ile gelebilir.



Bazen sadece unutkanlık ve ağız yaraları ile gelebilir ve biz midesinde bu mikrobu saptar tedavi ederiz.



Bu mikrop Türkiye’de%80-93 pozitiftir ama herkeste hastalık yapmaz.

Kişinin tedavisi sırasında tüm bağışıklık sisteminin elden geçirilmesi ve kişiye özel değerlendirme çok önemlidir.


Bu değerlendirmede;

Kişinin yaşı, cinsiyeti, geçirdiği hastalıklar,
Tüm aile ağacındaki hastalıklar; amca, hala teyze dedeler büyükanneler dahil.
Yaşam şekli.
Uyku düzeni, horlaması, burun tıkanıklığı vs.
Su içme miktarı ve hangi suyu tükettiği!

Güneşlenmesi veya güneşlenmemesi! Güneşlenme şekli!


Beslenme şekli; hangi gıdaları çok sevdiği; hangi tip eti tükettiği; hangi yağı tükettiği; nasıl tükettiği, ne sıklıkta beslendiği vs. konuşulur not alınır.


Hastalarımıza bu denli titizlikle yaklaşılmaz ise basit bir ağız yarası veya uçuk dediğimiz hastalık beyine giden kanalların üzerinde veya gözümüzde çıkar ki çok ciddi sonuçlara götürür.


Sık ağız yarası ve uçuk çıkarmak özetle bağışıklık sistemimizin hiç de iyi gitmediğinin en net göstergesidir.


Eğer böyle bir sorunla berabersek veya yakın zamanda benzer bir hastalık olan zona çıkarmış isek vücudumuz alarm zillerini çalıyor demektir.


LÜTFEN KULAK VERELİM!
DERHAL ŞEKERLİ GIDALARI KESELİM!

İlk yapmamız gereken budur. Bunun dışında da bu konunun özellikli uzmanlarına başvuralım.

SIKÇA ÇIKAN MANTAR ENFEKSİYONLARI KİLO ALDIRIR MI?


Mantar enfeksiyonları fırsatçı enfeksiyonlardır. Vücudun savunma mekanizmalarının kırılması, kronik veya akut bir şekilde olabilir yani zamanla veya birdenbire olabilir bunu fırsat bilerek ortaya çıkan genellikle içimizdeki bakteriyel floradan kaynaklanan bir aşırı çoğalma sonucu peydahlanır.



Şimdi bu ne demektir?



Uzun dönem hastalanmışızdır ve bir sürü antibiyotik kullanmak zorunda kalmışızdır. Evet antibiyotikler mikrobu kurutur ama vücudu da kurutur ve bizim mikro flora dediğimiz ve bağışıklık sistemimiz için çok ama çok gerekli olan vücut koruyucu kalkan görevi gören iyi huylu bakterilerimizi (laktobasiller vs.) de kurutur ; ortadan kaldırır; iste bazı sevimsiz bakteriler, mayalar ve mantarlar vücudumuzda aslında o kadar zayıftırlar ki ; kişide böyle bir durum gelişmeden ortaya çıkıp kendilerini gösteremezler.



Tabii kişi bu arada kötü besleniyorsa, tatlıları götürüyor, hamur işlerini hüpletiyorsasosis vs. gibi kaynaklar tüketiyorsa bakteri ve mantarlar için muhteşem bir besi yeri oluşturur.
Artık beklenen sonumuz kaçınılmazdır. Bakteriyel ve mantarsal aşırı çoğalma= aşırı gaz; şişkinlik kabızlık, ve/veya ishal atakları; ciltte egzama, tırnaklarda ve/veya vajinal veya kasıkta mantar hızla kilo artışı, alerjik rinit (saman nezlesi) her şeye özellikle sonradan gelişen güneş alerjisi!

Anjio ödem ataklarına kadar gider! Şiddetli eklem ağrıları ağız kuruluğu, karın bölgesinde yağlanma çok tipiktir.




Ne kadar çabalarsa çabalasın kilo veremez veya bir yere kadar verir !

Bu hastalarda dışkının analizleri ve yine kişiye özel bir takım incelemeler çok ama çok önem arz etmektedir.

Mantar enfeksiyonunun ve bakteriyel aşırı çoğalmanın tipi ve yaygınlığının tam olarak tanımlanması önemlidir.
Altta yatan ve mutlaka var olan gizli şekerin ortaya konması gerekir.
Mutlaka tedavi edilmelidir.

Hastayla hekimin uzun yol arkadaşlığı başlamıştır. Bu hastayı kanser olmaktan şeker hastası olmaktan Alzheimer ve romatizmadan da kurtaracaktır tabii çok istemesi halinde.


Beraberce oluşturacakları yol haritasında özveri ve güven çatısı olmalıdır.
Kanıta dayalı tıp uygulanmalıdır.

İlgili branşlardan deste kalınarak multi disipliner bir çatı oluşturulur.
Bu konuda en çok sorulan sorular, inatçı tekrarlayan vajinal mantar (genital )mantar enfeksiyonları , kasık ve veya tırnak mantarlarından nasıl kurtulabilirim? olabilir.

Eğer hastanın inatçı herhangi bir bölgesinde mantar enfeksiyonu var ise o zaman tüm vücudunu ilgilendiren gerçek bir bağışıklık sistem sorunu mevcut demektir ve çok önemsenmelidir.



Kişi kaç yaşında olursa olsun , Kemoterapi almış veya hiç almamış olabilir. Bilinen şeker hastalığı olabilir veya hiç olmayabilir. Biz immunoterapistler büyük bir dikkatle bütünü ele alarak hasta kaç yaşında olursa olsun naif bir bebekcesine onu inceler bağışıklık sistemindeki defektleri bulur , tek tek düzeltiriz.



Hastamız günler haftalar içinde düzelir, var olan allerjileri egzemaları geçer...
Artık tekrarlayan vajinal veya inatçı mantar enfeksiyonlarından kurtulmuştur.
Sıksık gripal enfeksiyon geçirmiyordur ....



Oral yani ağız içi yaralar çıkarmıyordur veya sık sık uçuk çıkarmamaya başlamıştır.
Üstelik artık kendini daha zinde enerjik hissetmektedir .... Mutludur... Hafiftir ...
Yaşını hissediyordur...



Sadece algoritmayı yani temel basamakları bilimsel olarak izlemek yeterlidir.
Toplumların bilinçlendirilmesi bu nedenle çok önemlidir. Bu konuda biz hekimlere daha çok görev düşüyor. İlerki yazılarımda bu konuları daha çok ve tek tek irdeleyeceğime söz veriyorum. Çünkü Helikobakter pylori, D vitamin eksikliği, B12 eksikliği , tiroid hastalıkları Türkiye için endemik yani çok sık görülen hastalıklardır.



Bu nedenle daha fazla irdelenmeli ve geniş yer ayrılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tekrarlayan Ağızdaki Yaralar,uçuklar, (Oral Aftlar) Ne Yapmalı?, Sıkça Çıkan Mantar Enfeksiyonları Kilo Aldırır mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ülkü GÖRMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ülkü GÖRMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Ülkü GÖRMEZ
İstanbul
Doktor "İç Hastalıkları - Dahiliye "
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ülkü GÖRMEZ'in Makaleleri
► Tekrarlayan Vajinal Mantar Enfeksiyonu ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Mantar Zehirlenmesi: Mevsimine Göre Ölüm. Mantar! Dr.Mustafa Nafiz KARAGÖZOĞLU
► Hpv Enfeksiyonları Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN
► Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Op.Dr.Yeşim GÜREL
► Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
► Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Tekrarlayan Düşük ve Tiroid (Guatr) Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Tekrarlayan Ağızdaki Yaralar,uçuklar, (Oral Aftlar) Ne Yapmalı?, Sıkça Çıkan Mantar Enfeksiyonları Kilo Aldırır mı?' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:23
Top