2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Düzgün Duruş: Postür
MAKALE #8880 © Yazan Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU | Yayın Nisan 2012 | 8,940 Okuyucu
POSTÜR

Postür vücudun her kısmının kendisine komşu diğer ve segmente ve bütün vücuda oranla en iyi düzenlenmesidir.Vücutda kas aktivitesi ve bağların desteği ile stabilite sağlamak için graviteye karşı koordineli çalışması ile bu duruş sağlanır.

Yani vücuttaki kasların aktivasyonu ve eklem bağlarının yardımıyla vücutta stabilite sağlanır.Düzgün duruşun sağlanması için bir çok kas , bağ birbiri ile koordineli çalışmalıdır.*
Postür; kişinin
*vücut tipine
* ırka
*cinsiyete
*mesleğe değişiklik gösterir.

Kötü postür;


Kişiler için yetersiz bir postür olup,kaslarda fazla kasılma,
kas sapazmları ve bu durumu kompanse etmek için ekle ve bağlar üzerinde zorlayıcı streslere neden olur.

Standart postür;


Bütün kasların günlük yaşantıda en az enerji sarfı ile koordineli olarak çalışması ile olur.

Standart Ayakta Dik Duruş Postürü;


İki ayak üzerinde hareketsiz durma sırasında ,kasların minimal hareketi ile sağlanır.Ayakta dik duruş sırasında en çok yük ;sırt kalça ve diz eklemlerini stabilize eden kaslara düşer.

İnaktif Postür;

Dinlenmek veya uyumak için alınan postürdür.Kaslar inaktif (gevşek)durumdadır.

Aktif Postür;


Statik ve dinamik postür olmak üzere ikiye ayrılır.

Statik postür; Hareketsiz postürdür.Kasların eklemleri stabilize etmeleri için statik olarak kasılmaları ve yerçekimine karşı koymaları gerekir.

Dinamik Postür;Hareket halinde iken ortaya çıkan posdtürdür ve vücut yapılan harekete uyum göstermeye çalışır.

POSTÜR TİPLERİ


*1-Normal postür:

Normal postür, ayakta dik duruş sırasında vücudun sağ ve sol yarısının birbirine simetrik olduğu, vücudun öne ve arkaya sapma göstermediği ve rahat ve gevşek durabildiği(aşırı kas kasılması olmaksızın) duruştur.

2)Gevşek Postür:*


Gevşek postürde ise göğüs arkaya doğru ve karın öne doğru hafif çıkıntı yapar.Yerçekimi hattı , kalça ekleminin arkasına ve ayak bileği ekleminin önüne düşer vücut hafifçe arkaya yönelmiştir .

3)Askeri Postür:


Göğüs ve karın içe doğrudur.Dizler tam düz durumda ,baş öne kaymıştır.Rahat bir postür değildir.

POSTÜRÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER


Postürü genetik,anatomik,fizyolojik,kültürel ,çevresel,mesleki,teknolojik bunların yanısıra ruhsal durum ,giyinme,beslenme, cinsiyet etkileyebilmektedir.Üzerinde ençok durulan konu ise yanlış alışkanlıklar ve bu konudaki eğitim yetersizliği sonucunda oluşan postüral hatalardır. Tekrarlayan duygusal streslere yanıt, gövdenin öne doğru eğilmesidir.Bu davranış omurganın ibaşın öne eğilmiş görüntüsüdür.Tekrarlayan duygusal streslere yanıt, gövdenin öne doğru eğilmesidir.Bu davranış omurganın ibaşın öne eğilmiş görüntüsüdür.

Çocuklukta ve adölesan dönemde postüral alışkanlıklar önemlidir.

Örneğin çocuğun okul çantasını ve kitaplarını taşıma şekli önemlidir.Sol omuzunda ağır bir çanta taşıyan bir çocuk çantanın kaymaması için omuzunu yukarı kaldırır. Bu durum sol tarafa olan eğimi arttırır.çocuk ayakta dik dururken bir taraf ayağına daha çok ağırlı vererek durursa, bu duruş omurgadaki eğimi arttırır.

DÜZGÜN DURUŞ İÇİN ALINACAK BAZI ÖNLEMLER

Sırt Çantaları;


Çok ağır olmamalı,heriki omuza eşit ağırlık akataracak şekilde taşınmalı.

Postür;


Düzgün ve gevşek duruş sağlanmalı.Vücut asimetrik pzisyonlara uzun süreli maruz kalmamalı.*

Oturma,


Aynı pozisyonda uzun süre hareketsiz kalınmamalı, vücuda uymayan çok sert ve çok yumuşak yerlerde oturmaktan kaçınılmalı.

Diyet;


Kilo artışına neden olması nedeniyle;çok fazla abur cubur ve fast food gıdalar tüketilmemeli. Çünkü fazla kilo,eklemler ve kaslar üzerinde daha fazla fiziksel stres oluşturarak ,postürü etkiler.

Büyüme ve gelişme;


Çocukluk ve adölesan dönem, kas ve kemik yapının hızla geliştiği dönemdir.Ancak bu dönemde kemik gelişimi, kasların gelişimi ile parelel gitmez. Çocukların artan ağırlıklarına göre kas gelişimleri daha geri kalır.bu nedenle bu dönemde doğru vücut imajının kazanılması çok önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Düzgün Duruş: Postür" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail SARAÇOĞLU Fotoğraf
Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU
Kütahya
Doktor Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU'nun Yazıları
► Postür Hastalıkları Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Düzgün Duruş: Postür' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Klinik Pilates Nisan 2012
◊ Klinik Bantlama Nisan 2012
◊ Manuel Terapi Nisan 2012
◊ Kuru İğneleme Nisan 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:36
Top