2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zamanın Değeri
YAZI #109 © Yazan Psk.Ayşın KURTULUŞ | Yayın Eylül 2008
BİR YILIN DEĞERİNİ;
TEK DERSTEN KALAN ÖĞRENCİ BİLİR.
BİR AYIN DEĞERİNİ;
PREMATÜRE BİR ÇOCUK DOĞURAN ANNE BİLİR.
BİR HAFTANIN DEĞERİNİ;
HAFTALIK DERGİNİN EDİTÖRÜ BİLİR.
BİR SAATİN DEĞERİNİ;
EVE DÖNMEK ZORUNDA OLAN AŞIKLAR BİLİR.
BİR DAKİKANIN DEĞERİNİ;
UÇAĞI KAÇIRAN YOLCU BİLİR.
BİR MİLİSANİYENİN DEĞERİNİ;
100 METREDE GÜMÜŞ MADALYA ALAN ATLET BİLİR.
ZAMANI VERİMLİ KULLANMAK NEDEN ÖNEMLİ?

Yapmanız gereken her şeye vakit bulabilmek için günün uzaması gerekmiyor. Eğer zaman etkin ve verimli kullanılırsa az zamanda daha çok şeyi başarabilirsiniz. İşlerimizi yaparken zaman sorunu yaşamazken aynı zamanda hobilerinize, arkadaşlarınıza da zaman ayırabileceksiniz. Bu sizi daha mutlu edip hayattan daha fazla zevk almanızı sağlamaz mıydı? Zamanınızı ne kadar etkin harcadığınızla ilgili kendinize aşağıdaki soruları sormanız yararlı olacaktır. Gün içinde yapmam gereken her şeyi yapabiliyor muyum? Yapmam gereken işleri zamanında bitirebiliyor muyum? Hedeflerime ulaşmamı engelleyen davranışlarım neler? En verimli ve en verimsiz olduğum zamanlar hangi saatler?

“Tek önemli vakit vardır”; İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ AN. “O an en önemli vakittir.” Çünkü sadece o zaman elimizden bir şey gelebilir.
SAHİP OLDUĞUNUZ EN ÖNEMLİ HAZİNENİN ZAMAN OLDUĞUNU UNUTMAYIN!!!

Hepimiz yaptığımız işlerde verimli olamamaktan, işimize, evimize, derslerimize, sevdiklerimize zaman ayıramamaktan şikayet etmekteyiz. Oysa bu noktada önce bilgi eksikliğimizin varlığını ve tabi ki her bir problemde olduğu gibi bu sorunun da bir çözümünün olduğunu kabul etmeliyiz. Eğer eksikliklerimizi giderebilir ve pratik uygulamalarla destekleyebilirsek zamanın değişken doğasını (zamanın değişken doğası demek nasıl kullanıldığıyla ilgilidir. yoksa hepimiz bilmekteyiz ki bir gün 24 saattir ve bu süre ne uzar ne de kısalır.) kavramaya ve görmeye başlarız. Böylece sınırlı süreler içerisinde dahi zamandan maksimum kazanç elde edebiliriz. Bu konuya öncelik vermemizdeki asıl sebep de böylece kendiliğinden ortaya çıkmış oluyor.
Zaman, aslında modern insanın en önemli ihtiyacı. Belki de çoklukla elinden kaçırdığı fırsatların adı. Nasıl tanımlarsak tanımlayalım gerçekte zaman, bizim en önemli hazinemiz. Fakat sanayileşme, bürokratik yapılaşma, çalışma koşulları, şehirleşme, trafik ve hızlanan hayat bizlerin maalesef istediğimiz konuya yeterince zamanımızı ayırmamıza ve o konuyu derinliğine ele almamıza engel oluşturmaktadır. Daha açık bir ifadeyle zaman bize yeterli olamamaktadır. Bu noktada yaşamın hızlı akışına ayak uydurmamız sorunu temel bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Karşılaşılan bu problem insanoğlu için gerçekten çok yenidir ve modern insana ait bir sorundur. Geleneksel toplumlar için zamanın yetişmemesi gibi bir problem yoktu. En azından günümüzde olduğu gibi yaşamın merkezinde duran bir sorun gibi yaklaşılmıyor ve öyle görülmüyordu. Oysa modern üretim tarzı ve yaşam biçimi böyle bir sorunla kaçınılmaz olarak karşılaşmamıza yol açmıştır. Ve nihayet yaşanan koşullar çerçevesinde ‘ zaman etkin bir şekilde nasıl kullanılabilir?’ sorusuna cevap aranmaya başlanmıştır. Bu soruya çok farklı cevaplar verilmiş ve temel ilkeler üzerinde uzmanlaşma, ihtisaslaşma sahası oluşturulmuştur. Bu noktadan sonra ‘zaman yönetimi’ diye uzmanlık isteyen yeni bir alan doğmuştur.
Zamanı etkin kullanmaya hepimizin ihtiyacı var. Ve zamanın etkin kullanımını deneme yanılma yoluyla öğrenecek kadar zamana sahip değiliz. Dolayısıyla uzmanlardan zamanın nasıl kullanılması gerektiğinden pratik tavsiyelere, günlük işlerimizi bu yolla nasıl kolaylaştıracağımızdan organizasyonlara oradan da bireysel yaşantımıza kadar her boyutta zamanın nasıl idare edilmesi ya da yönetilmesi gerektiğine dair bilgiler almak zorundayız.

Üşüyen insan, ateşi düşünerek ısınamaz. Acıkan insan nefis yemekleri düşünerek açlığını gideremez. Sadece ne yapmak gerektiğini düşünerek de başarılı olamıyoruz.

Düşündüğümüz yeter; haydi şimdi düşündüklerimizi uygulayalım. Geç kaldığımızı DÜŞÜNMEYELİM HEMEN ŞİMDİ BAŞLAYALIM.
.

Alay etme. Kalp kırma. Ciddi ol. Kibirlenme. Sinirlenme. Kendini kusursuz görme. Sağlığına dikkat et. Sevdiklerine zaman ayır. Tebessümü yüzünden eksik etme. Mutlu olmak bizim elimizdedir.YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ayşın KURTULUŞ'un Yazıları
► Zamanın Önemi: Zamanı Harcarken Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Bu Günün Anlamı ve Değeri Psk.Beria Bilge ŞENER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Zamanın Değeri' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Stres Eylül 2008
◊ Zaman Yönetimi Eylül 2008
◊ Bilginin Yolculuğu Eylül 2008
◊ Doğru Çalışma Eylül 2008
◊ Başarıya Giden Yol Eylül 2008
◊ Motivasyon ÇOK OKUNUYOR Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:59
Top