2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Engelli Hastalarda Ağız Diş Sağlığının Korunması ve Tedavisi
YAZI #1930 © Yazan Dt.Metin ŞANAP | Yayın Aralık 2013
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de halen engelliler birçok sosyal ve sağlık sorunları yaşamaktadır. Özellikle ağız ve diş sağlığı konusunda yaşanan sıkıntılar bu sorunlarının başında gelmektedir.

Yapılan araştırmalar, engellilerde ağız-diş sağlığı sorunlarının görülme sıklığı, normal bireylerden oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Engelli hastalar, kendi kendine ağız bakımlarını yapamadıklarından, yapılan tedavilerden belli dönem sonra yeni diş çürüklerin ve diş eti hastalıkların oluştuğunu görmekteyiz Yapılan tedavilerin kalıcılığı, etkili ve bilinçli yapılan ağız bakımları ile mümkündür. Bu konuda hastaların ebeveynlerine büyük sorumluluk düşmektedir. Hastaların günlük ağız ve diş bakımları, aileleri yada bakıcıları tarafından ve özel bir çaba gösterilmelidir. Günde en az iki defa dişlerin fırçalanması, özel gargaralarla ağız bakımlarının yapılması gerekmektedir.

Eğer hasta günlük bakıma müsaade ediyorsa ağız temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Bakıma izin vermiyorsa parmak üzerine takılan aparatlarla hasta uyurken diş temizliği yapılmalıdır. Bu tip parmak üzerine takılan fırçaları eczanelerden temin edinebilirler. Hareket kısıtlığı olan ancak ellerini kullanabilen hastalar için elektrikli diş fırçaları büyük bir konfor sağlar.

Engelli veya mental retardasyonlu bireylerin, kendi başlarına ağız bakımlarını yapamamaları ve bu konuda başkalarına bağımlı olmaları, sürekli kullandıkları ilaçlar, özel diyetlerle beslenmeleri yada günlük ağız bakımının yetersizliği nedeniyle sağlıklı kişilere göre daha kötü bir ağız hijyenine sahiptirler. Kötü ağız hijyeni ve bunun sonucunda çürük oluşumu, diş etlerinde kanama, kötü ağız kokusu bu tip hastalarda sıklıkla karşılaşırlar. Dişlerden kaynaklanan apse ve enfeksiyonların kalp, böbrek gibi organlara zarar vermemesi için enfeksiyon odakları oluşturan çürük dişlerin ve diş eti hastalıklarının tedavisinin yapılması gerekir.

Bu hastaların diş tedavileri, fiziksel yada zihinsel uyum yetersizliği nedeniyle, hem hasta hem de hekim yönüyle çeşitli zorluklar içermektedir. Bu zorluklar, hasta tipine göre değişmekle birlikte bir kısım uyum sağlayabilen hastaların tedavileri lokal anestezi altında yada sedasyon desteği ile yapılabilirken, ağır
zihinsel yada fiziksel engellilerin tedavilerini lokal anesteziyle yapmak mümkün olmamaktadır. Lokal anestezi ile diş tedavilerinin yapılmadığı durumlarda genel anestezi ile bu tedavilerin yapılması zorunlu hale gelmektedir. Genel anestezi altında, tedavisi mümkün olmayan dişlerin çekimi, varsa diş eti problemlerinin tedavisi aynı seansta yapılır.

İyi bilinçli yapılan bir ağız ve diş bakımı ve zamanında yapılan tedavilerle mümkündür.. Engellilerin aileleri ve biz sağlıkçılar olarak bunun sorumluluğunu taşımalıyız. Unutmayalım ki, bedensel veya zihinsel engelli olmak bir kayıp olmak değildir; asıl kayıp, bu insanlara karşı duyarsızlık ve bakış açısının darlığıdır ki, bu çok daha ciddi bir özürlülük durumudur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dt.Metin ŞANAP
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Metin ŞANAP'ın Makaleleri
► Zihinsel Engelli Çocuklarda Diş Tedavisi Dr.Dt. Nalan KOLCUOĞLU
► Erişkin Hastalarda Ortodontik Tedavi Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Ağız Yaraları Dr.Dt. Nihat TANFER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Engelli Hastalarda Ağız Diş Sağlığının Korunması ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:38
Top