2007'den Bugüne 92,366 Tavsiye, 28,228 Uzman ve 19,986 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yazın Tadı Kursakta Kalmasın
YAZI #2898 © Yazan Dyt.Aysun KÖKTÜRK | Yayın Mart 2016
Yaz aylarının başlamasıyla artan havan sıcaklıkları bir takım sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklanabilecek rahatsızlıkların önüne geçebilmek için yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra sıvı tüketimine de dikkat edilmesi gerekiyor. Özel Level Hastanesi Beslenme Diyetetik Bölümü’nden Diyetisyen Aysun Köktürk, yaz aylarında sağlık beslenme konusunda ipuçları verdi.


Yaz mevsiminin başlamasıyla artan hava sıcaklıkları bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirdiği gibi besleneme şekillerini de etkiliyor. Beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenlerin başında ise su tüketimi geliyor. Yaz aylarında sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda bilgi veren Diyetisyen Aysun Köktürk, günde 2 litre su tüketilmesi gerektiğini ve öğün atlanmaması gerektiğini vurguladı.

Su tüketimine dikkat edin
Hava sıcaklıklarının artmasıyla oluşan aşırı terleme nedeniyle suyla birlikte potasyum ve sodyum gibi minerallerde vücuttan atılıyor. Bu nedenle sağlık bir bireyin günde 2-2,5 litre su içmesi gerektiğini belirten Dyt. Köktürk, “Yaz aylarında günlük su tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekiyor. Sağlık bir bireyin günde 2-2,5 litre su tüketmesinde fayda var. Alkollü ve asitli içeceklerin yerineyse ayran, Türk kahvesi, soda ve taze sıkılmış meyve suları tercih edilmeli. Çay tüketimindeyse aşırıya kaçmamak gerekiyor. Çünkü yaz aylarında ödeme neden olabiliyor” diye konuştu.
Tansiyon hastalarına tavsiyede bulunana Dyt. Köktürk, “Yaz mevsimi tansiyon hastaları için sıkıntılı bir dönem. Terleme ve hava sıcaklıklarından dolayı tansiyon yükseldiği için bol bol su tüketmeliler. Su tansiyonu dengeleyen mucizevi bir sıvıdır. Ayrıca hastalar, yeşil çay ve hibuskus gibi tansiyon dengeleyici bitki çaylarından da yardım alabilirler” dedi.


Yağlı yiyeceklerden kaçının
Yaz mevsiminde yağlı besinlerden kaçınmak gerektiğini vurgulayan Dyt. Köktürk, besinlerin pişirme şeklinin de önemli olduğunu ifade ederek, “Mümkün olduğunca yaz aylarında yağlı besinlerden kaçınmak gerekiyor. Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmak kadar pişirme yöntemleri de büyük önem taşıyor. Kızartma, mangal ve ızgaradan ziyade fırında, haşlama ya da buğulama yöntemiyle hazırlanan yemekleri yemekte fayda var. Yine sebze yemekleri de aynı yöntemlerle pişirilmeli” şeklinde konuştu.

Öğün atlamayın
Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla beraber iştahsızlık gibi şikayetlerin arttığını kaydeden Dyt. Köktürk, sağlıklı ve dengeli beslenmek için öğün atlanmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Özellikle altın öğün diye tabir ettiğimiz dengeli bir sabah kahvaltısının sadece yaz aylarında değil hiçbir dönemde es geçilememesi gerekiyor. Bu nedenle yeni bir güne başlarken kahvaltı ihmal edilmemeli. Öğünler üç ana üç ara şeklinde olmalı. Yaz mevsimi dolayısıyla taze sebze ve meyveye rahatça ulaşabileceğimizden günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimine gayret edilmeli. Yemeklerin yanında salata da ihmal edilmemeli. Bunun dışında hamur işlerinden ve tatlılardan da uzak durmakta fayda var” dedi.

Şeker hastaları aşırı meyve tüketmesin
Şeker hastalarının yaz aylarında meyve tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirten Dyt. Köktürk, “Şeker hastalarında yaz aylarında en büyük problem meyve tüketimiyle yaşanıyor. Çünkü meyveyi biraz ve tatlıları biraz fazla kaçırıyorlar. Örneğin yazın sıkça tüketilen kavun ve karpuz ne kadar masum görünseler de şeker yönünden oldukça zenginler. Bu nedenle şeker hastalarının aşırıya kaçmamaları ve porsiyonlarına dikkat etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Son olarak yaz aylarında sıkça görülen besin zehirlenmelerine dikkat çeken Dyt. Köktürk, yüksek sıcaklıklardan dolayı besinlerin çabuk bozulabileceğini belirterek, buzdolabında muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı.



HABER: Göksu BAYRAM
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysun KÖKTÜRK Fotoğraf
Dyt.Aysun KÖKTÜRK
Zonguldak
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aysun KÖKTÜRK'ün Yazıları
► Yazın Nasıl Beslenmeliyiz Dyt.Neslihan AKTEPE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,986 uzman makalesi arasında 'Yazın Tadı Kursakta Kalmasın' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:03
Top