2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bamya, Semizotu ve Kabak... Yazın Vazgeçilmez Üçlüsü
MAKALE #9239 © Yazan Dyt.Esra DİNÇER | Yayın Temmuz 2012 | 5,539 Okuyucu
ÖN YARGI KURBANI BİR SEBZE; BAMYA

Yıllarca yemedim, neden derseniz ÖN YARGI… Çocukluk çağı yargılarının en sık rastlananı “bamya sevmem” … Halbuki öyle lezzetli ve öyle faydalı ki… Orta Anadolu ve Egenin iç kısımlarında Bamya çok ayrı bir kültür, önce et yemeği yeniyor mesela, sonra tatlı ve tam yemek bitti derken tahta kaşıklarla ortaya koca bir kase etsiz bamya yemeği geliyor… Yaz-kış en özel ikram, yazın tazesi, kışın daha da lezzetli olan kuru bamya…

Bamya özellikle mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. Lif oranı yüksek bir besin olan bamya, idrar söktürücüdür ve kabızlığı gidermekte faydalıdır. Mineraller açısından da zengin bir sebze olan bamya, halsizliğe iyi gelir.

100 gram bamya günlük magnezyum (hücrelerin enerji depolamasına yarayan madde) ihtiyacımızın üçte birini ve yüzde 10'dan daha fazla miktarda ise günlük demir (akyuvarların vücut içinde oksijen taşımasını sağlıyor) ihtiyacımızı karşılıyor.
Bamyanın çiçeği de, tanesi kadar faydalıdır. Ferahlatıcı ve yatıştırıcıdır. Antiseptiktir. Kanı temizleme özelliği vardır. Şeker hastalığına karşı etkilidir. Kandaki şeker oranını düzenler. Şeker hastalığına karşı etlidir.
Bamya çiçek çayı için bitkiler: Bamya çiçeği, zeytin yaprağı, defne yaprağı, böğürtlen yaprağı yada sadece ıhlamur ve bamya çiçeği
Bamya çiçeği çayı nasıl yapılır: 2’şer yaprak ya da 1 yemek kaşığı ıhlamuru ve bir tutam bamya çiçeğini fincanınıza koyun, Kaynamış suyu ilave edin ve iyice karıştırın, Karışım 5 dk. dinlendikten sonra isteğe bağlı olarak limon veya bal ile tatlandırıp içebilirsiniz. Karışımı soğutup, bol buz ve nane yaprakları ekleyerek de içebilirsiniz.

Mevsimin en kıymetlisi… SEMİZOTU


Semizotu her iklimde ve toprakta yetişebilen bir sebzedir. C ve D vitaminleri, demir, bakır, manganez gibi madensel tuzlar yönünden zengindir.

Bağırsakları yumuşak tutar, kabızlığı giderir, kolesterolü düşürür, ödem sökücüdür. Semizotunun içerdiği omega 3 balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir. Gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır.

Nasıl Alacaksınız?

1. Tepeleri tohumlu olmayacak,
2. Rengi yeşil, yapraklan canlı olacak,
3. Kökü fazla çamurlu olmayacak.

Nasıl Yiyeceksiniz?

Toprağa yakın bir sebze olduğu için iyice yıkayın. Madensel tuzlar ve vitaminler yönünden çok zengindir. Ancak semizotundaki madensel tuzlar ve vitaminler, bu sebze kaynatıldığında besin değerinin bir kısmını yitirir. Aldığınız semizotunun bir kısmını bekletmeniz gerekiyorsa, köklerini ıslatacak kadar içinde su bulunan bir kaba koyun.

PATLICANLI SEMİZOTU

1 demet semizotu
1 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
1 adet közlenmiş patlıcan
Tuz, karabiber,
Yıkanmış, temizlenmiş semizotlarını elle küçük parçalara ayırın, Patlıcanı közleyip bıçakla kıyın. Semizotunu ve patlıcanı karıştırın. En son sarımsaklı yoğurdu da üzerine ekleyip iyice karıştırın. Servis tabağına alıp afiyetle yiyin.

Derde Deva KABAK…


Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişen ve günümüzde dört mevsim üretimi yapılsada, yazın tüketmeyi tercih edeceğimiz kabak, değeri yeteri kadar bilinmeyen, bu sebeple de yeteri kadar tüketilmeyen sebzelerden biridir. Bilinen deyimlerimizden “kabak tadı vermek” kabağa haksızlık etmek gibi olmuyor mu ne dersiniz…

Kabak, hem iyi bir besin maddesi olması hem de şifalı özellikler taşıması sebebiyle sofralardan eksik edilmeyecek yiyeceklerdendir. Kolay sindirilebilen ve hafif bir sebze olduğu için diyet yemeklerinde ve hasta-yaşlı kimselerin beslenme listelerinde en ön sırada bulunması gereken kabak, birçok hastalık için de adeta şifa kaynağıdır. Başta akciğer kanseri olmak üzere, yemek borusu, gırtlak, mide, mesane ve prostat kanserlerine yakalanma riskini azaltan etkilere sahiptir. Ayrıca, böbrek, idrar yolları ve sindirim sistemi için de son derece yararlı bir gıda maddesidir.


Tansiyonu düşürüyor

Kabak idrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir. Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler. Prostat kaynaklı şikayetleri giderir. Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir. Basuru olanlar için faydalıdır. Yüksek tansiyonu düşürür. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser.
Besin değerleri
Yemeklik kabağın 100 gramı; 96 gr su,% 3 oranında da karbonhidrat ve protein, 1.2 gr lif içerir ve yaklaşık 15 kalori enerji sağlar. Mineral içeriğinde ise; kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve az miktarda demir, çinko, bakır, manganez ile selenyum bulunur. Vitaminlerden folik asit ve C vitamini bakımından zengin olmakla birlikte A ve B vitaminlerini de içermektedir.

“Peynirli Kabak” Tarifi

Malzemeler:
3-4 adet kabak
30 gr. beyaz peynir veya 2 kaşık beyaz çökelek
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
1 adet domates
1 adet biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber, nane
Tuz

Hazırlanışı:

Kabakları temizleyin ve haşlayıp soğumaya bırakın. Uzunlamasına ikiye bölün. Ortalarını kaşıkla zedelemeden çıkarın ve çıkarttıklarınızı çatalla ezin. Maydanoz ve dereotunu ince kıyın. Biber ve domatesleri küp doğrayın. Peynir, maydanoz, kabak içi, dereotu, biber, domates, karabiber, tuz ve sıvı yağı derin bir kapta karıştırın. Hazırladığınız harcı kabakların içine doldurun. Domates dilimleriyle süsleyin, ister tekrar fırınlayın ister soğuk servis yapın. Afiyet olsun…

Uzm.Dyt. Esra DİNÇER


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bamya, Semizotu ve Kabak... Yazın Vazgeçilmez Üçlüsü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra DİNÇER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra DİNÇER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra DİNÇER'in Makaleleri
► Kabak Çekirdeğinin ve Kestanenin Faydaları Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
► Vazgeçilmez Zevklerimiz: Menengiç Kahvesi Dyt.Seyran Seçil KURAL
► Yazın Nasıl Beslenmeliyiz Dyt.Neslihan AKTEPE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bamya, Semizotu ve Kabak... Yazın Vazgeçilmez Üçlüsü' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kilo Yönetimi Testi Temmuz 2012
► Tatlı Bağımlığı Temmuz 2012
► Her Kilolu Obez Midir? Temmuz 2012
► Lezzetli Diyet Yemekleri Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:03
Top