2007'den Bugüne 92,366 Tavsiye, 28,228 Uzman ve 19,986 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan’da Beslenmenin Püf Noktaları
YAZI #2897 © Yazan Dyt.Aysun KÖKTÜRK | Yayın Mart 2016
Özel Level Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Diyetisyen Aysun Köktürk, Ramazan ayı dolayısıyla doğru beslenmenin püf noktalarını anlattı. Köktürk, “Önemli olan neyi ne kadar yediğinizden ziyade ne yediğinizdir” dedi.

Ramazan’da uzun süre aç kalmak metabolizmayı etkiliyor. Bu nedenle oruç tutanların sağlık sorunlarıyla karşılaşmaması için beslenmelerine dikkat etmesi gerekiyor. Oruç tutanlar için sağlıklı beslenme konusunda ipuçları veren Diyetisyen Aysun Köktürk, herhangi bir sağlık sorunun yaşanmaması için sağlık beslenmenin önemine dikkat çekti.
Sahurda proteinli besinler tüketilmeli
Yaz mevsimine gelen Ramazan ayında 15-16 saat gibi uzun bir süre içerisinde oruç tutulacağını ifade eden Dyt. Köktürk, “Öncelikle oruç tutacak kişi sahurun ardından hemen uyumamalı, sahur periyodunu uzatmalı. Sahurda özellikle tok tutan protein yönünden zengin yumurta, süt ve peynir gibi besinler yenmeli. Sahurun ardından uyuyacağımız için ağır yemekler yemek mide problemlerine neden olabilir. Bu nedenle kahvaltılık tarzı dediğimiz besinler yenmeli. Tam buğday unundan yapılan bir krep yumurtayla birlikte tüketildiğinde kişiyi tok tutacaktır. Bunun dışında yulaf ve hurmanın da tok tutucu etkisi vardır. Ancak kişi illaki ev yemeği yiyecekse de zeytinyağlı sebze yemeklerini tercih etmeli” diye konuştu.
Olabildiğince çok yemenin mideye zarar vereceğini kaydeden Köktürk, “Önemli olan neyi ne kadar yediğinizden ziyade ne yediğinizdir. Örneğin glisemik endeksi yüksek olan şeyler yerseniz daha çabuk acıkırsınız” ifadelerini kullandı.
“İftarda hızlı yemeyin”
İftarda ise, mideye biran da yüklenilmemesi gerektiğini vurgulayan Dyt. Köktürk, “Öncelikle iftarınızı bir bardak suyla açın ve yemeğe çorbayla başlayın. Beyine tokluk hissi 15-20 dakika sonra iletildiği için bir anda yemeğe yüklenmeyin, iftar sofrasından hemen kalkmayın. Yemeğinizi yavaş yavaş yiyin. Sofralarınızdan mutlaka çorba ve salatayı eksik etmeyin. Çorbanın ardından sonraysa zeytinyağlı sebze yemeklerini tercih edin. Ayrıca yediklerimiz kadar pişirme yöntemleri de önemli. Kızartmalardan ve ağır şekilde pişirilmiş yemeklerden kaçınmalıyız. Bunun haricinde iftarda süt ürünlerinin tüketilmesi de doğru olacaktır” şeklinde konuştu.
İftar sonrası içinse tavsiyelerde bulunan Dyt. Köktürk, “İftarın ardından hemen sofraya meyve ya da tatlı koymak yerine yarım saatlik bir yürüyüş yapın. Bu sayede hem yediklerinizi daha kolay sindirebilir hem de tatlı ya da meyveyi ara öğün yapabilirsiniz. Şekerli tatlılar yerine porsiyonuna dikkat etmek koşuluyla sütlü tatlılar tüketin. Ayrıca iftar ve sahur arasında suyu çok fazla tüketin” ifadelerini kullandı.
“Doktorunuza danışın”
Son olarak şeker ve tansiyon hastalarının oruç tutmadan önce doktorlarına danışması gerektiğini belirten Dyt. Köktürk, “Şeker hastaları insülin kullandıkları için oruç tutmaları önerilmiyor. Çünkü periyotlarla ara öğün yaparak beslenmeleri gerekiyor. Ramazan ayı yaza den geldiği için tansiyon hastalarının bu sıcak günlerde aç ve susuz kalması sağlık problemlerine neden olabilir. Bu nedenle doktorlarına danışmalarında fayda var” dedi.

Göksu Bayram
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysun KÖKTÜRK Fotoğraf
Dyt.Aysun KÖKTÜRK
Zonguldak
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aysun KÖKTÜRK'ün Yazıları
► Beslenmenin Abc’si Dyt.Turgay KÖSE
► Vegan Beslenmesinin Püf Noktaları Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Sağlıksız Beslenmenin Sonuçları Dyt.Gülşah GÜROL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,986 uzman makalesi arasında 'Ramazan’da Beslenmenin Püf Noktaları' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:40
Top