2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelik Öncesi ve Sırasında Beslenmenin Önemli Noktaları
MAKALE #19712 © Yazan Dyt.Burak ALİFAKİ | Yayın Temmuz 2018 | 2,254 Okuyucu
Hamilelikte Beslenmenin Önemi

Dünyaya getirmeye karar verdiğiniz çocuk için her şeyin en iyisi olsun istersiniz, bu güzel duygularla yapabileceğiniz ilk ve en önemli şey hamileliğe karar verdiğiniz anda geçmişiniz ne olursa olsun sağlıklı yaşama ve sağlıklı beslenmeye başlamaktır.
Sağlıklı beslenmek; sevdiğiniz besinlerden vazgeçmek değil, ekstra vakit harcamanıza ya da aldığınız her kaloriyi saymanıza da gerek yok. Sağlıklı beslenmenin temeli bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmektir.

Gebelikte doğru beslenme neden önemlidir?

1- Gebelik öncesi annenin vücut besin depolarını tamamlanarak anne sağlığı korunur, vücut gebeliğe ve emzirme dönemine hazırlanır.
2- İdeal kiloyla gebeliğe başlamak ve anne ve bebek için sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeyi sağlar.
3- Besin depoları dolu bir vücut ve ideal ağırlıkta olan bir anne adaynın bebeği normal büyüme ve beyin gelişimi gösterir, hamilelik komplikasyon risklerini minimuma indirir.
4- Doğum sonrası süt verimi ve yeterliliği de gebelik öncesi annenin fiziki durumuyla yakından ilgilidir.

Hamileliğe karar verdiğiniz anda yapmanız gerekenler;
1. İdeal vücut ağırlığı ile gebeliğe başlamak
Kilo sağlığa birebir etkilidir. Anne adaynın kilo durumu bebeğin de sağlığını birebir etkiler. Hamileliğe karar verdiğiniz anda sizin için sağlıklı ve ideal olan beden ağırlığına inmeniz gereklidir.
Kilonuz düşükse kilo almayı, yüksekse kilo verip ideal ağırlığa gelmeyi ihmal etmeyin. Kilo problemleri hamile kalmanızı zorlaştırabilir, daha da önemlisi düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek ve daha bir çok ciddi komplikasyon riskini artırır.
Kilo durumunuzu saptamanız için en basit yöntem “Beden kütle İndeksinizi” hesaplamaktır. Ağırlığınızı (kg) 2 kere boyunuza (cm) bölerek BKİ’nizi hesaplayabilirsiniz. Sonuç. 18,5 - 25 arasında ise kilo durumunuz normaldir. Daha doğru sonuç için, vücut yağ / kas analizinizi yaptırabilirsiniz.
2. Folik Asit alımını arttırın:
Hamiliğe karar verdiğiniz anda folik asit depolarınızı doldurmalısınız. Folik asit eksikliğinde bebekte nöral tüp defekti olabilir, gebeliğin 4. haftasında nöral tüpler kapanır ve sonrasında alınan folik asit bunu engellemez. Gebelikten 3 ay önce takviye folik asit alımına başlanmalı gebeliğin ilk 3 ayı boyunca 400 ug/gün kullanılmalıdır.
Diyetinizde koyu yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, kuşkonmaz, karnabahar, brokoli, turunçgiller, portakal, kurubaklagiller, yeşil mercimek ekleyerek folik asit alımınızı arttırın.
3. Demir ihtiyacı:
Demir eksikliği ve demir eksikliği anemisi ülkemizde de, dünyada da önemli bir sağlık sorunudur. Ülkemizde her gebeye demir takviyesi verilmektedir.
Ancak ideal olan doğurganlık yaşına gelmiş her kadının demir depolarının yeterli seviyede olmasıdır. Gebelik öncesi demir depolarındaki eksiklik, gebeliğin ikinci yarısında anemi riskinin artışına ve olumsuz sonuçlara neden olur.
Diyetinizde kırmızı et, karciğer, tavuk, balık, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagil, kuru üzüm, kuru incir bulundurun.
C vitamini demir emilimini arttırır, demir içeren besinlerin yanında bolca limon sıkılmış salata, brokoli, maydanoz veya çilek, kivi, portakal gibi meyveler tüketerek C vit. tüketimini arttırabilirsiniz.
4. Kafein tüketimini bırakın:
Eğer kahve tutkunuysanız, yine hamileliğe karar verdiğiniz anda kahveyi azaltmaya başlayın. Fazla tüketilen çay, kahve, karbonatlı içecekler demir ve çinko gibi minerallerin emilimini engeller, anemi riskini arttırır.
5. Alkolden kaçının:
Hamileliği planladığınız andan itibaren alkol kullanımını sonlandırın.

Hamileliğin ilk 3 Ayı Beslenme Nasıl Olmalı
1. Yeterli ve dengeli beslenme:
Gebeliğin ilk 3 ayında yeterli ve dengeli bir beslenme modeli uygulanmalıdır, ek kaloriye ihtiyaç yoktur ancak düzgün beslenmek önemlidir. Beslenme düzeniniz bozuksa, gebelik öncesi sağlıklı beslenmeye başlayamadıysanız ve sağlıksız tercihler yapıyorsanız şuan bunu düzeltmek için adım atmalısınız. Bu dönemde doğru beslenme bebeğin zeka gelişimi için oldukça önemlidir. Bebekte büyümenin ve zihinsel gelişimin sağlanması için gerekli besin öğelerinin tam olarak alınması gereklidir.
2. İlk 3 ay kilo almasanız da olur!
Gebelik öncesi eğer ideal vücut ağırlğına geldiyseniz ilk 3 ay 1-1,5 kg ağırlık artışı yeterlidir, bu dönemde kilo almasanız da olur. Bulantı – Kusma ilk 2-8 hafta arası yoğun olacağı için bu da kilo almayı zorlaştırabilir, ancak endişe etmeyin bu dönemde bebek ihtiyacını annenin depolarından karşılar.
3. Bulantı – Kusma ile baş etme yöntemleri
Bu durum kişiden kişiye değişmekle birlikte, kimi gebeler bu atakları ağır bir şekilde yaşar, kimileri de pek etkilenmeyebilir, korkmanıza hiç gerek yok zaman içinde bitecektir. Bu dönemde yiyecekler iştah açıcı şekilde hazırlayabilirsiniz, öğün sayısını arttırıp küçük porsiyonlarla yemeyi deneyebilirsiniz.
Sevmediğiniz besinleri faydalı diye ısrarla yemeye çalışmayın. Kızartmalar, baharatlı yiyecekler bu ataklarınızı arttırabilir. Haşlama et ürünleri, yoğurt, peynir, makarna gibi kokusuz besinleri tüketebilirsiniz, diyabet gibi rahatsızlıklarınız yoksa taze sıkılmış meyve suları da tercih edebilirsiniz; hem bulantı kusma nedeniyle alamadığınız enerjiyi verir, hem vitamin alırsınız.
Sabah kalkınca bir parça ekmek veya tuzlu bir kraker tüketmek bulantıyı önleyebilir ve sonraki öğünlerde besin alımını kolaylaştırabilir.
İştahınızı kapatmaması ve midenizi doldurmaması adına yemeklerle birlikte su içmeyin, önce yiyebildiğiniz kadar yemek yiyin, suyu öğün aralarında içersiniz. Kusma ile elektrolit kaybı yaşayacağınız için maden suyu tercih edebilirsiniz.
4. Kalsiyum tüketimine özen gösterin:
Bebeğin kemik gelişimi ve ileri dönem süt üretimi için annenin kalsiyum alımı önemlidir. Bu dönemde kalsiyum ihtiyacı gebelik öncesinden fazla değildir ve 1000mg / gündür. Günde 3 porsiyon süt ürünü tüketmek bu ihtiyacı karşılamaya yeterlidir. Günlük 1 bardak süt, 1 kase yoğurt, 2 dilim peynir kalsiyum ihtiyacınızı karşılar.
Diyetle yeterli kalsiyum alınmaması kemiklerden kalsiyum çekilmesiyle dengelenir bu da kemik yumuşaması ve diş çürüklerine sebep olur. Eğer anne kalsiyum kaynaklarını normal diyetinde tüketmiyorsa bu dönem başlamak için oldukça önemlidir.
Süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık, kurubaklagil, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum kaynaklarıdır.
5. Doymamış Yağ asitleri: Omega -3 alımını arttırın
Fetal beyin ağırlığının %60’ı yağ asitlerinden oluşur, bunun da yarısı omega-3, diğer yarısı da omega-6 oluşturur. Omega-3 yağ asitleri, beynin, merkezi sinir sistemi gelişimi ve fonksiyonları ile retinanın oluşması için çok önemlidir. Gebelik döneminde yeterli omega 3 yağ asidi alımı ile bebeğin ilerdeki çocukluk döneminde, bilişsel fonksiyonlarının, görme keskinliğinin, uyku durumunun daha iyi olduğu gösterilmiştir.

Hamileliğine 3-6 aylarında Beslenmenin Önemli Noktaları
Bu dönemde ilk 3 aylık dönemden farklı olarak artık besin öğeleri ihtiyacında ve enerji alımında artış olacak, haftalık kilo kazanımı yükselecektir. Bu dönemde iştahınız da normale göre artış gösterecektir.
1. Haftada yarım kilo ağırlık kazanımı:
İlk 3 aylık dönemde 1-1.5 kilo veya hiç kilo alınmasa da olur demiştik. Hamileliğin 3. Ayıyla birlikte haftada ortalama 0,5 kg ağırlık kazanımı gereklidir. Gebeliğin 38 hafta sürdüğünü ve ilk 12 haftada 1 kilo aldığımızı düşünecek olursak gebelik sonunda alınan kilo 13+1= 14 kilogram kadardır. Normal kilolu anne adaylarının gebelik sonunda 11-14 kg arası alması idealdir.
Aşağıda anne adayının hamilelik öncesindeki kilo durumuna göre “gebelik boyunca” alması gerek toplam sağlıklı kilo miktarları gösterilmiştir.
Hamileliğe “zayıf” olarak başlamış bir gebe: 14-18 kg
Hamileliğe “normal kilolu” olarak başlamış bir gebe: 11-14 kg
Hamileliğe “fazla kilolu” olarak başlamış bir gebe: 7-11 kg
Hamileliğe “çok şişman” olarak başlamış bir gebe: 0-7 kg
2. Annenin günlük alınması gereken enerji İhtiyacı artar!
Bebeğin gereksinimin artmasıyla ve annenin haftalık yarım kilo ağırlık kazanmaya başlamasıyla bu 3 aylık dönemde annenin enerji ihtiyacı artar, ortalama 350 kalori ek enerjiye ihtiyaç vardır. .
3. Annenin Protein İhtiyacı artar:
Bu dönemde protein ihtiyacında yüzde 30’luk bir artış olmaktadır. Anne adayı kendi dokularını korumak ve bebeğin doku sentezini sağlamak için günlük diyetine ek 20 gr protein eklemelidir.
Proteinin iyi kaliteli proteinden sağlanması önemlidir. En kaliteli protein anne sütünden sonra yumurtadır ve %90 biyoyararlılığı vardır. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ikincil kaliteli proteinlerdir, daha sonra da kurubaklagiller gelir. Diyetimizde bunlara yer vermek önemlidir.
4. Demir ihtyacının en yüksek olduğu dönemdir.
Demir birikiminin önemli bir bölümü gebeliğin 20. Haftasında gerçekleşir. Anne ve bebeğin demir ihtiyacının en yüksek olduğu dönem budur.
5. Kalsiyum, folik asit, doymamış yağ asitleri gerekliliği önemini kaybetmeden devam eder unutmayalım.

Hamileliğin Son 3 Ayında Beslenmenin Önemli Noktaları
1. Enerji ihtiyacı artarak devam eder.
Bebeğin hızla büyümesine bağlı olarak annenin de enerji ihtiyacı bir miktar daha artar ve günlük enerji fazladan enerji ihtiyacı 450-500 kaloriye çıkar, anne haftada 0,5 kg almaya devam eder.
2. Kalsiyum ihtiyacı bu dönemde maksimuma ulaşır:
Bu dönemde kalsiyum ihtiyacının maksimuma ulaştığı dönemdir. Gebelik boyunca annede yaklaşık 30 gr kalsiyum birikir ve kalsiyumun yüzde 70’i bu dönemde birikir.
Günlük kalsiyum ihtiyacı 1000mg’dan 1300 mg’a çıkar, önceki aylara ek olarak 1 porsiyon süt ürünü daha tüketmek bu ihtiyacı karşılar. Biriken 30 gr kalsiyumun 25 gr’ı bebeğin iskeleti için, 5 gr’ı da annenin iskeletinde depolanır. Annede depolanan kalsiyum laktasyona ( süt üretimine) hazırlıktır.
3. Kabızlığı önlemek için;
Bebeğin büyümesine paralel olarak anneye uyguladığı baskı ve annenin hareketlerinin kısıtlanmaya başlamasıyla kabızlık oluşabilir.
Kabızlık sorununu çözmek için;
a) Diyette yeterli lif bulunmalıdır. Günlük 30 gr lif tüketilmesi gereklidir.
Lif yönünden zengin gıdalara bakacak olursak; Meyveler, sebzeler, kurubaklagiller, yulaf ve tam tahıllar lif kaynaklarıdır.
b) Yeterli su içilmelidir. Günlük 2 - 3 litre su içmeye odaklanmayın, her öğününüzle birlikte 2 bardak su için. Ara öğünleri atlamadığınızı düşünecek olursak 6 öğünde yaklaşık 2.5 litre su içmiş olacaksınız.
c) Hareket edin, hafif ve uygun egzersizler yapın. Dışarı çıkın, yürüyün, hem d vitamini alırsınız hem kabızlığı engellemiş olursunuz.

Sağlıklı bir hamilelik sürecinin en önemli noktalarından biri de;
Moralinizi yükseltin, Stresten uzaklaşın.
Hava alın, Keyif alın. Yürüyüşlere çıkın.
Mutlu kalın!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelik Öncesi ve Sırasında Beslenmenin Önemli Noktaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Burak ALİFAKİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Burak ALİFAKİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burak ALİFAKİ Fotoğraf
Dyt.Burak ALİFAKİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Burak ALİFAKİ'nin Makaleleri
► Beslenmenin Abc’si Dyt.Turgay KÖSE
► Vegan Beslenmesinin Püf Noktaları Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Sağlıksız Beslenmenin Sonuçları Dyt.Gülşah GÜROL
► Spor ve Beslenmenin Önemi Dyt.Özge ÖZCAN
► Beslenmenin Modası Olmaz! Dyt.Gizem ŞEBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hamilelik Öncesi ve Sırasında Beslenmenin Önemli Noktaları' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:45
Top