2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon Davulla Zurnayla Gelmeyebilir
YAZI #3488 © Yazan Dr.Mustafa TATLI | Yayın Nisan 2017
Depresyona ait moralsizlik, isteksizlik, hayattan zevk alamama, içe kapanma, ağlamalar, sinirlilik şikayetleri, çoğunlukla kolaylıkla farkedilebilebilir ve varlığında 'acaba depresyona mı giriyorum?' düşüncesiyle bir psikiyatriste başvurmanızı sağlayabilir. Fakat depresif hastalıklar her zaman böyle davul zurna çalarak kendi belli ede ede başlamayabilir. Şöyle ki depresyon aslında sadece belirli bir organa ait bir hastalık olmaktan çok vücutta birçok farklı organa ait birbirinden ayrı mekanizmalarda bozulmalarla seyreden bir sendromdur ki sendrom tabiri multiorganel ve multsemptomatik durumları açıklamak için üretilen bir terimdir.

Örneğin depresyonla birlikte vücudumuzda stres hormonu olarak bilinen kortizol salgılanmasında bozukluklar ve uyku-uyanıklık dizgesinde ve bununla bağlantılı özellikle yenilenme ve yeniden üretme gibi beden olaylarda önemli rol oynayan melatonin adı verilen hormon düzeylerinde bozukluklar gelişebilir. Depresyonda gün boyu salgılanan kortizol miktarının artması veya karanlıkta salgılanan melatonin düzeylerinde azalma olması birçok vücut fonksiyonunu olumsuz etkileyebilir. Bunlardan en önemlisi uyku-uyanıklık döngüsüdür. Depresyonu olan hastalarda uyku-uyanıklık döngüsünde bir kayma ya da gecikme yaşanabilir. Kişi gece uykuya dalmakta zorluklar yaşamaya başlar veya sabahları çok zor uyanır, uyanıklığa geçiş güçleşir.

Farkedilir düzeyde bir moralsizliğimiz, isteksizliğimiz, tahammülsüzlüğümüz olmayabilir fakat sinsice başlayan uyku bozuklukları yani uykuya dalmada güçlükler ya da uyanmakta zorlanmalar bir depresif hastalığın ilk belirtileri olabilir. Bu sebeple her zaman aynı saatte yatağa gidip aynı saatte uyanmanıza rağmen yukarıda saydığımız uykuya geçiş veya uykudan çıkış sorunları yaşamaya başladıysanız depresif bozukluklar yönünden değerlendirilmek üzere psikiyatri hekiminize danışmanızı öneririm.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa TATLI Fotoğraf
Dr.Mustafa TATLI
Ankara
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mustafa TATLI'nın Yazıları
► Depresyon Dr.Turgay KASAP
► Depresyon Etiyolojisi Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Depresyon Bilgilendirme Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Depresyon ve Tedavisi Dr.Hakan KARAŞ
► İşyerinde Depresyon Dr.Sevilay ZORLU
► Kanser ve Depresyon Dr.Sevilay ZORLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Depresyon Davulla Zurnayla Gelmeyebilir' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:52
Top