2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak Nedir Ne Değildir ?
YAZI #3487 © Yazan Dr.Mustafa TATLI | Yayın Nisan 2017
Panik atak, beklenmedik bir şekilde, kendiliğinden olan, çarpıntı, terleme, titreme, nefes alamama hissi, göğüste ağrı ya da sıkışma, baş dönmesi, sersemlik, uyuşma, karıncalanmanın eşlik ettiği, kişide yoğun bir ölüm, bayılma ya da delirme korkusu yaşatan bir durumdur.

Panik atak geçiren kişiler,büyük bir endişe ile hastanelerin acil servislerine 'kalp krizi geçiriyorum', 'boğuluyorum', felç oluyorum', 'bayılacağım' gibi şikayetlerle başvururlar. Acil servislerde gerekli tıbbi taraması yapılır, belirtileri açıklayacak herhangi bir bulgu saptanmaz ve kişinin panikatak geçiriyor olabileceği düşünülür ve kişi psikiyatri hekimine yönlendirilir. Bu yönlendirilen kişilerin bir kısmı piskiyatri hekimine başvururken, bir kısmı da acil serviste yapılan değerlendirmelere rağmen hala kendisinde bir kalp hastalığı olduğu gibi düşüncelerle kardiyologlara, dahiliye hekimlerine başvururlar, çünkü panik atak geçiren birine göre, atak sırasında yaşadığı belirtiler tam anlamıyla bir kalp krizi ya da bir felç belirtilerinin aynısı olabilir, fakat arada çok büyük bir fark vardır, panik atak bir belirti taklitçisidir, kalp krizi ya da felç gibi durumları sadece taklit eder ve bu kişilerin kalp, akciğer, sinir sistemi gibi hayati organları büyük çoğunlukla tamamen sağlıklıdır. Peki sorun nerede?

Öncelikle bilinmesi gereken şey panik atak bir hastalık değildir, sadece bir belirtidir, tamamen sağlıklı olan, hiç bir psikiyatrik hastalığı olmayan kişiler de hayatlarının bir döneminde panik atak geçirebilir, bu durum öksürmeye benzer, şimdi kendinize sorun: öksürük bir hastalık mıdır? Hayır değildir, öksürük bir belirtidir, bir akciğer hastası da öksürebilir, boğazına su kaçan biri de öksürebilir, panik atak aynen öksürüğe benzer, bir belirtidir, hastalık değildir. Peki madem hastalık değil neden psikiyatriste gideyim?

Eğer kişi panik atakları sebebiyle ya da panik atak geçireceğim korkusu ile sosyal hayattan kendini izole ediyorsa, topluma giremiyorsa, sinemaya gidemiyorsa, otobüse binemiyorsa, asansörü kullanamıyorsa, evde yalnız kalamıyorsa bu durum artık bir hastalıktır ve adı Panik Bozukluktur, ve bir psikiyatri hekimine başvurulması gerekir.

Panik bozukluk toplumda her yüz kişiden 1 ya da 2' sinde görülen bir durumdur. Panik bozukluk tamamen tedavi edilebilen, uygun koşullarda verilmiş bir bilişsel terapi ile tekrarlama olasılığı en aza inen bir bozukluktur.

Eğer göğüste sıkışma, nefes alamama, çarpıntı, titreme, terleme, baş dönmesi, bulantı, sersemlik gibi belirtileriniz varsa, sık sık acil servislere gitmenize rağmen hiç bir hastalık saptanamıyorsa, bir psikiyatri hekimine başvurmanız, sizi, yaşadığınız bu korkutucu tecrübelerden kurtarabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa TATLI Fotoğraf
Dr.Mustafa TATLI
Ankara
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mustafa TATLI'nın Yazıları
► Panik Atak Nedir Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Panik Atak Dr.Turgay KASAP
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Panik Atak Nedir Ne Değildir ?' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:34
Top