2007'den Bugüne 92,353 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,982 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Facebook' Taki Gülen Maskem
YAZI #3750 © Yazan Psk.Dnş.Münire POLAT | Yayın Temmuz 2017
Sanal Alem, sosyal ilişkilerin yüzyüze ilişkilerden daha çok öne çıktığı bir alem oluyor git gide. Artık arkadaşlarımızın halini hatrını sorabilmek adına ziyaretler ve onlarla buluşmak yerine facebook, instagram, whats up vb. programları aracı olarak kullanıyoruz. Değişen bu durum arkadaşlarımızın, tanıdıklarımızın hayatlarını çoğu zaman sohbet bile etmeden arada bir paylaşılan resimlerle takip etmemize ve bazı boşlukları kendi zihnimizin doldurmasına neden oluyor.
Paylaşılan resimlere bakıldığında ise genellikle yaşantılar; mutlu tablolar, idealize olan ancak normalde olmayan imajlar şeklinde yansıyor. Bu da oldukça şaşırtıcı olabiliyor biz insanlar için.
Geçenlerde okuduğum bir araştırmayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Sosyal medyanın bireylerin mutluluğunu nasıl etkilediğini merak eden Michigan Üniversitesi profesörlerinden Ethan Kross, 82 üniversite öğrencisinin facebook kullanımını 2 hafta süresince takip ediyor. Bu süreçte öğrencilerin “mutluluk” düzeyini de anketler ve sms mesajları aracılığıyla ölçüyor. Facebook kullanımı arttıkça öğrenciler mutsuz oluyor. Facebook mutsuzluğun sebebi mi sonucu diye merak eden Kross, facebook öncesi ve sonrası da duyguları ölçüyor ve görüyor ki facebook kullandıktan sonra öğrenciler daha mutsuz oluyor.
Peki gerçek hayatta “sosyalleşmek” insanları mutlu ederken facebookta neden tam tersi oluyor sorusu gündeme geldiğinde ise yapılan paylaşımların, gerçekten farklı olduğu ve kişilerin iç dünyasını yansıtmadığını görebiliyoruz. Ayrıca gerçek hayatta “an” ı paylaşırken sanal olan hayatta sadece “anı” ları paylaşıyoruz. Bu nedenle sosyal medya mutsuz edici bir faktör olarak görülüyor.
Bu araştırmadan da yola çıkılarak sosyalleşmek için gerçek ilişkiler kurmanın, arkadaşlarla buluşup onları ziyaret etmenin bireyleri daha fazla tatmin ettiği sonucuna varılıyor. Dolayısıyla artan teknolojik imkanlar geleneksel iletişim ve ilişki ağlarının önüne geçemiyor. Akraba ve arkadaş ziyaretleri, sosyalleşme adına gerçekleştirilen toplantılar ve dostların kahve eşliğindeki muhabbeti değişen sosyalleşme süreçlerinde hala eskisi kadar kıymetli ve tatmin edici… Ne de olsa dostla içilen kahvenin kırk yıl hatırı var. Sohbeti koyu, kahvesi köpüklü sosyal ortamlarda paylaşımlarınızın ve mutluluğunuzun artması dileğiyle.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Münire POLAT Fotoğraf
Psk.Dnş.Münire POLAT
Gaziantep
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Münire POLAT'ın Yazıları
► Kar ve Zararlarıyla: Facebook Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,982 uzman makalesi arasında 'Facebook' Taki Gülen Maskem' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Acının Kokusu Temmuz 2017
◊ Depresyona Turşu Temmuz 2017
◊ Çocuklukta Yeme Problemi Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:32
Top