2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Strese Dikkat!!!
YAZI #3999 © Yazan Prof.Dr.Atilla İLHAN | Yayın Kasım 2017
Baş döndürücü bir hızla ilerleyen bilimsel gelişmeler günlük hayatımızı oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu gelişmeler sayesinde artık dünya koca bir mahalle halini aldı ve her türlü olaydan anında haberdar olabilir hale geldik. İnternetteki arama motorları sayesinde artık kolayca bilgiye ulaşabiliyoruz. Hatta yıllardır görmediğimiz dostlarımızı kolayca adres bilgilerine kadar bulabiliyoruz.

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, gelişen teknolojinin olumsuz tarafları da yok değil. Genetiği ile oynanmış pek çok ürün nedeniyle artık sağlıklı gıdaya ulaşmak neredeyse imkansız. Artık tavuklar bile aşırı hormon ve antibiyotik kullanımı ile 40 günde yetiştirilip sağlıksız et olarak soframızda yerini alıyor. Eğitim için çocuklarımız adeta yarış atı gibi koşturuluyor. Zaman darlığı nedeniyle fast food tarzı gıdaların tüketimi artmakta. Tüm bu örnekler elbette çok fazlasıyla arttırılabilir. Sonuçta bu koşuşturma sırasında bedenimiz, özellikle de beynimiz olumsuz yönde etkilenmektedir.

Stres sonucunda vücudun savunmasına yönelik olarak, birtakım hormonlarda artış olmaktadır. Bu hormonlar vücudumuzu stresle başa çıkmak için hazırlamaktadır. Sonuçta kalp hızımız artmakta, soluk alıp vermemiz hızlanmakta, göz bebeklerimiz büyümekte, ağzımız kurumakta, dikkatimiz artmaktadır. Bu nedenle kişinin motivasyonu açısından son derece olumludur. Ancak uzun süreli stres durumunda bu durum tersine dönmekte ve bir takım olumsuzluklara yol açmaktadır. Aşırı stres sindirim sisteminde mide ülseri, kabızlık, geğirme; kalp dolaşım sisteminde çarpıntı, yüksek tansiyon, ritim bozuklukları gibi hastalılara neden olabilmektedir. Beynimizde stres nedeniyle en çok etkilenen bölüm prefrontal korteks adı verilen ön bölümdür. Uzun süreli stres durumunda beyin hücrelerinde hasar ve ölüm gözlenmektedir. Aşırı hücre kaybı özellikle öğrenme, algılama yeteneğinde bozulmaya neden olmaktadır. Ayrıca stres nedeniyle sinir hücreleri arasında haberleşmeyi sağlayan kimyasal madde trafiği de olumsuz etkilenmektedir. Bu durum kişide depresyon, uyku bozuklukları, konsantrasyon bozuklukları, takıntılı düşünceler, dalgınlık, karar verme yeteneğinin zayıflaması, obsesif kompulsif davranışlar, aşırı endişe ve suçluluk duygusuna yol açabilir.

Stresle başa çıkmak için fiziksel, sosyal, çevresel faktörlere karşı dikkatli olmak önemlidir. Gürültülü, dağınık, pis yerlerden uzak durmak, sosyal aktivitelere aktif olarak katılmak, daima olaylara olumlu yönlerinden bakabilmek bunardan bazıları. Büyüklerimizin de dediği gibi “güzel düşünen güzel görür, güzel gören de hayatından lezzet alır”.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atilla İLHAN Fotoğraf
Prof.Dr.Atilla İLHAN
Ankara
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Atilla İLHAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Strese Dikkat!!!' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Alzheimer Hastaları Mart 2020
◊ Temporal Lob Epilepsi Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:19
Top