2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diplomalı İşsiz Olmamak İçin
YAZI #5847 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kübra LİMONCU | Yayın Temmuz 2019
Diplomalı işsizlerin çoğaldığı günümüz şartlarında hem öğrencilerin hem de velilerinin yoğun bir gelecek kaygısı yaşadığını görmekteyiz. Herkesin en yüksek puanı almak için uğraştığını, en iyi liselerde, üniversitelerde eğitim görmek adına çabaladığını görüyor ve biliyoruz. Peki geleceğin dünyasının ihtiyaç duyacağı şeyler bunlarla yeterli kalacak mı? Tabi ki hayır. Yapay zekaların geliştiği, her şeyi teknolojik aletlerle hallettiğimiz, her gün yeni bir teknolojik gelişmenin yaşandığı dünyamızda insanların çeşitli yeterliklere sahip olması onların iş hayatında tercih edilmesini kolaylaştıracaktır. Geleceğin meslekleri denen mesleklerin birçoğu şu an için ülkemizde üniversite karşılığı olmayan bölümler olduğu için bireylerin kendilerini donatarak yeterlik sağlanması beklenmektedir. Kişinin kendisini donatması için avucundaki telefon, etrafındaki kurslar, evindeki bilgisayar yeterli olabilmektedir. Bilgi çağında yaşıyor olmanın güzelliği de zaten buradadır. İnsanlar oturdukları yerden dil öğrenebilir, çeşitli yazılımlara hakim olabilir, çok çeşitli bilgiler edinerek kendine özgün bir alan yaratabilir. Klasik bir meslek seçip ilerlemek yerine kendi ilgi alanına göre meslek şekillendirme fikri herkese cazip gelse de bunu hayata geçiren kişi sayısı oldukça az. Oysa böyle bir durum hem kişinin gelecek kaygısı yok edecektir hem de yaşama dair memnuniyetini artıracaktır. Çünkü gelecek için aranan niteliklerin en önemlisi yaratıcılıktır. İhtiyaç duyulan diğer yetkinlikler ise direnç, yılmazlık, öz yeterlilik (problem karşısında düşmek ve sonrasında yeniden kalkabilmek) olarak sıralanabilir.
Şimdiki çocuklar, ebeveynleri onların önlerinden tüm problemleri kaldırdıkları bir dünyada tüm bilgileri de hazır alarak bu yetkinliklerden çok uzak bir yaşam sürmektedirler. Oysa tıpkı matematik, Türkçe gibi bu yaşantılara da çocukların ihtiyacı vardır. Acar Baltaş iş piyasasının beklentilerini dayanıklılık, işbirliği, empati, iletişim, bütünlük, problem çözme olarak sıralamaktadır. Çocukların başkalarıyla birlikte uyum içinde çalışabilmeyi, bir sorun karşısında caymadan çabalamayı, çevresindeki insanları her yönden anlayabilmeyi başarabiliyor olması gerekmektedir. Çocuklar bu becerileri okulda, kurslarda kazanılan beceriler olmadığı için hayatın içerisinde ancak ebeveynlerinin, öğretmenlerinin, büyüklerinin desteğiyle bunları kazanabilecektir. Eğer gelecekten korkuyorsak aslında geleceğe iyi hazırlanmamış olduğumuzu hissettiğimiz içindir. Geleceğe iyi hazırlanmak ise düşünüldüğünden çok daha kolay bir şekilde gerçekleşmektedir.
Bu yetkinliklerin dışında teknoloji çağına ayak uydurabilmek adına internetin sağladığı çok çeşitli imkanlar bulunmaktadır. Çocuklar boş vakitlerini kendilerine yatırım yaparak değerlendirebilirler. İnternet üzerinden online eğitim veren siteler, youtube videoları ile çeşitli yeterlilikler kazandıran içerikler, dil öğrenimi için uygulamalar vb. birçok fırsattan yararlanabilirler.
Ebeveynlere bu noktada düşen en büyük sorumluluktan biri ise çocuklarının yaşam becerilerini kazanmaları yolunda onlara destek olmaktır. Çocuklar küçük yaştan hayata hazırlanmalıdırlar. Çeşitli görev, sorumluluklarını yerine getirmesinin gerekliliğini bilerek yetişen çocuklar geleceğin dünyasına bir adım önden giriş yapacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kübra LİMONCU Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kübra LİMONCU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kübra LİMONCU'nun Makale ve Yazıları
► Birey Olmak ya da Olmamak Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Sağlıklı Olmak ya da Olmamak Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
► Baba Olmak mı Olmamak mı? Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Olmak ya da Olmamak: İntihar Psk.Cüneyt KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diplomalı İşsiz Olmamak İçin' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanallaşan Aileler Temmuz 2019
◊ Helikopter Ebeveynlik Temmuz 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:21
Top