2007'den Bugüne 92,333 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



‘’ Çocukların Dilleri Ağızlarında Değil, Bedenleri ile Girdikleri Oyunlarda Saklıdır’’
YAZI #6921 © Yazan Uzm.Psk.Ezgi EKİNCİ | Yayın Şubat 2021
Sevgili ebeveynler, sözlerime size bir soru yönelterek başlamak istiyorum.
- Çocuğunuzla evde oyun oynuyor musunuz?
Bu soruma her ebeveynden farklı farklı cevaplar gelecektir. Birçoğunuz tabi ki oynuyoruz diye cevap verirken, bazılarınız bizim evde oyun hiç bitmiyor hep devam ediyor diyebilir. Bazılarınız ise az oyun oynuyorum diye cevaplayabilir. Her birimiz kendimize göre cevap verdiysek soruyu bir kenara koyalım ve devam edelim.
Oyun kelimesini en basit şekilde tanımlamak gerekirse, Türk Dil Kurumu yetenek ve zeka geliştirici, belli kuralları olan, iyi vakit geçirmeye yarayan eğlence olarak tanımlanmaktadır. Fakat bu yeterli değildir. Biz bu tanımı biraz genişletelim.
Çocuk okyanus kadar berrak, oyun okyanus kadar derin.
Çocuklarımızla oyun oynarken sadece Türk Dil Kurumunun açıklamasındakilerle sınırlı kalmaz çocuğun derinliklerindeki duyguları ifade etmesine, hayal kurmasına, yüzleşmesine, ihtiyaçlarını ortaya koymasına, travmaları ortaya çıkarmasına olanak sağlarız. Peki ya nasıl?
Biz yetişkinler günlük hayatımızda yaşamış olduğumuz zorlantıları kelimelerle ifade edebiliyorken çocuklarımız bu zorlantıları kelimelerle ifade edemez ya da ifade etme kısmında güçlükler yaşarlar. İşte tam da burada oyun devreye girer ve derin okyanusa berrak bedenleriyle dalarlar. Kaygılarını, korkularını, heyecanlarını, yeni kazanımlarını, sevinçlerini bedenleri ile girdikleri oyunun içinde tekrar yaşantılarlar. Oyunun içerisinde gelişir, değişir ve iyileşirler.
Sizce çocuklarımız ile gerçekten oyun mu oynuyoruz?
Eğer bir şeyi yapma amacımız isteğimizin önüne geçiyorsa bu gerçek bir oyun değildir. Oyun oynarken bir amaca odaklanmaktan ziyade orada tüm bedeniniz ve isteğinizle var olmanız gerekir.
Son zamanlarda seanslarda ve dışarıda gözlemlediğim bir durum var. Çocukların ellerinde tablet ya da bir telefon ve zamanlarının büyük çoğunluğunu orada videolar izleyerek ya da oyun oynayarak geçiriyorlar. İzlenilen videolara baktığımız zaman ise en çok anne ve babaları ile oyun oynayan çocukların videoları oluyor. Burada tam olarak ihtiyacını haykırıyor aslında bize. Şimdi bütün bunlardan yola çıkarak ilk başta sormuş olduğum soruyu bu sefer sizin kendinize sormanızı istiyorum. Çocuğumla evde oyun oynuyor muyum?
Sevgili Ebeveyn, çocuklarınızla oynamış olduğunuz oyunlar size ne gibi fırsatlar tanır?
İlişki içerisinde girme fırsatı, onunla anda kalabilme fırsatı ve en önemlisi temas edebilme fırsatı tanır size oyun.
Çocuklarımızın ve oyunlarının seslerinin kısılmasına izin vermeyelim. Çocuklarımıza en önemli ve değerli hafızalarında kazılı kalacak keyifli zamanlarımızı miras bırakalım.

Sevgiyle Kalın
Psikolog Ezgi Özkaynak
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi EKİNCİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Ezgi EKİNCİ
Burdur (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ezgi EKİNCİ'nin Makaleleri
► Ben Değil Biz Olmak Psk.Aslı PAKSOY
► Bu Aşk Değil, Flört Şiddeti Psk.Sühendan TOPTAŞ
► Mutlu Olmak Zor Değil Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Ceza Değil Bedel Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ
► Yok Olmak Çözüm Değil Psk.Gonca RASLAYAN
► Ben Değil Eşim Değişsin Psk.Ali BIÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında '‘’ Çocukların Dilleri Ağızlarında Değil, Bedenleri ile Girdikleri Oyunlarda Saklıdır’’' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:57
Top