2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklara Karne Hediyesi Alınmalı mı?
YAZI #7021 © Yazan Uzm.Psk.Onur KÖK | Yayın Haziran 2021
2020 – 2021 yılının eğitim öğretim hayatının sonlanmasıyla birlikte öğrenciler evlerine karneleriyle dönecekler. Bazı ebeveynler, karnedeki iyi notlardan sonra çocuklarına karne hediyesi alacağını söylemiş olabilir veya çocuk bu beklentiye girmiş olabilir.

Böyle durumda neler yapılması gerekir? Karne günü nasıl yaklaşmalıyız? Çocuklara karne hediyesi almak doğru mudur? Karnesi kötü notlar getiren çocuğa nasıl yaklaşmalıyız ? gibi sorulara cevap vereceğim.

KARNE GÜNÜ ÇOCUĞA NASIL DAVRANMALIYIZ ?

Çocuğumuzun karne alacağı gün ebeveyni olarak, çocuğumuzun tüm yıl boyunca çabaladığı kendi emeğini, davranışlarının karşılığını aldığını, okul içindeki durumunun kendisine anlatılabileceği şekilde yaklaşılmalıdır. Bu durum çocuğun yaşına ve anlayacağı şekilde açıklamak oldukça önemlidir.

Çocuk, zor bir yıl geçirdiyse bunu anlayabilmesi, anlamlandırabilmesi önemlidir. Ödül veya ceza gibi sistemden uzak durulmalıdır. Bu sistem çocukla olan ilişkimize zarar verebilir. Bunun yerine çocuğumuza kızmadan, sakin bir şekilde daha iyi yapabileceği mesajı verilmelidir. Bu da çocuğu motivelendirir. Bu motive içsel olmalıdır.

Dışsal motivasyon (hediye) arttıkça, içsel motivasyon (öğrenmek) seviyesinde azalma gözlenmektedir. Yalnızca dışsal motivasyon içerisinde olan çocuklar, öğrenmekten ziyade notlara odaklanır. Önemli olan notların yüksek gelmesi nasıl alındığının bir önemi bulunmamaktadır. Bu da öğrenmeyi olumsuz düzeyde etkiler.

Ebeveynler olarak burada öğrenmesini sağlamak ve öğrendiğini aktif bir şekilde uygulayabilmek olmalıdır.


ÇOCUKLARA KARNE HEDİYESİ ALMAK DOĞRU MUDUR?

Her yılın başında çoğunlukla aileler, yıl sonunda çocuklarına hediye alacağını söylemektedir. Böyle bir vaad verildiyse mutlaka o hediye alınmalıdır. Çocukla olan güven ilişkisinin zedelenmemesi gerekir.


Bu hediyeler, daha çok dışsal motivasyon (hediye) olarak çocuğun kendi ihtiyacına uygun olacak şekilde ve elbette ailenin maddiyatını etkilemeyecek şekilde olmalıdır. Çocukla birlikte karar vermek önemlidir. Karne sonrasında ailecek etkinlik yapmak, yemek yemek veya çocuk kendi arkadaşlarıyla aktiviteler yapmak uygun güzel dışsal motivasyon olacaktır.

Çocuğun burada çabası övülmelidir. Bu durum çocuğunuzun özgüvenini olumlu düzeyde etki etmiş olur. Önemli olan burada eylemi, çabasını övmektir.

Unutmamalıyız ki, her çocuk gezmeyi, tatili ve oyun oynamayı hak eder.



KARNESİ KÖTÜ NOTLAR GETİREN ÇOCUĞA
NASIL YAKLAŞILMALIYIZ?

Karnesi kötü notlar getiren çocuklar kendilerini yetersiz, başarısız ve özgüvensiz olarak görebilmektedir.

Karnesi kötü olan çocuğa öncelikle anlayabileceği şekilde iletişim kurulması oldukça önemlidir. Bu duruma sebep olan durumlar tespit edilmelidir. Bu durumun geliştirilebilmesi için destekte olmalı onu cesaretlendirin.

Çocuğunuzun başarılı olduğu alanları övün.

Kesinlikle çocuğu korkutmayın, yargılamayın, kıyaslamayın ve cezalandırmayın. Bunun dönüşümü zor olan bir durum haline getirmeyin. Bu çocuğunuzun daha da zor bir durum içerisinde olmasını sağlar.

Tüm öğrencilerimize kendilerini geliştirici, gezmeli ve bol oyun oynamalı bir tatil diliyorum.

Beykoz Gündem Gazetesi
https://www.beykozgundem.com/cocuklara-karne-hediyesi-alinmali-mi-makale,227.html

Uzm. Klinik Psikolog
Onur KÖK
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur KÖK Fotoğraf
Uzm.Psk.Onur KÖK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Onur KÖK'ün Yazıları
► Evrenin Hediyesi : Hayat! Psk.Serap DUYGULU
► Karne Günü Psk.M. Emin BAYRAKTAR
► Karne Uyarısı Pdg.Sedat BAŞ
► Karne,çocuklarımız ve Biz Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Karne Fobisi Psk.Serap DUYGULU
► Karne Heyecanı Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
► Karne ve Tatil Psk.Şahin UÇAR
► Ebeveyn, Karne ve Çocuk Psk.Yetkin KUŞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklara Karne Hediyesi Alınmalı mı?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:22
Top