2007'den Bugüne 92,351 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,981 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayında Sağlıklı ve Dengeli Beslenme
YAZI #850 © Yazan Dyt.Berna ERTUĞ | Yayın Ağustos 2010
Ramazan ayında uzun süre aç kalmak, beslenme şeklinin ve saatlerinin değişmesi, hareketin azalması, yemeklerden hemen sonra yatılması gibi nedenler birçok problemleri de beraberinde getiriyor. Bu yüzden ramazan ayındaki beslenme tarzının her zamanki yeterli ve dengeli beslenme şeklinden büyük farklılık göstermemesi gerekiyor.

Ramazanda Kilo Problemi…

Gün boyu aç kalınmasından dolayı hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması, tek öğünde aşırı besin tüketimi kilo problemlerine neden olmaktadır. Dolayısıyla sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat ederek iftardan 45 dakika sonra 30 dakika – 1 saat arasında yapılan egzersizler (düşük tempoda yürüyüş vb.) kilo kontrolünde size yardımcı olacaktır.

Oruç Kilo Verme Yöntemi Değildir!

Kilo problemi olan kişiler ramazan ayını diyet dönemi olarak görüp kendilerini aç bırakarak kilo vereceklerini düşünürler. Gün boyu aç kalmak hareket azlığına, metabolizma hızının yavaşlamasına neden olduğu için alınan besinlerin yağ olarak depolanması kolaylaşmakta dolayısıyla kilo vermek zorlaşmaktadır. Bu sebeple bu dönemde kilo vermek için yeterli ve dengeli beslenmeyenler bu ayda tam tersine kilo almaktadırlar.

Sıvı Tüketimine Dikkat !!!

Ramazan ayının sıcak havalara denk gelmesiyle oruç tutan kişilerde günlük sıvı ihtiyacı daha çok artmaktadır. Susuz kalma kişilerde yorgunluk, sersemlik, deride kuruma, sıcaklık hissi ve sindirim sisteminde zorluğa sebep olur. Bunun için muhakkak yatmadan önce, sahurda, iftarda, iftar sonrası yatana kadar sıvı tüketimini ihmal etmemek gerekir. Özellikle bu dönemlerde yetersiz sıvı almak genelde kabızlık sorunlarının görülmesini arttırır. Bu sebeple de iftar saatinden sahur bitimine kadar en az 12- 15 bardak sıvı tüketimi mutlaka sağlanmalı.

Ramazanda Hazımsızlık ve Gaz Şikâyetleriniz İçin…

Ramazan ayında uzun süre açlığın ardından iftar vaktiyle birden yemek yemeğe yönelmek mide ve barsak sistemimizi etkiler. Bu yüzden iftar vakti aşırı yemek yemeyiniz öğününüzü 2-3 öğüne bölerek tüketiniz, çok sıcak ve soğuk besin tüketiminden kaçınınız, besinleri yavaş yemeğe ve iyi çiğnemeye dikkat ediniz, yemek sırasında asitli içecek tüketiminden uzak durunuz yerine su tüketebilirsiniz.

İftar Davetleri…

Evinizdeyken düzenli bir şekilde yemek yeme alışkanlılarınız devam edebiliyor ancak iftar davetlerine gittiğinizde bazı konularda sıkıntı yaşıyorsanız şu hususlara dikkat edebilirsiniz;
Yemekleriniz yavaş yemeğe çalışmalı ve iyi çiğnemelisiniz, yemek seçimlerinizi daha az yağlı olanlardan yana yapmalısınız, kızartmayla yapılmış yemeklerden uzak durmalısınız ve tercihinizi ızgara, fırın veya haşlama yöntemleriyle hazırlanmış besinlerden yana kullanmalısınız, iftariyelik besinleri tadımlık az miktarlarda tüketmelisiniz.



Tatlı Seçimi…

Tatlı tüketiminde tüketilen miktar, tüketildiği saat ve tüketim sıklığı önemli olmakla beraber ramazan ayında şerbetli ve hamur işi tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih ediniz. Ramazan ayının tatlısı olarak bilinen güllaç yağ içeriği düşük, üzerine eklenmiş ceviz veya nar ile de besin çeşitliği sağlanmış bir sütlü tatlı olarak sağlıklı bir tercih olacaktır.

Besin Çeşitliliği…

Sağlıklı ve dengeli beslenme için tükettiğimiz besinlerin çeşitliliği içerdikleri besin öğeleri ve miktarlarından dolayı önemlidir. Özellikle sebze ve meyve grubundan hepsini tüketmeye çalışın. Sebze ve meyveleri kabuklarıyla tüketilebilenleri kabuklarıyla tüketmeniz daha sağlıklıdır çünkü içerdikleri vitamin ve minareler kabuklarındadır ve günlük posa alımınızı da arttırmaktadır.

Ramazan Ayında “HURMA”

Ramazan ayında iftar sofralarından eksik olmayan hurma içerik olarak lif, vitaminlerden A vitamini, C vitamini, folik asit; minerallerden de sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir ve çinkodan zengindir. Dolayısıyla hurmanın halsizlik ve yorgunluğun giderilmesinde, sindirim sistemi rahatsızlıklarını önleme ve gidermede yardımcı olduğu için sadece ramazan ayında değil diğer zamanlarda da meyve çeşidi olarak tüketilmesini tavsiye ederim. Orucunuzu hurma ile açmak isterseniz 4-5 adet hurma’nın 1 porsiyon meyveye eşit olduğunu bilerek uygun miktarlarda tüketebilirsiniz.

Halsizlik ve Yorgunluk İçin…

Yaz mevsiminin son ayının ramazan ayına denk gelmesi ile görülen yaz yorgunluğu ve halsizlik şikâyetlerini yeterli ve dengeli beslenerek azaltabilirsiniz. Yeterli ve dengeli beslenme gün içinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır. Böylece bizim için gerekli olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz. Özellikle yeterli miktarda alınan vitamin ve mineraller mevsim değişikliğinde halsizlik ve yorgunluğa karşı yardımcı olmakta. B ve C vitaminleri, folik asidin, demirin, magnezyum, potasyum, selenyum ve çinkonun yorgunluk azaltıcı enerji artırıcı etkilerinden süt ürünleri, et ürünleri, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve meyve çeşitlerinden tüketerek yaralanabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berna ERTUĞ Fotoğraf
Dyt.Berna ERTUĞ
Antalya
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Berna ERTUĞ'un Yazıları
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,981 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayında Sağlıklı ve Dengeli Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yaz Mevsiminde Beslenme Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:15
Top