2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vizajizm Nedir ? ve Estetik Diş Hekimliğinde Yeni Bir Boyut Kazandıran Vizajizm Nasıl Uygulanır?
MAKALE #10677 © Yazan Dt.Sevgi SAVAŞ AKBAŞ | Yayın Mart 2013 | 9,764 Okuyucu
VİZAJİZM NEDİR ? ve ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİNDE YENİ BİR BOYUT KAZANDIRAN VİZAJİZM NASIL UYGULANIR?

Vizajizm, Fransızca visage yani “yüz” kelimesinden gelir. En yalın anlamıyla “tüm güzelliği ortaya çıkartma sanatıdır.”

Bu kavram ilk olarak 1930’lu yılların başında mimarlar ve kuaförler tarafından kullanılan bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Vizajizm ile ilgili ilk kayıt 1936 yılında bütünsel güzellik kavramını tutkuyla savunan kuaför ve makyaj sanatçısı Fernand Aubry, adınadır. Vizajizmin diş estetiğinde uygulanabileceğini ilk düşünen ise Brezilyalı diş hekimi Braulio Paolucci olmuştur. Paolucci, vizajizmle günümüzde uygulanan standart gülüş tekniğine, kişinin sadece dış görünüşünün değil; psikolojik yapısı, davranış kalıpları ve yerleşik alışkanlıkların da dahil edildiği çalısmalarla vizajizst diş hekimliğinin öncüsü olmuştur.Türkiye de ise estetik dişhekimliğini bu kavramla buluşturan EDAD onursal başkanı dişhekimi Galip Gürel olmuştur.
Vizajizm sanatı ile tasarlanan kişisel imaj ve özelleştirme; kişiliğin olumlu özelliklerini ifade eden görsel çözümleri aramayı hedefler. Bunun için çizgiler, şekiller ve renkler gibi görsel, sanatsal öğelerin bilinçli kullanımı yapar. Bu profesyonel teknikler; kişiyi tuhaflıkları, arzuları ve kişisel ihtiyaçları ile değerlendirip ona daha iyi bir anlayışla bunları sunmayı ve bu anlayış çerçevesinde düzeltici çözüm önermeyi amaçlayan bir danışmanlıktır. Bu çalışma yontemi kisinin temel niteliklerini yansıtan gülüş tasarımı sayesinde hastalarına özel çözümler arayan estetik diş hekimliği yaklaşımı alanında profosyenel bir çözüm sunmaktadır.

Vizajizm kavramının temeli: “güzelligin, bir kişinin iç özellikleri ile estetik uyumunun ifadesi” olduğudur.

Vizajizmin yeni teknikler öğrenmeyi gerektiren, yeni bilgi ve değişim işlemleriyle kazanılan felsefesi vardır. Bu radikal değişiklikler tüm güzellik uzmanlarının köklü paradigmalarının derinden kırılması anlamına da gelmektetir. Paradigmalar; düşünce ve eylemleri organize etmek için yardımcı, desen veya model haline dönüşmüş düşünce formlarıdır ancak diğer yandan yeni fikirleri ve yaratıcı düşünmeyi asimile ederek sınırlayan bir engeldir. Paradigmalardan biri “kişinin güzel olmak için güzel olmak zorunda olduğudur” ve bu nedenle bunun sadece bir estetik sorun olduğudur. Vizajizm de ise “güzellik, bir kişinin iç özellikleri ile estetik uyumunun ifadesidir”.

1930’larda vizajimin önde gelen uygulayacılarından vizajist Fernand Aubry şöyle der: “Güzellik olmadan hiçbir kadın henüz ortaya konamamıştır, sadece güzellikler vardır”.

Estetik duygusu olan herkes sadece görüntünün güzelligin ifadesinde yeterli olmadığının farkındadır, bu nedenle, güzellik oluşturmak için sadece estetik düşünmek ve doğru şekillerle fiziksel özellikleri dengelemek yeterli değildir. Kişinin sahip olduğunu kaliteli bir şekilde ifade etmek gerekir. Yaşam tarzı, kişiliği, kişisel ve profesyonel ihtiyaç ve tercihleri ile birlikte ilk önce kişinin kim olduğu hakkında düşünmek gerekir. Kişinin ruhunu yansıtacak ifadeleri bulmak gereklidir.

Görüntünün aşırı değerlenmesi çağdaş dünyanın en önemli özelliklerinden biridir. İnsanlar görüntüsü, kişisel refahı ve profesyonel başarısı yoluyla sosyal kabulün gücünü tanımıştır. Giderek kendi görünümünü iyileştirmek için tıp ve estetigin tüm alanlarında prosedürlere başvurmaya başlamışlardır. Gülümseme ile güzelligin bütünleştigi diş tedavileri de hastalar tarafindan yüksek talep görür hale gelmiştir.

Vizajist diş hekimi, başlangıç alanı olan ağzın görünümünün; kişinin, kişiliği ve görüntüsü ile uyumlu hale getirilmesini hedefler. Bu anlamda vizajist diş hekimi; en ileri malzeme ve teknikleri ile çalışarak sadece güzel bir gülümseme degil, kişinin yüz hatları ve kişiliğinin özellikleri ile uyumlu güzel bir gülümseme yaratır.

Kişinin yüzünün bölümlere ayrılmış hali; alın bölgesi, burun bölgesi, dudak bölgesi, çene bölgesi karakteri ve yerleşik davranış kalıplarıyla birlikte ilişkileri ve yaradılışıyla ilgili çok sayıda ipucu verir. Vizajist bir yaklaşımla; kişiler dişlerini yaptırırken sadece kişinin saç modeli değil, o saçı nasıl geriye attığı da önemlidir. Gözünün yapısı dişlerin şekillendirilmesinde çok değerlidir ama kişinin nasıl baktığı ve o gözü nasıl kırptığı da ihmal edilemez.

Peki tum bu tedavi planlamasi Vizajist diş hekimi tarafindan nasıl uygulanır?
1- İlk olarak hastanın yüzünün fotoğrafı çekilir,
2- Hastayla temel karakter özellikleri ile arzu ve isteklerini ifadeye yönelik bir görüşme yapılır,
3- Üç boyutlu gülüş tekniği ile hastalar kendilerine en uygun seçeneğe doktorları ile ortak karar verir. Gerekirse yüzünde üç boyutlu görüntüsü üzerinde plastik cerrahla da konsültasyon yapılarak uygun alternatifler tespit edilir, bu bir harmonizasyondur. Tek başına dişin, tek başına bir burunun ya da tek başına bir kepçe kulağın düzeltilmesi bazen yeterli olmayabilir. Hastalar hakkında elde edilen tüm bilgiler yapılacak tedavide kullanılır. Sonuç tüm ekiple hastayla paylaşılır.
4- Hasta hakkında elde edilen tüm bilgi ve özellikler gerçekleştirilecek tedavide kullanılır. Alınan fotoğraflar ve yapılan analiz sonucunda kisinin karakterinin güçlü, dinamik, hassas ya da sakin yapısı ortaya çıkar. Kişinin aldığı kültür, eğitim, din ve deneyimleri kişiliginin bir parçası olarak görülür. Kişinin kim olduğunu görerek ve duyguları ön plana çıkararak hastaların arzularını yüzlerine yansıtmalarını saglayacak estetik düzenlemeler yapılır. Örneğin: Kişi inatçı biriyse diş tasarımı bu özelliğine göre yapılabilir; daha sert hatlarla bu özellik tasarıma yansıtılır. Eğer aslında kisi “ben inatçı yönümü törpülemek ve daha ılımlı biri olarak görünmek istiyorum” diyorsa daha yumuşatılmış hatlara sahip bir tasarımla buluşulabilir.

Bir başka örnek, mesela; kişinin alnı ile ilgili oranlamalar normaldir ama mimik kaslarını çok fazla kullanıyordur. Bu durum; belki kişinin çok daha fazla yaşlı görünmesine sebep oluyordur. Estetik düzenlemesi bu bölgeye de müdahaleyi icerecek şekilde planlanır ve işlem estetik cerrahla birlikte yapılır.
Elde edilen veriler, fotograflar ve modeller tartışmaya açılır. Burada diş hekimi, plastik cerrah, hasta, hatta laboratuar, herkes fikrini ortaya atar ve sonucunda üç boyutlu olarak ne istenildigine dair maketler ortaya çıkar. Burada amaç sadece mekanik estetik değil, kişinin ruhunu da yapısını da içeren ve onu yansıtan estetik uygulamalar planlamaktır.

Bu yöntemde önemli olan kişinin hislerinin, hissettiklerinin ve duygularının yansıtılması ve ekibinde bunu hissedebilmesidir. Bu tür çalışmalar bir nevi diş hekimliginde haute cauture dental dizayn dönemini başlatmaktadır.
Vizajizm estetik diş hekimligininde, gelecekte belki de diş hekimliğinin içerisindeki diğer bilim dalları gibi baslı başına bir bilim dalı olacaktır. Yapılan uygulamaların hastanın gülüşüne ve yüzüne nasıl bir anlam kazandırdığının farkında olmamızı sağlayacaktır.

Kısaca özetlemek gerekirse, yeni gelişen ve estetik diş hekimliğinde kullanılan vizajizm kavramı; kişiye özel yüz uygulamaları, estetik dental restorasyonlar; içerisinde diş doktorunun, plastik cerrahın, hastanın, laboratuvarın, hemşirenin, vb. tüm bu konuda çalışanların katkısını içeren bir multidisipliner yaklaşımı ifade etmektedir.

Sevgi Savas Akbas, Dişhekimi (2013, Mart)

REFERANSLAR:

1- Visagism –Dr.Paolucci, Braulio
2- Visagismo intergrado idetidade,estilo e beleza –Hallawel,Philip
3- Produits de Beaute – Aurby ,Fernand
4- Röportajlar (H.Türk)-Dr.Gürel,Galip
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vizajizm Nedir ? ve Estetik Diş Hekimliğinde Yeni Bir Boyut Kazandıran Vizajizm Nasıl Uygulanır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Sevgi SAVAŞ AKBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Sevgi SAVAŞ AKBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Sevgi SAVAŞ AKBAŞ'ın Makaleleri
► Estetik Diş Hekimliğinde Acil Çözümler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Estetik Diş Yeni Trend Dt.Murat KANLI
► Diş Hekimliğinde Aneztesi Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Hekimliğinde Probiyotiklerin Önemi Dt.Hatice Betül SAYLAR
► Diş Hekimliğinde Kullanılan Lazerler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Hekimliğinde Ozonun Yeri Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Hekimliğinde Ozon Tedavisi Dr.Dt. Kerime Gözde IŞIKSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vizajizm Nedir ? ve Estetik Diş Hekimliğinde Yeni Bir Boyut Kazandıran Vizajizm Nasıl Uygulanır?' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:00
Top