2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kortizonlu Göz Damlalarını Kullanırken Dikkat !!
MAKALE #15307 © Yazan Op.Dr.Füsun UZUNOĞLU | Yayın Eylül 2015 | 50,498 Okuyucu
Kontrolsüz ilaç kullanımı göz sağlığını tehlikeye sokuyor

Hastalıkların tedavisinde en etkili silahlardan biri olan kortizon, kontrolsüz kullanıldığında körlüğe kadar gidebilecek sonuçlar doğuruyor.

Göz damlalarının bilinçsizce kullanılması durumunda onarılmaz hasarlara neden olabiliyor. Kortizonlu göz damlalarının bilinçsiz ve doktor kontrolu olmadan kullanılması, bağışıklık cevabını bozarak, gözü uçuk gibi virus enfeksiyonlarına ve bakteriyel enfeksiyonlara dayanıksız hale getiriyor. Ayrıca gözün kornea adlı saydam tabakasında küçük yaralanmalara yol açabildiği gibi korneanın incelmesine ve korneada oluşabilecek yaraların iyileşmesinde gecikmeye neden oluyor. Hatta daha da kötüsü göz delinmesi gibi tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.

Kontrolsüz göz ilaçlarının kullanımı katarakt ve glokom (göz tansiyonu) gibi hastalıklara da zemin hazırlar. Bazı hastalar genetik olarak kortizona duyarlıdırlar ve kortizonlu göz damlalarının kullanılması bu hastalarda ani göz tansiyonu yükselmelerine ve uzun süre kullanıldığında da görme sinirinde hasara (glokom) yol açar. Bu hastalarda kortizona bağlı göz tansiyonu yükselmesi dikkatle izlenmeli, gerekirse ilaç kesilmeli, ya da damlaların göz tansiyonunu yükseltmeyen yeni formları kullanılmalıdır. Çünkü göz tansiyonuna bağlı tahribatın geri dönüşü yoktur.

Kortizonlu göz pomadlarının kullanımına dikkat!

Göz kapağı ve göz çevresine sürülen kortizonlu pomadlar da aynı şekilde etkilere yol açabileceği gibi, göz kapağı cildinde incelmeye neden olabilirler. Bu gibi hastalar tüm yan etkiler açısından dikkatle izlenmelidir.

Göze damlatılan kortizonlu damlalar, özellikle bebeklerde göz ve burun zarlarından emilip vücüt dolaşımına katılarak, ağızdan alınan kortizon benzeri etkiler gösterebilirler.
Ağızdan alınan kortizonlu haplar veya kortizonlu iğneler, mide ülseri, kemik erimesi, psikoz-sinirlilik, tansiyon ve kan şekeri yükselmesi, aydede yüzü, çocuklarda gelişmenin yavaşlaması gibi etkiler yaparlar.

Kortizon kullanılacak hastalarda tüm bu yan etkiler dikkatle izlenmeli, bir hastalığı düzeltmeye çalışırken başka hastalıklara neden olmamak için hastanın daha önce geçirilmiş hastalıkları da sorgulanmalı, örneğin bir şeker hastasında ağızdan verilecek kortizonun ani kan şekeri yükselmelerine yol açabileceği unutulmamalıdır.

Doktor takibi şart

Vücudumuzda salgılanan doğal bir hormon olan kortizon ilaç şeklinde kullanıldığında, hastada kortizon bağımlılığı gelişebilir. Bu nedenle bu ilaçların aniden kesilmesi son derece tehlikeli olabilir. Kortizonlu göz damlalarının kullanımında da kortizon bağımlılığı gelişebilir ve ilaç kesilirken ya da azaltılırken hastalık tekrar alevlenebilir.
Son yıllarda kliniğimize başvuran bir hasta, kontrolsüz ilaç kullanımına bağlı olarak görmesini %80 oranında kaybetmişti. Hastada kornea erozyonları, göz tansiyonu ve retinada kortizonun yan etkileri görülüyordu. İlaçların kesilmesinden ve uygun tedaviden sonra görme ancak kısmen geri kazanılabildi.

Gözünüzde en ufak bir şikayet bile hissetseniz, lütfen tavsiye edilen ya da daha önce başka bir göz rahatsızlığı için size verilen bir göz damlasını kullanmayınız. Tıpkı genel hastalıkların tedavisinde olduğu gibi göz hastalıklarının tedavisinde de birbirinden farklı ilaçlar kullanılmaktadır. Kortizonlu damlaların gözdeki tedavi edici etkisi farklı olduğu gibi, yan etkileri de farklıdır. Bu nedenle doktorunuz sizi bu etkilere bağlı olarak daha sık ya da seyrek görebilir.

Lütfen Dikkat! Kortizonlu damlaların doktor takibi altında kullanılması şarttır. Uveitlerde, kornea nakli gibi durumlarda çok yüksek dozlarda kullanılabilen ve körlüğü önleyen bu ilaçlar, çok sık doktor kontrolu olmadan ve gereksiz yere kullanıldığında gözün kaybına neden olabilirler.

Hastalarıma damlayı kullanmaya neden devam ettiklerini sorduklarımda, bunu bana doktor vermişti" cevabını alıyorum. Doktorunuz size damlayı kısıtlı bir süre içinde kullanmanız için verdi. Bu süre ancak doktor takibi altında uzatılabilir. Kortizonlu göz damlalarını kullanmaya devam ettiğiniz sürece, yine doktorunuzun belirleyeceği sıklıkta göz tansiyonu ölçümleri ve gözün yüzey hastalıkları açısından takibi gerekmektedir. Aksi halde bir hastalığı düzeltmeye çalışırken, tedavisi aynı ölçüde zor olan başka bir hastalığa davetiye çıkarmış oluruz.

DR. Füsun Uzunoğlu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kortizonlu Göz Damlalarını Kullanırken Dikkat !!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Füsun UZUNOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Füsun UZUNOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     16 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Füsun UZUNOĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Füsun UZUNOĞLU
İstanbul
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Füsun UZUNOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kortizonlu Göz Damlalarını Kullanırken Dikkat !!' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Diabet, Oruç ve Göz Şubat 2010
► Retina Hastalıkları Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:58
Top