2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Terapisi ve Çift / Evlilik Danışmanlığı
MAKALE #19847 © Yazan Psk.Damla EYÜBOĞLU | Yayın Eylül 2018 | 2,780 Okuyucu
Pek çok çift, daha fazla sevgi ve yakınlık arayışı, daha iyi iletişim kurma isteği ve cinsel birliktelikten daha keyif alma ihtiyacı içinde terapiye gelirler. Aile ve çift terapisi süreci yardımıyla hem yaşadıkları ilişkinin hem de, genel anlamda, yaşam kalitelerini artırmaya çalışırlar.

Çift terapisine uzun süredir ilişki yaşayan veya evli olan çiftler yararlandığı gibi evlenmeyi düşünen flört veya nişan aşamasında bulunan çiftler de terapiden yararlanabilirler. Evlilik öncesi danışmanlık çiftlerin birbirlerinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olarak evliliğin kalitesini artırmaya yardımcı olur. Aile Terapisine ebeveynlerin çocuğu ile yaşadığı sorunu gidermek veya çocuğun duygu ve davranış düzeyinde gösterdiği sorunları gidermek isteyen aileler başvurabilir.

Seaslar genellikle 4 ile en fazla 8 seans kısa süreli olmaktadır;ancak ailenin veya çiftin getirdiği soruna ve sürece göre bu süre daha kısalabilir veya uzayabilir. Haftada en az bir kez 45-50 dakika ile bir saat arasında değişen sürelerde düzenli görüşmeler yapılır, görüşmeye her aile üyesinin veya çiftlerden her ikisinin de gelmesi gerekmez. Çift ve aile terapisti aile bireylerinden veya çiftlerden biri ile de çalışabilir ancak birlikte gelmeleri önerilir. Görüşmeler ayrı ayrı aile üyeleri ile veya çiftlerden biri ile ayrı daha sonra ortak olacak şekilde yapılabilir.

Çift terapisi ön değerlendirme seansları ile başlar. Bu seanslar çoğunlukla ilişkinin hikayesini anlamaya yönelik sorular sorulur. Aynı zamanda çiftin her birinin kendi kök ailesini, ailenin değerleri ve kültürel yapılarını anlamaya yönelik ilgili sorular ile devam edilir. Terapist, ilk seansı eğer gerekiyorsa krize müdahale seansı olarak yapılandırabilir. Çift terapisti çiftin şu an problem olarak görülen meseleyi tanımlarına yardımcı olur. Sunulan meseleye göre terapinin hedefleri konuşulur ve tedavi için bir planlama yapılır. Terapi sürecinde, terapist danışanların sorunun devamına neden olan hangi ilişkisel paternleri sürdürdükleri anlamaya çalışarak, çiftin ilişkisel dinamikleri hakkında içgörü kazanmalarına yardımcı olur. Sağlıksız olan iletişim şekillerinde her birinin rolünü anlamaya ve değiştirmeye yardımcı olur. İlişkideki dinamikleri hakkında danışanların içgörü kazanmaları önemli olduğu kadar terapinin önemli adımlarından biri de çiftin kendileri ve ilişkileri ile fark ettiklerini de davranışa dönüştürmelerini sağlamak ve işe yarar etkileşim yolları bulmalarına yardımcı olmaktır. Terapistin terapi yönelimine göre çifte ödevler verebilir ve süreç içinde fark edilen, öğrenilen yetenekleri uygulamaları konusunda teşvik edici olur. Pek çok çift terapiye ilişkisel paternler hakkında içgörüye sahip olmak, iletişim becerilerini geliştirmek, etkili yöntemlerle problemlerini çözmek için başvuruda bulunur.

Çift terapisinin sıklıkla ele aldığı konular; evin bütçesini ayarlama ile ilgili zorluklar, gelin-kaynana çatışması, ebeveynlik ile ilgili sorunlar, cinsel sorunlar (erken veya geç boşalma, isteksizlik, ağrılı cinsel birliktelik, vajinusmus) aldatma, kıskançlık, boşanma, kronik hastalıklar, kısırlık, alkol veya madde kullanımı, duygusal uzaklık, sık sık kavga etme gibi pek çok meselelerin çözümü için oldukça yararlı bir psikoterapi türüdür.

Sağlıklı ilişki kurmada yardımcı olabilecek adımlar;

-Ötekinin ayrı birey olarak kabul etmek, hataları ve eksiklikleri ile kabullenmek.

-Hatalarımızın sorumluluğunu alabilmek.

-Dürüst ve açık iletişim: hissettiklerini paylaşmak ve ötekini dikkatli dinlemek.

-Uzlaşmaya açık olmak.

-Yardım istemek ve yardımcı olabilmek.

-Birlikte eğlenebilmek ve arkadaş da olabilmek.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile Terapisi ve Çift / Evlilik Danışmanlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Damla EYÜBOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Damla EYÜBOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla EYÜBOĞLU Fotoğraf
Psk.Damla EYÜBOĞLU
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Damla EYÜBOĞLU'nun Makaleleri
► Evlilik-Çift ve Aile Terapisi Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Aile ve Evlilik Danışmanlığı Psk.Dnş.İnci AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aile Terapisi ve Çift / Evlilik Danışmanlığı' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik ve Uyum Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:22
Top