2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şeker Hastalığında (Diyabet) Görülen Cinsel Sorunlar ve Empotans
MAKALE #1993 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Aralık 2008 | 33,796 Okuyucu
ŞEKER HASTALARINDA CİNSEL SORUNLAR


Erkeklerde Görülen Cinsel Bozukluklar:

Erkek şeker hastasında cinsel birleşme için “yeterli ereksiyonun sağlanamaması ya da sürdürülememesi” olarak tanımlanan ereksiyon fonksiyon bozukluğu en sık görülen cinsel bozukluktur. Seksüel ilişkiye sağlayacak ereksiyon olmamasına empotans denir. Penise giden kan akımının bozulması empotans yapar. Yaşın ilerlemesiyle sıklığı artar. Şeker hastası erkeklerde ereksiyon problemi sıklığı %28’dir. 50 yaşın üzerinde sıklığı %50’ye varır. Kan şekeri yüksek seyredenlerde, sigara içenlerde, kolesterol veya trigliserit düzeyi yüksek olanlarda daha fazla görülür. Kullanılan bazı ilaçlar da ereksiyon problemi yapabilir. Bazı tansiyon ilaçları, antidepressan ilaçlar, mantar ilaçları, antihistaminik ilaçların bazıları ereksiyon sıkıntısı yapabileceğinden kullandığınız ilaçları doktorunuza belirtmeniz gerekir.

Eşler arasındaki ilişki problemleri birincil ya da alevlendirici bir faktör olabileceği için, hastalarla yapılan görüşmeler eşleri yanındayken yapılmalıdır. İlişkide başarılı olamama sıkıntısı ve ilişki problemleri üzerinde araştırma yapılması gereken alanlardır.
Empotans her zaman şeker hastalığına bağlı değildir. Empotans şikayeti ile başvuran her 3 şeker hastasından birisinde psikolojik neden vardır. Bu nedenle cinsel ilişkide bir defa başarısız olundu diye hemen korkmayınız. Penisteki sertleşme olayı insan psikolojisiyle çok ilişkilidir. Çok stresli, yorgun ve yoğun çalışma durumlarında empotans olabilir ve bunun şeker hastalığı ile ilgisi yoktur.

Empotans yapan hastalıklar şunlardır:

Şeker hastalığı
Böbrek hastalığı
Kronik alkolizm
Multipl skleroz
Damar sertliği (ateroskleroz)
Damar hastalıkları


Empotans şikayeti olan bir erkekte
Kan sayımı
İdrar analizi
Kan yağları
Hormonlar (FSH, LH, Prolaktin, Testosteron) bakılır.

Empotansın psikolojik mi yoksa şeker hastalığından mı kaynaklandığını anlamak çok kolaydır. Sağlıklı erkeklerde gece ve sabah peniste sertleşmeler olur. Eğer bu sertleşmeler oluyor ancak cinsel ilişki sırasında başarısız oluyorsanız psikolojik rahatsızlık vardır. Ancak gece ve sabah sertleşmeleri olmuyarsa o zaman bedeni bir rahatsızlık var demektir ve araştırma yapılır. Bu nedenle yukarıda belirtilen hormon tetkikleri ve penis doppler ultrasonu gerekir.

Psikolojik nedenler bir psikolog yardımıyla çözülür.Tedavide ereksiyona faydası olan ilaçlardan faydalanılır. Sildenafil sitrat’ın ve yeni çıkan diğer ilaçların tip 2 diyabetli erkeklerde, glisemik kontrol zayıf ve kronik komplikasyonlar gelişmiş olsa bile, iyi tolere edildiği ve ereksiyon probleminin iyileştirilmesinde etkin olduğu bildirilmiştir. Baş ağrısı, yüzde kızarma, midede gaz ve baş dönmesi gibi yan etkileri olabilir. Bu ilaçlar nitrat türü ilaç kullananlarda kullanılmaz. Bu tür ilaçları doktorunuzun haberi olmadan kullanmayınız.
İlaçların faydalı olmadığı hastalarda diğer tedavi yöntemleri uygulanır. Bunlar cerrahi olarak penis protezi, veya vakum cihazları kullanımıdır.

Kadın Şeker hastalarının Seks Yaşamı

Bazı şeker hastası kadınların sekse olan ilgileri azalır. Bunun nedeni çoğunlukla depresyon veya yorgunluk hissidir. İlişki sırasında vajina kuruluğundan dolayı cinsel ilişkinin ağrı yapması da bir neden olabilir. Depresyon veya sıkıntı varsa bir psikoloğa gitmek veya ilaç kullanmak faydalı olabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı oluyorsa östrojen kremleri faydalı olabilir. Bu amaçla kadın doğum uzmanı ile görüşünüz.

Gebelikten Korunma

Diyabetik kadınlar doğum kontrol hapları kullanırken doktorlarına danışmalıdırlar. Bazen bu ilaçlar kan şekerinde oynamalara neden olabilir. Doğum kontrol hapını uzun süre kullanmanız tavsiye edilmez. Bu ilaçlara başladıktan 3 ay sonra kan yağları, tansiyon ve şeker kontrolü yaptırmak faydalıdır. Sigara içiyorsanız bu hapları kullanmayınız. Spiral takılırken steril şartlara dikkat edilmesi de önem taşır.

KAYNAK: Prof Dr Metin Özata, Şeker Hastasının El Kitabı, 2008 Baskıda

2. http://www.sekerhastaligi.webs.com
3. http://www.diyabet.webs.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şeker Hastalığında (Diyabet) Görülen Cinsel Sorunlar ve Empotans" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Diyabet-Şeker Hastalığında İnsülin Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Şeker Hastalığında Yapılan Testler ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Şeker Hastalığında (Diyabet) Görülen Cinsel Sorunlar ve Empotans' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:55
Top