2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şeker Hastalığında Evde Şeker Ölçümü ve Kontrolü Nasıl Yapılır?
MAKALE #1998 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Aralık 2008 | 41,180 Okuyucu
ŞEKER HASTALIĞINDA EVDE ŞEKER KONTROLU NASIL YAPILIR?

Evde Kan Şekeri Kontrolü Nasıl Yapılır?

Şeker hastalarının evlerinde kan şekerini ölçmeleri ve takip etmeleri gerekir. Bu amaçla şeker ölçüm cihazı almaları faydalı olur.

Kan şekeri ölçüm sıklığı ilaç kullanımına veya kan şeker yüksekliğine göre değişir. İlaç değişikliği veya kullandığınız ilacın doz değişikliği olduğunda kan şekeri normale gelinceye kadar daha sık kontrol edilmesi gerekir.

Tip 1 diyabetlilerde günde 2-3 kez kan şekerini ölçmek gerekebilir. Ölçtüğünüz şekerleri bir tablo halinde yazınız ve doktorunuza götürünüz.

Cihazınızın ölçtüğü kan şekeri seviyesi ile hastanede ölçülen arasında %15 fark olabilir. Parmaktan ölçülen (evdeki cihazla) kan şekeri daha düşük çıkar. Örneğin damardan (hastanede) ölçülen kan şekeri 230 mg/dl ise parmaktan ölçüldüğünde 200 mg/dl çıkar.
Şeker ölçüm cihazı çubukları (Stripler) her yeni kutu açılışında ayar gerektirir. Her kutuda bir kod vardır ve bu koda göre cihazın ayarlanması gerekir. Strip kutusunu kapalı tutunuz ve güneş gören yere koymayınız. Sıcak havalarda ölçüm çubuklarını buzdolabına koyunuz ve son kullanma tarihlerine dikkat ediniz.

Kullandığınız şeker ölçüm aletinin ayarını (kalibrasyon) birkaç ayda bir yaptırınız. Alet alırken kullanılması kolay ve doğru ölçen alet almak önemlidir. Ayrıca aletin striplerinin Türkiye’de rahat bulunup bulunamadığını araştırınız.
Şeker Ölçüm Cihazı alırken dikkat edeceğiniz hususlar şunlar olmalıdır:
1. Kullanımı kolay olmalı
2. Tanınmış ve güvenilir bir marka olmalı
3. Kontrol çubuklarının bulunmalı
4. Ekranda çıkan sayılar rahatlıkla okunabilmeli
5. Çok az miktarda kan gerektirmeli
6. Test çubuklarının devamlı ve yaygın olarak bulunmalı
7. Garanti ve servis teşkilatlarının bulunmalı

Şeker Ölçüm Cihazlarını Korurken Şunlara Dikkat Ediniz:

1. Cihazı ıslatmayınız
2. Cıhazı kalorifer veya sobaya yaklaştırmayınız.
3. Cihazı mikrodalga fırın veya güçlü manyetik bölgelerden en az 2 metre uzakta tutunuz.
4. Cihazı otomobilde direkt güneş ışığında bırakmayınız.
5. Cihazınızın kontrolünü en az 2 ayda bir kontrol solüsyonu ile yapınız

Şeker ölçümü için parmağınızı delerken otomatik lanset veya tek lanset kullanılabilir. Parmağınızı delmeden önce sabun ve su ile yıkayın veya alkol veya kolonya ile siliniz. Delicinin ayarını cildinizin kalınlığına göre ayarlayınız. Derin delindiğinde hasar olabileceği gibi az delinirse kan gelmeyebilir. Deldiğiniz halde kan gelmiyorsa parmağınızı avuç içinden aşağı doğru sıvazlayarak kanın çıkmasını sağlayınız. Kan aldıktan sonra bir pamukla delinen yeri bastırın. Kan alırken farklı parmaklardan kan alınız, hep aynı parmaktan kan almayınız. Ölçüm çubuğuna yeteri kadar kan koymaya dikkat ediniz, eğer az kan konursa bazen şekeriniz yanlışlıkla düşük çıkabilir. Parmağınızı delerken başka bir hastanın aletini veya lansetini kullanmayınız. Eğer delme işleminden önce parmağınızı alkolle silmiş iseniz, ilk damla kanı kullanmayın ve ikinci damlayla ölçüm yapın. Alkol, yanlış ölçüm sonuçlarına neden olabilir

Kan şeker ölçümünü bazı hastalar her acıktığında şeker düşüklüğü oldu zannederek sık sık yaparlar. Bu tür şikayetiniz olduğunda birkaç kez kan şekerine bakarak şikayetin şeker düşüklüğünden kaynaklanmadığını anlayabilirsiniz.
Evde kan şekeri ölçerken sadece açlık kan şekerini değil tokluk kan şekerini de ölçmeyi ihmal etmeyiniz.

Evde şeker ölçümünü sabah kahvaltı öncesi, öğlen ve akşam yemeği öncesi aç karna ve gece saat 23 sırasında yatmadan önce ölçün . Ayrıca herhangi bir öğünden 2 saat sonra tokluk kan şekerini ölçün. Haftada bir defa gece 02.00 ile 04.00 arası kan şerini ölçmek faydalı olabilir.

Tokluk Kan Şekerinin Önemi:
İdeal olanı tokluk 2. saat kan şekerinin 180 mg/dl’den küçük olmasıdır. Ancak 140 mg/dl’den daha küçük olması daha iyidir.

Tokluk şekeri neden yükselir?
1. İlk-hız insülin salgısının bozuk olması
2. Karaciğerden şeker üretiminin kontrolsüz olarak fazla olması
3. Kaslar kandan şekeri alamaz ise
4. Glukagon hormonunun yüksek olması

Tokluk kan şekerini düşürmek için şu ilaçlar kullanılır:
1. İnsülin analogları: Lispro ve aspart
2. Repaglimid ve nateglinide
3. Alfa-glukozidaz inhibitörleri : acarboz

KAYNAK: Prof Dr Metin Özata, Şeker Hastasının El Kitabı, Baskıda, 2008
2. http://www.sekerhastaligi.webs.com
3. http://www.diyabet.webs.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şeker Hastalığında Evde Şeker Ölçümü ve Kontrolü Nasıl Yapılır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Evde Kan Şekeri Ölçümü-Şeker Ölçüm Cihazı ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Şeker Hastalığında Yapılan Testler ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Diyabet-Şeker Hastalığında İnsülin Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Şeker Hastalığında Evde Şeker Ölçümü ve Kontrolü Nasıl Yapılır?' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:15
Top