2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisinde Nörofeedback ve Diğer Alternatif Tedaviler
MAKALE #19974 © Yazan Prof.Dr.Mehmet Akif ERSOY | Yayın Ekim 2018 | 2,382 Okuyucu
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisinde Nörofeedback ve Diğer Alternatif Tedaviler

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu nedir, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi nasıl yapılır, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisinde Nörofeedback etkili midir soruları ile sık sık karşılaşıyoruz.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ( DEHB ) yaşam boyu devam eden nörogelişimsel bir bozukluktur. Temel belirtileri, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüselliktir. Çocuklarda görüldüğü gibi yetişkinlerde de görülmektedir.

Dikkati dağınık olan veya fazla hareketli olan her birey dikkat eksikliği hiperakvitie bozukluğu tanısı almaz. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tedavi edilebilen bir sorundur ve son zamanlarda daha iyi tanınmaya başlamıştır. Özellikle yetişkinlerde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ( DEHB ) son yıllarda sıkça söz edilen bir sorundur.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ( DEHB ) tedavisinde ilaç tedavisi bir seçenektir. Aynı zamanda terapi, Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ( DEHB ) koçluğu gibi yaklaşımlar da mevcuttur.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisinde Nörofeedback

Nörofeedback, beyindeki uyku, uyanıklık, zihinsel aktivasyon durumlarında ortaya çıkan delta, alfa, teta, beta dalgalarının EEG benzeri bir araç ile saptanmasına dayalı bir yöntem. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan bir hastada, dikkatin dağılmasına işaret eden bulgular elde edildiğinde bir ekrandan geri bildirim veriliyor hastaya. Örneğin bir film seyrederken eğer dikkat bozulursa görüntü bulanıklaştırılıyor, dikkat düzeldiğinde görüntü düzeltilerek pozitif pekiştireç uygulanıyor.
Nörofeedback yönteminin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda kullanımıyla ilgili yayınların çoğu vaka bildirimlerinden ibaret. Psikiyatride vaka bildirimleri en zayıf kanıtlar arasında kabul edilir.
Çok az sayıdaki bazı çalışmaların bir kısmında hastalar eş zamanlı olarak ilaç da kullanıyorlar. Bazı çalışmalarda da plasebo yani yalancı nörofeedback uygulanan vakalarda da düzelme olduğu gösterilmiş. Plasebo kontrollü standart protokoller uygulandığında etkinliğinin olmadığı şeklinde ifade ediliyor.
Üstelik hiç yan etkisi olmayan bir yöntem de değil. Epileptik nöbet, anksiyete, yorgunluk, uyku sorunları, baş ağrısı, irritabilite (kolay sinirlenme), manik belirtiler gibi hiç de hafif sayılmayacak yan etkiler bildirilmiş bazı çalışmalarda.
Diğer bir olumsuzluk da 4-6 ay gibi bir süre gerektiriyor olması vadettiği sonuçları gösterebilmesi için. Oysa ilaç tedavileri oldukça hızlı bir şekilde etkisini gösteriyor.
Dehb’de diğer alternatif yöntemlerde de randomizasyon sorunları başta olmak üzere nörofeedback araştırmalarındakine benzer yöntemsel sorunlar var. Randomizasyon yöntemin etkinliğinin ispatlanabilmesi için deneklerin rastlantısal bir şekilde iki gruba ayrılması anlamına gelir. Bir tedavi tekniği etkin bile bulunsa, bu araştırma sonucunun değerli bir kanıt sayılabilmesi için randomizasyon çok önemli bir yöntemsel uygulama.
Oldukça pahalı olan bu yöntemlerin piyasada tanıtımını yapan şirketler araştırmanın yöntemini sorgulamadan positif sonuçları göz önüne seriyorlar. Oysa psikiyatride kullanımı ABD’deki FDA (Food and Drug Administration) gibi devletlerin ilaç kullanımına onay veren kuruluşları halen kullanmakta olduğumuz ilaçları yeterli çalışma yapılmadan onaylamıyorlar.
Sonuç olarak bugün itibariyle ister nörofeedback isterse diğer alternatif yöntemler (egzersiz, diyet uygulamaları, vitaminler, omega-3, mineraller vs.) hali hazırda birinci, ikinci hatta üçüncü sıra tedaviler arasında bile sayılamazlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisinde Nörofeedback ve Diğer Alternatif Tedaviler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Mehmet Akif ERSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Mehmet Akif ERSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Akif ERSOY Fotoğraf
Prof.Dr.Mehmet Akif ERSOY
İzmir
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Mehmet Akif ERSOY'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisinde Nörofeedback ve Diğer Alternatif Tedaviler' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:54
Top