2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınlarda Orgazm Olamama Sorunu ve Tedavisi
MAKALE #20990 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER | Yayın Aralık 2019 | 2,080 Okuyucu
“Orgazm olamamanın tedavisi mi olur? Belli ki partneri beceremiyor.” diye düşünmeden önce bu yazıyı okumalısınız. Toplumumuzda nadiren erkeklerde, çoğunlukla da kadınlarda görülen bir sorun orgazm bozukluğu. Partnerlerden yalnızca birinin orgazma ulaşabildiği cinsel deneyimler kronik bir hal almaya başladığında çiftler arasında önce yatakta başlayan uzaklaşma, ilişkisel ve duygusal olarak da uzaklaşmaya, diğer evlilik sorunlarına, sadakatsizlik ve aldatmaya neden oluyor.

Orgazm ve Boşalma Aynı Değildir

Öncelikle boşalma ve orgazm aynı şey değildir. Boşalma, cinsel uyarım düzeyine bağlı olarak verdiğimiz bedensel bir tepkidir. Orgazm da ise bu bedensel tepkinin daha yoğun yaşanması, kısa süreli kontrol kaybı ve bilincin bulanmasına ruhsal bir rahatlama ve bulutların üzerine çıkma duygusu da eşlik eder. Orgazm, bir süreliğine gerçekten hiçbir şey düşünmediğimiz, düşünemediğimiz, sadece bedensel ve ruhsal açıdan bir ya da birkaç sıçrayış yaşadığımız bir deneyimdir. Her orgazm boşalmayı da içerir ancak her boşalma orgazm deneyimi yaşatmaz.

Orgazm olamama şikayetiyle cinsel terapiye başvuran veya sadece danışmanlık alan danışanların çoğunda aslında boşalma deneyiminin de olmadığı görülür ve boşalma sorunları orgazm bozukluğu içinde ele alınır. Boşalmayı her kadın ve erkeğin cinsel ilişkide deneyimlemesi gereken bir hak, orgazmı ise boşalma deneyimini düzenli olarak yaşayabilen çiftlere arada sırada sunulan bir armağan olarak görmekte yarar var. Orgazm, boşalmayı öğrenmiş, cinsel hayatları belli bir uyum ve kalitede olan çiftlere aşağı yukarı 10 cinsel ilişkide 1 kez sunulan bir ödüldür. Biz cinsel terapistler, bu oranı yeterli bulmalarını çiftlere tavsiye ederiz. Aksi bir beklenti içinde olmak ve her cinsel ilişkinin orgazmla sonuçlanmasını ummak, doğada var olmayan bir şeyi doğada aramaktır.

Orgazm, Yüksek Uyarılma Evrelerine Çıkmakla Mümkündür

Orgazm veya boşalma, 5 evreden oluşan cinsel bir döngünün parçalarından biridir. Cinsel deneyim öncesinde, sırasında ve sonrasında birtakım evreler geçiririz. Bunlar:

1) Arzu/İstek: Ortada herhangi bir uyarıcı olmadan, günlük hayatımızı yaşarken veya ortada cinselliğe dair herhangi bir şey yokken, uyarılmaya zihnen hazır olma ve tahrik edilebilme evresidir. Cinsel döngü evrelerini 10 üzerinden puanlamak gerekirse bu evreye 0-2 arasında puan verilebilir.

2) Uyarılma: Erkeklerde en fazla 5 dakikada sertleşmenin başlayıp tam sertliğe ulaşmakla son bulan bu evre, kadınlarda daha farklı ve uzun sürede atlatılır. Sevişmenin başlamasıyla birlikte göğüs uçları veya genital bölge gibi erotojen bölgelere doğru kan akışı da hızlanmaya başlar. Göğüs uçları büyür, dikleşir ve hassaslaşır. Vajinal sıvı salgılanmaya başlar. Vajina dudakları şişer, araları açılır ve vajina girişi genişleyerek vajinayı cinsel birleşmeye hazırlanır. Klitoris tıpkı bir penis gibi sertleşir ve hassaslaşır. Bunlara ek olarak solunum ve kalp atımında hızlanma, kızarma gibi başka bedensel tepkiler de görülebilir. Tüm bunların kadınlarda tam anlamıyla gerçekleşmesi ve kadının bir sonraki evreye hazır hale gelmesi için minimum 20 dakika boyunca uyarılmanın bir şekilde sürdürülmesi gerekir. Bu nedenle her iki partnerin boşalma deneyimi yaşaması için en az 30 dakika ön sevişme tavsiye edilir.

3) Plato: Ön sevişme veya cinsel birleşme devam ederken ortaya çıkabilecek bu evrede vücuttaki gerilim gittikçe artar, vajina iyice kayganlaşır, klitoris çok daha belirginleşir. Bacak ve kalçalarda, bazen sırtta ve vajinal kaslarda aralıklı olarak istemsiz kasılmalar meydana gelmeye başlar. Bu fazın sonlarına doğru klitorisin tekrar küçülmeye başlaması, boşalma veya orgazmın habercisidir. Vajina artık cinsel birleşmeye tam olarak hazır hale gelmiş demektir.

4) Boşalma/Orgazm: Daha önceki evrelerden başarıyla geçen vücut, bu evrede artık bir süredir biriktirdiği gerginliği boşaltarak kendini ödüllendirir. Erkeklerde meninin çıkmasıyla kolayca anlaşılabilen boşalma evresi kadınlarda bir sıvı çıkışıyla gözlenemeyebilir. Bazen üretradan bir salgı çıkışı gözlense de çoğunlukla kadın boşalmasının belirtileri neredeyse tüm vücudu ateş basması, kas katı kesilmesi, acı çekiyormuş gibi görünen yüz ifadeleri, vücudun belli bölgelerinde seyreden 1 saniyelik aralıklarla ritmik kasılmaların 3-15 kez gerçekleşmesidir. İşte bu boşalma sıçrayışlarına ruhsal ve duygusal sıçrayışın da dahil olması, dünyanın birkaç saniyeliğine durması veya şuurun bulanması gibi belirtiler de eklendiğinde, bunun gerçek bir orgazm olduğu söylenebilir.

5) Çözülme: Salgılanan serotonin ve endorfin vücudu mutluluk ve huzurla kaplar, sempatik sinir sistemi çalışmaya başlayarak vücudu eski haline 5-10 dakika içinde getirir. Vajina ve klitoris ağrıya duyarlı hale gelir. Bazen bu evrede yani boşalmadan sonra cinsel uyarım devam ederse kadın çoklu orgazm veya boşalma yaşayabilir. Erkeklerde ise penisin yeniden sertleşmesi için yaşa bağlı olarak değişebilen bir süreye ihtiyaç duyulur.

Ne gibi Nedenler Sizi Orgazmdan Alı Koyar?

*Vücuduyla barışık, kendi kendisini de gerektiğinde tatmin edebilen, boşalabilen, boşalmayı ve cinsel hazzı en doğal hakkı olarak gören birisi olmamanız.

*Ön sevişmeyle ilgili sizin veya partnerinizin yaptığı hatalar.

*Partnerinizde bir cinsel işlev bozukluğunun olması

*Partnerinizle duygusal bağınızın olmaması

*Depresyon, Stres, Kaygı, Alkol ve Sarhoşluk

*Sinirsel/Nörolojik ve Diğer Organik Sorunlar (Şeker hastalığı gibi)
*Cinselliğe ilişkin yanlış bildikleriniz, inançlarınız ve tabularınız.

*Gebelik, hastalık veya cinsel deneyime ilişkin başka bir kaygı (acıyacak)

*Kaliteli bir cinsel yaşamınız olmasını bozan her türlü dışsal faktör.

Orgazm Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Danışanların kendi sorunlarını nasıl ele aldıklarıyla ilgili olarak tedavi şekli de ona göre değişecektir. Örneğin her cinsel deneyimde orgazm olma beklentisi olan ve doğal olarak bu beklentisi gerçekleşmediği için terapiye başvuran bir çiftle/kadınla başka, boşalma deneyimleri dahi olmayan bir çiftle başka çalışılır. Bazen çiftlere 1-2 seans verilen cinsel danışmanlık ve eğitim yetebilirken, bazen de 8-12 oturumdan oluşan bir tedavi sürecine alınır ve sorunlarının %100 çözüme kavuşturulması sağlanır. Çiftin cinselliklerini etkileyen cinsellik dışı sorunlar, kendi cinsellikleriyle alakalı bilişsel ve duygusal sorunlar çözüme ulaştırılır. Aşk oyunlarıyla aşama aşama ilerlenerek çiftlerin ideal cinsel deneyimleri birer alışkanlık ve rutin haline getirebilmesi sağlanır. İyi sevişme sanatı ve cinselliğe dair incelikler konuşulur, tartışılır. Artık sorunlarından kurtulmuş olan çiftlerin cinsel hayatlarının ne kadar renkli olabileceği, onların hayal gücüne bırakılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadınlarda Orgazm Olamama Sorunu ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsa Özgür ÖZER Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER'in Yazıları
► Kadınlarda Orgazm Sorunları Psk.Gökhan GÖKSU
► Kadınlarda Orgazm Bozukluğu Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Kadınlarda Orgazm Bozukluğu ÇOK OKUNUYOR Psk.Eylem AYRANCI
► Orgazm Bozukluğu Psk.Armağan ADANAR
► Orgazm Bozuklukları Dr.Psk.Dilek AKGÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kadınlarda Orgazm Olamama Sorunu ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Porno Bağımlılığı Şubat 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:33
Top