2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kabil Kompleksi (Kardeş Kıskançlığı)
YAZI #4494 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER | Yayın Şubat 2018
Artık her ne kadar, büyüyen çocuk tahta çıkmayacak olsa da taht kavgaları devam etmekte. Ailesinin biricik evladı olarak tüm sevgi hükümdarlığını üzerine alan çocuk, yeni bir şehzadenin doğmasıyla bu hükümdarlığı, yani ebeveynlerin sevgisini paylaşmak zorunda kalacaktır. Bu nedenle bazı çocuklar için bunun düşüncesi bile rahatsız edici olabilmektedir.

Peki, bu normal mi?

Evet, kardeş kıskançlığı kesinlikle olağan bir fenomendir. Bu problemi çözmek, ebeveyn olmanın bir parçasıdır. Ancak doğru bir şekilde ele alınıp üstesinden gelinmediğinde büyük problemlere gebe bir olgu olduğunu unutmamalısınız. Bunlar, kardeşe yoğun bir kin gütmek, ona fiziksel, sözel ve duygusal şiddet uygulamak ve doğrudan zarar vermek gibi boyutlara kadar ulaşan problemler olabilir.

Bir diğer önemli nokta ise kardeş kıskançlığının her zaman çocuk tarafından açık bir şekilde ifade edilmediğidir. Ebeveynler bazen bunu anlamak için bazı kapalı ipuçlarına dikkat etmelidir. Örneğin;

-Kardeş yerine bir oyuncak bebeğe sürekli zarar vermek (iğne batırma, saçını çekme)

-Çizdiği aile resimlerinde kardeşini çizmeme

-Aile resimlerinde kardeşi ailenin çok uzağında çizme

-Aile resimlerinde kardeşi çok özensiz çizme, özensiz boyama

-Kardeşine aşırı düşkünlük gösterme gibi davranışlar da kardeş kıskançlığını işaret eden ipuçlarıdır. Ebeveyn olarak kardeş kıskançlığını, uygar toplumların bir gereği ve çocuğunuzun başkalarıyla da sağlıklı ilişkiler geliştirebilmesi adına aşması gereken bir görev olarak düşünmelisiniz. Bununla erkenden başa çıkmada ise uygulanabilecek yöntemlerin 2’ye ayrıldığını söyleyebiliriz:

Doğumdan Önce: Elbette en sağlıklı olanı henüz yeni bir kardeş gündemde değilken ya da hamilelik gerçekleştiğinde, çocuğu yeni kardeşe hazırlamaktır. Bu hazırlık süreci çocuğun fikirlerini almak, duygularını ifade etmesini sağlamak ve kardeşle birlikte ailenin hayatında ne gibi değişiklikler olacaksa bunlar hakkında bilgilendirilmesini içermelidir. Kardeşlerle ilgili olumlu mesajlar içeren hikayeler anlatmak, resim yapmak, kardeşlik ve dostluk temalı çizgi film veya animasyonlar izlemek bu aşamada yararlı olabilir. Her zaman bir kardeşe sahip olmanın olumlu yönlerine değinmelisiniz. Ayrıca bebekle birlikte hayatınızda yapacağınız değişiklikleri (iş bırakmak, oda değiştirmek vs.) doğumdan önce yaparak çocuğun buna adapte olmaya biran evvel başlamasını sağlamalısınız.

Doğumdan Sonra: Özellikle ilk aylarda, doğumdan önceki ilginizi azaltmamaya, eğer kendiniz ilgilenemiyorsanız, çocuğunuzun ihtiyaçlarını başkalarının yardımıyla da olsa karşılamaya özen göstermelisiniz. İlk çocuğun ağabeylik yapıp kardeşine yardım etmesi ve onunla ilgilenmesi için fırsatlar yaratmalı ancak onlara ebeveynlik yaptırmamalısınız. Örneğin büyük kardeş her zaman küçüğe yemeğini yediren, giydiren vs. bir konumda olmamalıdır. Kardeş kıskançlığı korkusuyla büyük kardeşe aşırı ilgi gösterir, her isteğini yerine getirir ve şımartırsanız, bu da sağlıklı olmayacak hatta küçüğün büyük kardeşi kıskanmasıyla da sonuçlanabilecektir.
Nihayet kardeş kıskançlığı, belli bir ölçüde normal ancak büyümesinin önlenmesi gerektiği bir durumdur. Ebeveyn olarak bununla başa çıkmak sizin bir göreviniz. Ancak tek başınıza bununla başa çıkmada zorlanıyorsanız, uzman yardımına da başvurarak bunu ortadan kaldırabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsa Özgür ÖZER Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER'in Makaleleri
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elçin BOZ ORHAN
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elif Can ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kabil Kompleksi (Kardeş Kıskançlığı)' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Porno Bağımlılığı Şubat 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:24
Top