2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online İlişki Terapisi
MAKALE #21878 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU | Yayın Kasım 2020 | 638 Okuyucu
Online ilişki terapisi kişilerarası ilişkiler alanında ortaya çıkan sorunlarla ilgilenen terapi yöntemi olarak tanımlanabilir. Kişiler arası ilişkiler dendiğinde en başta romantik ilişkiler olarak tanımladığımız sevgili ilişkisi ve evlilik ilişkisi akla gelmektedir. Bunun dışında aile üyeleri ve arkadaşlar arasındaki veya çalışma ortamındaki bireyler arasındaki ilişkiler de yine ilişki terapisi başlığı altında ele alınabilecek ilişki türleridir.

İnsan sosyal bir varlıktır. Sosyal bir varlık olmak demek, doğamız gereği başkaları ile iletişim kurmamız ve bir ilişki geliştirmemiz anlamına gelmektedir. Tüm yaşamımız boyunca sürekli olarak başkaları ile ilişkiler kurar ve bu ilişkilerden bazılarını sonlandırırız. Farklı kişiliklere ve farklı çevresel koşullara sahip olan insanoğlunun kurduğu ilişkiler de bu farklılıklardan dolayı çeşitli sorunları beraberinde getirebilmektedir.

Farklı kişilik ve farklı yaşam pratiklerine sahip iki insanın bir ilişki içerisinde hem kendi varlığını devam ettirmesi hem de ilişki kurduğu kişi ile ortak bir yaşam pratiği oluşturması oldukça zor bir süreçtir. Ama neyse ki insanoğlunun binlerce yıllık ilişki kurma pratiği birçok zorluğun aşılmasında oldukça yardımcı olmaktadır. Öyle ki çoğu zaman iki farklı kişiliğin bir araya gelerek oluşturduğu ilişki farklı bir bütünlük sergileyebilmektedir. Yani iki farklı kişilik ortak bir potada eriyerek üçüncü bir bütüncül kişilik ortaya çıkarabilmektedir.

Psikoterapi Yöntemi Olarak İlişki Terapisi

Bireylerin sorun yaşamaya başladığı zaman başvurdukları psikolojik destek sürecine ilişki terapisi ismi verilmektedir. Bu yazıda ilişki terapisi çoğunlukla romantik ilişkiler bazında ele alınmaktadır.

Romantik ilişkiler çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Arkadaşlık, flört, sevgililik, sözlülük, nişanlılık, evlilik ve hatta boşanma. Evet boşanma da ilişki terapisinin çalışma alanlarından bir tanesidir. Çünkü boşanma süreci ile birlikte birey partnerinden fiziksel olarak ayrılsa bile zihinsel ve duygusal olarak ayrılamadığı gibi, çocuk sahibi olmaları halinde aralarındaki ilişki çatışmalı bile olsa bir şekilde devam etmektedir.

Hatta çoğu zaman çocuk ve aileler üzerinden eski eşler arasındaki ilişki dolaylı olarak sürmektedir. Buradan anlayacağımız şekliyle romantik ilişkinin her bir boyutunu boşanma hariç olmak üzere hepimiz deneyimlemekteyiz.

Her İlişkide Sorunlar Yaşanır

Kurduğumuz ilişkilerde farklı nedenlerle sorunlar yaşarız. Bunu hemen hemen ilişki kuran her birey yaşar. Ayrıca hepimizin karşılaştığımız sorunlarla nasıl baş edeceğimize dair bir mücadele sandığımız vardır. Ta çocukluk yıllarımızdan beri bu sandığa “bir sorunla karşılaştığımızda ne yapmalıyız?” sorusuna ilişkin çözüm önerileri saklarız. Gerektiği zaman o sandıktan ihtiyacımız olan baş etme stratejimizi belirler ve ona göre çözüm üreteceğini düşündüğümüz bir davranışı ortaya çıkarırız. Çoğu zaman bu şekilde sorunlarımızın üstesinden de gelebiliriz.

Ama bazen sandığımızdaki strateji ve çözüm davranışları yetersiz kalır. Ne yaparsak yapalım işin içinden çıkamayız. Hatta bazen çözüm olur diye ortaya koyduğumuz davranışımız sorunun ta kendisi oluverir. İşte bu durumlarda ilişki terapisi dediğimiz psikolojik destek türü imdadımıza yetişen ve özellikle son 10-15 yıldır ülkemizde gelişmekte ve yaygınlaşmakta olan bir kurtarıcı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kimler Online İlişki Terapisinden Yararlanabilir?

Aşağıdaki cümleler kendisine tanıdık gelen, bu veya buna benzer cümleler bende var diyenler ilişki terapisinden yararlanabilmektedir. Daha somut konuşacak olursak, online ilişki terapisi hizmetinden yararlanmak için başvuru yapan bireylerin sorun alanları şu şekilde çeşitlenmektedir:
  • Kız/erkek arkadaş bulmakta zorlanıyorum,
  • Kendimi karşı cinse ifade etmekte zorlanıyorum,
  • Bulduğum kişi çoğu zaman doğru kişi olmuyor,
  • Kendime partner olarak seçtiğim kişiler sürekli aynı çıkıyor ve ilişkilerimin hepsi aynı sonla bitiyor,
  • Kimseyle duygusal olarak fazla yakınlaşamıyorum çünkü her an ilişkim sona erecekmiş gibi hissediyorum,
  • Yeni evliyiz ama eşim evlendikten sonra değişti sanki,
  • Yeni evliyiz ama boşanma noktasına geldik,
  • Eşimle sürekli çatışma içindeyiz sürekli aynı konuları tartışıyoruz,
  • Eşimin ailesi hayatıma çok fazla müdahil oluyor artık patlama noktasına geldim,
  • Çocuğumuza kimin bakacağına karar veremiyoruz, ben eşimin ailesinin bakmasını istemiyorum,
  • Ergenlik döneminde çocuğumuz var, ne onunla anlaşabiliyorum ne de babasıyla,
  • Ayrıldık ama tekrar bir araya gelmek istiyoruz fakat bu sefer yürütebilir miyiz öğrenmek istiyoruz,
  • Eşim beni aldattı ne yapacağımı bilmiyorum,
  • Eşimi aldattım, ilişkimizi nasıl eski durumuna döndürebilirim,
  • Eşimin bana yalan söylediği, beni aldattığına inanan bir yanım var, sürekli bu yüzden tartışıyoruz,
  • Eşimle cinsel ilişkimiz nerdeyse kalmadı…
Yukarıdaki sorun cümlelerini artırmak mümkün. Ama ilişki terapisi kapsamında ne tür sorunlarla çalışıldığının net bir şekilde anlaşılması açısından yeterli diye düşünüyorum.

İlişki Terapisti Kimdir?

İlişki terapisti, genel olarak bakıldığında Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, lisans programları üzerine aile ve evlilik terapisi, aile ve evlilik danışmanlığı alanlarında yüksek lisans yapmış veya yetkili kişi veya kuruluşlarca bu alanda eğitimden geçirilmiş ve sertifikalandırılmış kişilerdir. İlişki terapisti, ilişki danışmanı, aile ve evlilik danışmanı, aile ve evlilik terapisti gibi unvanların kullanıldığı görülmektedir. İlişki terapistleri genellikle ilişkiler konusunda hizmet sunmakta, çiftler ve ailelere odaklanmaktadır.

Online İlişki Terapisi Nasıl Yapılır?

Online ilişki terapisi online olarak internet üzerinden yürütülen bir süreçtir.
Online ilişki terapisi gibi bir hizmetten yararlanmak istiyorsanız öncelikle size psikolojik destek sunacak olan ilişki terapistini bulmakla işe başlamalısınız. Bunun için etrafınızda böyle bir sürece girip yarar gören tanıdığınız bireyler varsa onların tavsiye ettikleri kişilerle irtibat kurabilirsiniz. Veya internette google veya yandex arama motorları üzerinden “online ilişki terapisi, online ilişki terapisti” anahtar kelimelerini kullanarak arama gerçekleştirebilirsiniz. Böyle bir arama yolunu seçtiğinizde karşınıza onlarca ilişki terapisi hizmeti sunan internet sitesi çıkacaktır. Bu durumda yapmanız gereken şey tek tek tüm siteleri inceleyerek uzmanların öz geçmişlerini okumak olmalıdır.

Şema Terapi Yaklaşımı İle Online İlişki Terapisi

Özellikle yüksek lisans veya doktora çalışması ilişkiler, evlilik, çiftler üzerine olan uzmanların sundukları hizmetleri inceleyebilir ve onlarla ön görüşme yapmak üzere iletişim bilgilerini sitelerinden alabilirsiniz.

Yapacağınız ön görüşmede uzmanın hangi psikoterapi ekolünü takip ettiği, görüşme ücreti, görüşmelerin ortalama olarak en az kaç seanstan oluştuğu, online destek sunup sunmadığı gibi soruları yönlendirebilirsiniz. Alacağınız cevaplara göre kararınızı şekillendirebilirsiniz.

Şema Terapi Odaklı İlişki Terapisinde Seans Yapısı

Ben şema terapi odaklı bir online ilişki terapisi süreci yürütüyorum. Öncelikle sizinle ön görüşme gerçekleştiriyorum. Bu kısa görüşmede sorun alanınızın benim çalışma alanımda olup olmadığıma ve size yardımcı olup olamayacağıma karar veriyorum. Sonra size süreçten bahsediyorum. Eğer psikolojik destek almayı kabul ederseniz size doldurmanız için bir bilgi formu ile şema ölçeği gönderiyorum. Bu süreç tamamen online gerçekleşiyor. Doldurduğunuz ön bilgi formu ve şema ölçeği benim tarafımdan değerlendirilerek ilk görüşmede bunun üzerinden başlamış oluyoruz. Şema ölçeği bireylerin ilişkilerinde uyum bozucu etki yapan şemalarını bulmaya yarayan bir ölçektir. Bir nevi kişiliğinizin uyum bozan yanlarının tespiti diyebiliriz. Tabi ki eşiniz/partneriniz de sürece katılacaksa bu formları o da doldurmuş oluyor.

Şema terapinin çift ilişkilerinde karşılaşılan sorunlarla ilgili oldukça etkili yöntemler sunduğunu ve pratik çözümler ürettiğini, çiftlerin kişilik yapılarındaki uyumsuz yanları ortaya koyarak uyumsuz yönlerin törpülenmesine yardımcı olduğunu ve sadece çift görüşmeleri değil, bireysel görüşmeler yaparak da süreci yürüttüğünü söyleyebilirim. Kısacası şema terapinin eşler arası ilişki sorunlarında oldukça etkili olduğunu ifade etmekte yarar görüyorum.

Online İlişki Terapisi Sürecine İlla Çift Olarak mı Katılmak Gerekiyor?


Farklı psikoterapi ekolleri bu konuda farklı yaklaşımlar ortaya koyabilmektedir. Şema terapi yönelimli bir ilişki terapisinde çift olarak katılma zorunluluğu bulunmamaktadır. İlişkinizi eşiniz veya partneriniz katılmadan da yürütebilmekteyiz. Veya sürecin ilerleyen zamanlarında da eşinizin katılma imkânı bulunmaktadır.

İlişki Terapisi Online Yapılabilir mi?

Ben çalışmalarımı online olarak yürütmekteyim. Online görüşmeler sizin de gündelik yaşamda kullandığınız skype, zoom, whatsapp gibi programlar üzerinden yürütülmektedir. Bunun için vaktinizin müsait olması ve internetinizin olması yeterlidir. Ve tabi rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortamda olmanız gerekmektedir. Dikkatinizi dağıtacak bir ortamda görüşme atmosferine girmeniz ve odaklanmanız oldukça zor olacaktır.

Online ilişki terapisi etkili olan bir yöntemdir. Özellikle yurt dışında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bazı kişiler için oldukça da pratiktir. Örneğin bulunduğunuz şehirde destek alabileceğiniz bir ilişki terapisti yoksa, farklı meşguliyetleriniz nedeniyle günlük yol dahil en az 2-3 saatinizi ayıramayacak durumdaysanız, yurtdışında yaşıyor ve Türkiye’de yaşayan bir uzmandan destek almak istiyorsanız ve son olarak psikolojik destek sürecinden daha ekonomik bir şekilde yararlanmak istiyorsanız online ilişki terapisi tam size göre bir yöntem diyebilirim.
Yazan
Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Online İlişki Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
Doktor Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU'nun Yazıları
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► İdeal İlişki ve İlişki Terapisi Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Çift- İlişki Terapisi Psk.Görkem ALBAN
► Aile ve İlişki Terapisi Psk.Ayşegül DENİZCİ
► İlişki Terapisi Üzerine Psk.Dnş.Yusuf BAYALAN
► İlişki Terapisi ve Aşk Öyküleri Psk.Dnş.Yusuf BAYALAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Online İlişki Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Online Terapi Kasım 2020
► Eşim Beni Aldatıyor Haziran 2016
► İnternette Tanıştık Mayıs 2016
► Depresyon Mayıs 2013
◊ Panik Atak Ocak 2023
◊ Evlilik Terapisi Ocak 2023
◊ Stresle Mücadele Ocak 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:22
Top