2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Benimle Oynar Mısın? (Çocukla Oyun Oynamak ve Çocuk İçin Oyuncak Seçimi)
MAKALE #6887 © Yazan Psk.K.Esen EKİNCİ | Yayın Mayıs 2011 | 5,616 Okuyucu
BENİMLE OYNAR MISIN?

Çocukluğunuz ile ilgili konuşmaya başladığınızda aklınıza ilk ne geliyor? En çok hangi oyunu severdiniz? Oyun arkadaşınız kimdi? Çocukluk deyince insanın aklına oyundan başka bir şey gelir mi? Evinizde sorunlar, sıkıntılar yaşanmışsa dahi siz oyunlu eğlenceli bölümlerini hatırlarsınız ya da hatırlamak istersiniz.

Oyun, çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi için zannettiğimizden çok daha fazla önem taşımaktadır. Oyun , çocuk açısından sadece vaktin geçirildiği bir alan değil tam tersi hayatı keşfetme alanıdır.Oyuncak seçiminde aileler 2 önemli hataya düşebiliyorlar. Birincisi sadece çocuğu eğlendirmek adına seçilen çocuğun motor becerilerine hiçbir katkısı olmayan oyuncaklar,ikinci hata ise çocuğun gelişimine katkı sunacağını düşünerek çocuğun ilgisini çekmeyen,eğlendiremeyen oyuncakların tercih edilmesi. Oyuncak seçiminde çocuğun yaş gelişimi de kesinlikle dikkate alınmalıdır.Çocuk fiziksel olarak hazır olmadığı oyuncaklarda başarısızlık yaşayacaktır.Örneğin 1 yaşındaki çocuk 10 parçalı yap bozu birleştirmesini beklemeyin.

0-6 AY ARASI OYUNCAK SEÇİMİ

Bebeğinizin bu dönemdeki en önemli oyuncağı sizisinizdir. Şarkı söyleyin,ninni söyleyin fiziksel temas kurarak yüzünü incelemesine izin verin. Bunların dışında yatağına asılabilen renkli,dikkatini çeken oyuncaklar alabilirsiniz.Dört aydan sonra tutabileceği çıngıraklar, ses çıkaran yumuşak oyuncaklar alınabilir.

06-12 AY ARASI OYUNCAK SEÇİMİ

Kumaş kitaplar, aynalar,sesli oyuncaklar,üst üste dizilen küpler,iç içe geçen kovalar çocuğunuzun fiziksel gelişimini de destekleyecektir. Küp ve kovalar çocuğunuzun büyük-küçük algısında etkili olacaktır. Halk arasında bebeklerin aynaya bakmasının iyi olmadığı ifade edilir ancak bebeğin kendini tanıyıp keşfetmesi için aynaya bakması önemlidir.Hatta bebeğinizle birlikte aynanın karşısına geçin ve sizin dudak hareketlerinizi, yüzünüzü taklit etmesini sağlayın. Biliyoruz ki bebekler hayatı taklit yoluyla öğreniyorlar. Bu dönemde bebeğinizin yürümesini destekleyecek ayakta durmasını sağlayan itmeli,çekmeli oyuncakları tercih edebilirsiniz.

1-2 YAŞ ARASI OYUNCAK SEÇİMİ

Bebeğiniz bu dönemde yürümeye geçmiş olsa dahi kaba motor becerilerini destekleyen oyuncakları tercih edebilirisiniz. Üç tekerlekli bisikletler,çekmeli itmeli oyuncaklar tercih edilebilir.Çocuğunuz henüz çok küçük olabilir ancak onu kağıt kalemle tanıştırabilirisiniz. Fırça ile boya yapabilir, yardımınızla baskı yapabilir. Şekilleri-renkleri tanıyabileceği oyuncaklar,erkek çocuklar için toplar-arabalar,kız çocuklar için bebekler-minyatür setler(çay takımı gibi) bu dönemde etkili olacaktır.

2-3 YAŞ ARASI OYUNCAK SEÇİMİ

Sembolik oyun olarak adlandırabileceğimiz oyunların da yavaş yavaş oynanmaya başlandığı bu dönemde çocuklar minyatür oyuncak setlerine çok ilgi duyarlar ve genellikle anne ve babalarını taklit ederek bunlarla oynarlar. Ev eşyası, marangozluk, mutfak setleri, kova kürek takımları bu dönem çocukların ilgisini çeken oyuncaklardandır. Renkli tuşları olan müzik aletleri de çocuğun sesleri ayırt etmesi, çeşitli ritimler geliştirerek yaratıcılığını ortaya koyabilmesine katkıda bulunur. Bu dönemde ince kas becerileri açısından evde yapacağınız hamurla sizin gözetiminde oynamasına izin verebilirsiniz.Ancak bu dönemde çocuk hala her şeyi ağzına alabilir bu sebeple hamuru tek başına eline vermek kesinlikle doğru olmaz sizin gözetiminizde oynamalıdır.

3-5 YAŞ ARASI OYUNCAK SEÇİMİ

Bu yaş dönemi çocuğu için su ve kum en önemli ve eğlenceli oyun aracıdır. Bu dönemde çocuğun eşyaları ağzına alarak tanıması da geçtiği için kum ile oynamasının sakıncası yoktur. Çocuğunuzu parklara götürerek kumla oynamasına, kumdan kaleler yapmasına izin verin. El becerisini geliştirecek oyunla oynamasına, hamurla kendi şekillerini yaratmasına izin verin. Resim yapmasını, boya kalemleri, yaşına uygun kitaplar yap bozlar çocuğun gelişimini destekleyecektir. Çocuğunuzun arkadaşları ile vakit geçirmesine imkan sağlayın birlikte oyun kurup oynayabilecekleri bir dönmede olduklarını sosyal gelişimini bu şekilde destekleneceğini unutmayın. Çocuğunuzla birlikte yemek,pasta yapın malzemeleri eklerken birlikte sayın sohbet edin yardımına ihtiyacınız olduğunu hissettirin.

OKUL ÇAĞI OYUNCAK SEÇİMİ

Okul çağına başlayan çocuklarda artık bilişsel işlevlerin giderek gelişmesi ve karmaşıklaşması ile beraber oyun dünyası da zenginleşir. Maketler, yap-bozlar, resim yoluyla kendini ifade etme, grup halinde oynanan oyunlar bu dönemde tercih edilmelidir. Bu dönem aynı zamanda çocukların bilgisayarlarla çok ilgilendikleri bir dönem olduğu için dikkatli olunmalı ve bilgisayarın kontrolü tamamen çocuğa bırakılmamalı, öğrenim hayatıyla bağlantılı bilgisayar programları tercih edilmelidir, bilgisayar başında geçirdiği vakit 1-2 saati geçmemelidir.Bu dönemde ocuğunuzla birlikte oynayacağınız aile oyunlarının,satrancın zihinsel gelişiminde olaylar arasındaki neden-sonuç arasındaki ilişkileri kurmasında etkili olacaktır.

Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun hangi gelişim aşamasında olursa olsun onun en değerli ve eğlenceli oyuncağı sizsiniz.Onunla kaliteli vakit geçirmek istiyorsanız birlikte oyunlar oynamaya hatta aile oyunları oynamaya çalışın. Yukarıda bilinen birkaç oyuncağı sıralamaya çalıştım ancak bazen tek bir bilye bile oyuncak olabilir bilyeyi önce kimin kapacağını oyuna çevirebilirsiniz. Oyuncak seçiminde çocuğunuzun fiziksel gelişimini destekleyen ve onu eğlendiren oyuncaklar öncelikler verin. Her çocuğun ilgi alanı farklıdır.Erkek çocuk olmasına rağmen oğlunuz topları sevmiyor olabilir onunla maç yapma konusunda ısrarcı olmayın. Kız ve erkek çocukların oyuncakları genel olarak tabii ki farklıdır ancak bu konuda kesin katı sınırlar çizmeyin. Oğlunuz ablasının pembe güzel bebeği ile oynamak isteyebilir tepki göstermeyin ya da aynı bebekten alınmasını isteyebilir.Cinsiyet farkını unutmadan arada bu şekilde ufak geçişler yapabilirisiniz sadece bir bebek alınması ile oğlunuzun cinsel kimliği zarar görmez tam tersi her iki cinsiyeti de daha iyi anlamasında yardımcı olabilir.

BOL EĞLENCELİ OYUNLU GÜNLER DİLEĞİYLE…….



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Benimle Oynar Mısın? (Çocukla Oyun Oynamak ve Çocuk İçin Oyuncak Seçimi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.K.Esen EKİNCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.K.Esen EKİNCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
K.Esen EKİNCİ Fotoğraf
Psk.K.Esen EKİNCİ
Diyarbakır
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.K.Esen EKİNCİ'nin Makaleleri
► Benimle Oynar Mısın? Psk.Nazlı AKAY
► Çocuğunuz İçin Oyuncak Seçimi Psk.Aylin AYDEMİR
► Çocuğunuzla Oyun Oynamak Psk.İpek ÖRGÜT
► Bir Sanat Olarak: Oyun Oynamak Psk.Suna BAYRAM
► Çocuklarla Oyun Oynamak ve Büyümek Psk.Gonca BİLGİÇ
► Oyun Oynamak Ciddi Bir İştir Psk.Özlem DEMİRCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Benimle Oynar Mısın? (Çocukla Oyun Oynamak ve Çocuk İçin Oyuncak Seçimi)' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfkeyi Tanımak Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:52
Top