2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çağımızın Gizli Salgın Hastalığı: Metabolik Sendrom
YAZI #392 © Yazan Dr.Elem Ayça KAYA | Yayın Haziran 2009
Lütfen elinize bir mezura alın ve belinizi en ince yerinden ölçün. Kadınsanız bel çevreniz 80 cm’in, erkekseniz bel çevreniz 94 cm’in üzerinde ise aman dikkat diyoruz! Dünyada yeni tanımlanan bir hastalık olan Metabolik Sendrom sizde de olabilir mi acaba?

Bel çevreniz belirttiğimiz ölçülerin üzerinde ise, ailenizde de şeker hastalığı, kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği gibi hastalıklar var ise biran önce genel sağlık taramasından geçmenizin vakti gelmiştir demektir.

Bu sağlık taramasında, Açlık Kan Şekerinize, Açlık Trigliserit Düzeyinize, HDL’ye ( İyi Kolesterol) ve Kan basıncınıza baktırın. Açlık kan şekeriniz 100’ün, açlık Trigliserit düzeyiniz 150’nin üzerinde seyrediyorsa, HDL Kolesterol düzeyiniz kadınsanız 50’nin, erkekseniz 40’ın altında ise ve ölçtürdüğünüz tansiyon 130/85 in üzerinde çıkıyorsa veya tüm bu bulgulardan en az ikisi varsa, sizde de metabolik sendrom hastalığı var demektir.

Metabolik Sendrom dediğimiz bu hastalık 1988 yılında tanımlanmıştır. Ülkemizde bu hastalığın görülme sıklığı kadınlarda %40, erkeklerde ise %28 oranında saptanmıştır. Genel olarak her üç kişiden biri bu hastalık için risk altındadır.

Metabolik sendromun ortaya çıkmasında genetik yatkınlık, çeşitli yağ dokusu bozuklukları, fiziksel inaktivite, fazla yağlı beslenme, sigara ve alkol tüketiminin artması gibi faktörler etkilidir. Oturarak iş yapanlarda görülme sıklığı daha fazladır.

Kalp-damar hastalıklarına, inmeye, felçlere ve şeker hastalığına direkt zemin hazırlaması nedeni ile mutlaka kontrol altına alınması gereken bir hastalıktır.

Bu hastalığın ortaya çıkmasını önlemek tedavideki en önemli altın standarttır. İşte bu hastalıktan korunmanın yolları:

Kızartılarak yapılmış yiyeceklerden, yağlı soslardan, şarküteri ürünlerinden ve cipslerden uzak durun.

Basit şeker ve yağ oranı yüksek tatlıları ( baklava, kadayıf, kremalı pastaları ) nadiren ve çok kontrollü tüketin.

Alkollü içkilere ve şekerli meşrubatlara dikkat edin. Haftada 1-2 kadeh alkollü içecekten fazla tüketmeyin. Bunu da mümkünse kırmızı şarap olarak tercih edin. Meşrubat yerine de ayran, taze sıkılmış meyva suyu ve şekersiz bitki çayı için.

Asla aç kalmayın. Az az, sık sık yemeye özen gösterin. Özellikle ara öğünlerde meyva ve yoğurt tüketimine özen gösterin.

Kırmızı eti haftada 2 kez tüketin. Balık, tavuk, hindi etini daha ağırlıklı olarak tercih edin. Her yemeğinizin yanına bol bol salata yemeyi ihmal etmeyin.

Her gün en az 30 dakika tempolu yürümeye çalışın.


Tartı ile barışık yaşayın. Fazla kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulun. Günlük kilo kontrolünüzü yaparak bir daha kilo almamaya çalışın.

Yılda bir defa doktorunuza başvurarak, sağlık risk analizinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elem Ayça KAYA Fotoğraf
Dr.Elem Ayça KAYA
İstanbul
Doktor "İç Hastalıkları - Dahiliye "
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Elem Ayça KAYA'nın Yazıları
► Vestibulit Sendrom Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Premenstruel Sendrom Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Metabolık Sendrom Nedır? Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çağımızın Gizli Salgın Hastalığı: Metabolik Sendrom' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:20
Top