2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Yönelimler Çocuklara Nasıl Açıklanır?
YAZI #7229 © Yazan Uzm.Psk.Aycan KANTOĞLU | Yayın Ekim 2021
Bilgiye ulaşmanın çok ama çok kolay olduğu bu dönemde çocuklar dinledikleri müziklerden, izledikleri dizi ve filmlerden bilişsel kapasitelerinin çok üzerinde bilgilere sahip olabiliyorlar.

Bu durumda yetişkinlerin en çok köşeye sıkıştıkları konu da cinsellik konusu oluyor. Çocukların can alıcı soruları karşısında açık olmak, durumu olağan kılmak önemli. Elbette bu konunun aile yapısı, kültürü ve yetiştirme biçimlerine göre değişiklik gösterebileceğini belirtmekte fayda var.

Konuşmakta zorlanacağınızı düşündüğünüz durumlarda içeriğine güvendiğiniz kitapları evin ortak alanlarında, görünen yerlere bırakarak (onun odası yerine (!) salon, misafir odası ya da mutfak gibi) çocuğunuzun aradığı bilgiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.

Çocukların kafasını karıştırmadan, meraklarını giderecek ne gibi cevaplar verebiliriz?

-Eşcinsel/ gay/ lezbiyen ne demek?

Çocuğunuz size bunların anlamını soruyorsa ve siz de cevap vermeden konuyu geçiştirmeyi deniyorsanız bilin ki çocuğunuz o bilgiyi başka yerlerden elbet alacak.

Çocuğunuza bu durumu yaşına uygun biçimde ve etrafınızdaki ilişkiler üzerinden örnekler vererek açıklayabilirsiniz.

Örnek konuşma: Ahmet Amca’nı ve Nilüfer Teyze’ni düşün. Birisi erkek birisi kadın ve birbirlerine romantik anlamda duygular besliyorlar ve birbirlerini seviyorlar. Bu durum aynı cinsiyete ait insanlar arasında da olabiliyor. Örneğin bir erkeğin bir başka erkeğe romantik anlamda yakınlık hissetmesi ve duygular beslemesi gibi. Bu duruma eşcinsellik deniyor ve kadınlar için “lezbiyen” erkekler için ise “gay” tanımı kullanılıyor.

Yaşı daha büyük olan gençlere kişilerin birbirlerine cinsel anlamda çekim hissetmesi konusu da anlatılmalıdır. Ancak küçük yaş grubu için bu durum kafa karışıklığı oluşturabilir.

Çocuklara cinsellik konusu anlatılırken "Aşık olan insanlar cinsellik yaşar. Evli insanlar cinsellik yaşar." gibi ucu açık ve kafa karıştırıcı bilgiler yerine daha formal, bilime, kadın ve erkekteki vücut farklılıklarına ve işlevlerine dayalı açıklama yapmak çok daha sağlıklı bir seçenektir. Cinsel organlara isim takmak yerine penis, testis, vajina, meme terimlerini kullanmak çocuğa vücudunu doğru tanıması konusunda zemin hazırlar ve cinselliğin, cinsel organların tabu haline gelmesinden uzaklaştırır. Çocuklara çok küçük yaştan itibaren (2-3 yaş gibi) kadınların ve erkeklerin özel bölgeleri ve mahremiyeti öğretilmeli, sınırlar konusunda bilgilendirme yapılmalıdır.

Uzman Klinik Psikolog
Aycan KANTOĞLU
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aycan KANTOĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Aycan KANTOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Aycan KANTOĞLU'nun Makale ve Yazıları
► Okul Öncesinde İlgi ve Yönelimler Psk.Nilüfer ÖZKAN
► Çocuklara Yönelik Cinsel Şiddet Psk.Dnş.Ahmet KARAÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cinsel Yönelimler Çocuklara Nasıl Açıklanır?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Öfke Kontrolü Ağustos 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:05
Top